24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

2019 yılını pozitif bir büyümeyle geride bırakacağız

Bakan Albayrak "Attığımız güven verici adımlarla ekonomik aktiviteyi desteklemeye yönelik tedbirlerin de etkisiyle 2019 yılını birçok kurumun tahminleri ve beklentilerin ötesindeki bir performansla pozitif bir büyümeyle geride bırakacağız" dedi.

“Son 12 aylık cari fazla rakamı cumhuriyet tarihi rekoru olan 5,9 milyar dolara ulaÅŸtı”

Ekonomide 2019 yılının önemine iÅŸaret eden Albayrak, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilke imza atarak ekonomik aktiviteyi canlandırırken cari fazla vermeyi de baÅŸardığımız çok tarihi bir yıl olarak 2019’u hatırlayacağız. Özellikle eylül ayı itibarıyla son 12 aylık cari fazla rakamı, Cumhuriyet tarihi rekoru olan 5,9 milyar dolara ulaÅŸtı. Pozitif büyümenin gerçekleÅŸeceÄŸi bir yılda cari fazla verilmesi hususu literatüre girecek nitelikte çok önemli bir performans olarak inÅŸallah tarihe geçecek.

Albayrak, bu baÅŸarıyı gören birçok uluslararası kurum, fon ve yatırım bankasının, Türkiye ekonomisine iliÅŸkin görüÅŸ ve beklentilerini pozitif yönde revize etmeye baÅŸladıklarına dikkati çekerek, ÅŸöyle devam etti:

“Büyümeyi artırmaya baÅŸladılar, enflasyon daha düÅŸecek, her gün görüyoruz. Özellikle son olarak uluslararası kuruluÅŸlardan bir tanesi, en büyüklerden bir tanesi, Türkiye’nin 2020 büyüme tahmini için biz yüzde 5 dediÄŸimiz, açıkladığımızda 0, 1, 2 diyorlardı onlardan bir tanesi yeniden güncelleme yaptı 2,2’den yüzde 4’e çıkardılar. Birkaç ay sonra biz yüzde 5 demiÅŸtik ya o 5’e gelecek onlar da merak etmeyin, bizim dediÄŸimiz yere geliyorlar, biraz geç geliyorlar, biz daha önceden söylüyoruz. Bunun yanında enflasyon tahmini, yüzde 12-13’lerden ÅŸimdi tek hanelere inmeye baÅŸladı, 2020 için de yüzde 9’lar falan diyorlar, biz yüzde 8,5 hedefi koymuÅŸtuk, inÅŸallah ona da gelecekler, hatta inÅŸallah daha da aÅŸağıya inecek.”

“Tüm bu karanlık senaryoları geride bıraktık”

Bakan Albayrak, bütün bunların yanında yine bu hafta içi dünyaca ünlü bir düÅŸünce kuruluÅŸunun Türkiye ekonomisini övdüÄŸünü, kolay kolay altından kalkılamayacak bir süreci kısa bir zamanda iyi bir performansla Türkiye’nin geride bıraktığını ifade ettiÄŸini kaydederek, “Çok deÄŸil, sadece birkaç ay öncesine kadar Türkiye ile ilgili bütün çizilen bu karamsar tabloları ortadan kaldırarak ekonomimizin üzerinde oluÅŸturulmak istenen tüm bu karanlık senaryoları geride bıraktık. Bundan sonra artık görece olarak çok daha kolay, daha uzun bir yolumuz var.” dedi.

Enflasyon, kur, faiz ve risk priminde saÄŸladıkları tüm bu kazanımları daha da ileriye, daha da iyi bir noktaya taşıyacaklarını vurgulayan Albayrak, saÄŸlanan tüm bu olumlu havanın yatırımları da yavaÅŸ yavaÅŸ hareketlendirdiÄŸini çok net gördüklerini aktardı.

Albayrak, son TOBB verilerine göre 2019 Ekim ayında kurulan ÅŸirket sayısında eylüle göre yüzde 8,5, geçen yıla göre yüzde 18 artış olduÄŸunu belirterek, “Ä°stihdama baktığımızda güçlü toparlanma sinyallerini görüyoruz. Eylül ayında 400 binin üzerinde SGK giriÅŸi var, ekim ayı pozitif devam ediyor, kasım, aralık istihdam tarafında da bunu görüyoruz. Ä°ÅŸte tüm bu göstergeler, Türkiye’nin 2020 yılı için ortaya koyduÄŸu büyüme potansiyeline çok rahat bir ÅŸekilde ulaÅŸacağını gösteriyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Üretim, ihracat ve istihdam öncelikli yatırımları desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan Albayrak, yeni ekonomi programında ortaya koydukları hedeflere ve deÄŸiÅŸim ideallerine Türkiye olarak emin adımlarla ilerleyeceklerini söyledi.

Albayrak, tüm iÅŸ dünyası, bölgedeki yatırımcılar, küresel ekonomideki tüm oyuncular ve yurt dışından katılan iÅŸ dünyası temsilcilerine seslenerek, “Türkiye gerek KuÅŸak Yol anlamında gerek bölgesinde yaklaşık 4 küsür saatlik uçuÅŸ mesafesi, Hindistan’dan Londra’ya, Moskova’dan Dubai’ye kadar, dünya nüfusunun üçte biri, dünya ekonomisinin üçte birinin merkezinde konumlanan lojistik, altyapı, ulaşım, iletiÅŸim ve enerji noktasında bir merkez ülke konumu olması noktasında çok kıymetli ve önemli bir ülke, gelin bu iklimi, iÅŸi deÄŸerlendirin.” ifadelerini kullandı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

‘Peynir altı suyu’ ile ürettikleri gübrenin patentini alacaklar

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.