27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

2020’de konut satışında 1,5 milyon adetle tarihi rekor bekleniyor

Sıfır konutlarda faiz oranlarının yüzde 0,79'a kadar gerileyecek olması ve ekonomik göstergelerdeki iyileşmeyle gelecek yıl konutta 1,5 milyon adet satışla rekor kırılması bekleniyor.

Sektör temsilcileri, faiz indirimleri sonrası yılın son 4 ayında ipotekli satışlarda yüzde 750’ye varan artışlar yaÅŸandığını, ertelenen talebin harekete geçtiÄŸini belirterek, 2020’de sıfır konutlarda faizlerin yüzde 0,79’a kadar düÅŸecek olmasının sektöre “doping” etkisi yapacağını vurguladı. 

Konut satışlarında 1 milyon 409 bin adet olan rekorun 2020’de kırılabileceÄŸini ve 1,5 milyona ulaşılabileceÄŸini aktaran temsilciler, ikinci el konutlarda faiz oranının yüzde 1’in altında devam edeceÄŸini, ekonomideki iyileÅŸmeyle birlikte satışlarda rekor kırılabileceÄŸini söyledi. 

Ä°stanbul Ä°nÅŸaatçılar DerneÄŸi (Ä°NDER) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oldukça zorlu bir yılı geride bıraktıklarını belirterek, sektörün 2019’dan ders çıkarması gerektiÄŸini, “elini kolunu sallayan” herkesin inÅŸaat iÅŸine girmemesi gerektiÄŸinin bir kez daha ortaya çıktığını kaydetti. 

Durbakayım, aÄŸustostaki faiz indirimleri sonrası eylül ayı ile birlikte konut satışlarında çok ciddi artış olduÄŸunu vurgulayarak, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

“Kamu bankalarının birinci el konutlara verilecek kredilerdeki faizleri yüzde 0,79’a düÅŸürmesi yılbaşı piyangosu oldu. Faiz oranlarının konut satışları üzerindeki etkisinin çok fazla olduÄŸunu yılın ikinci yarısından sonra net ÅŸekilde gördük. Faizlerin yüzde 1’in altına inmesiyle konut satışları, aylık bazda 120 bin seviyesinin üzerine yükseldi. 2020’de de yüzde 0,79 faiz oranıyla konut satışlarında bekleyen taleplerin alıma geçeceÄŸini, aylık 120 bin seviyesinin aşılacağını ve yıl sonunda tarihi rekorla 1,5 milyon adedin yakalanabileceÄŸini düÅŸünüyoruz.”

 “750 bin lira ve altındaki fiyatlarda konut üretilecek”

Anadolu Yakası Ä°nÅŸaat Müteahhitleri DerneÄŸi (AYÄ°DER) BaÅŸkan Yardımcısı Ahmet ErkurtoÄŸlu da ekonominin lokomotifi inÅŸaatın 2019’u diÄŸer sektörler gibi zorlu geçirdiÄŸini ifade ederek, özellikle kredi faiz oranlarının aylık bazda yüzde 2’nin üzerine çıkmasının konut satışlarını durma noktasına getirdiÄŸini, yıl içerisinde imar barışı ve kentsel dönüÅŸüm konularının çok konuÅŸulduÄŸunu söyledi.

2020’de lüks konut üretiminde düÅŸüÅŸ beklediklerini, inÅŸaat ÅŸirketlerinin daha çok fiyatı 750 bin liraya kadar olan konutları üreteceÄŸini belirten ErkurtoÄŸlu, Ä°stanbul’da kentsel dönüÅŸüm çalışmalarının da hızlanmasını beklediklerini kaydetti.

“2020, 2019’dan daha iyi geçecek”

Nef Ä°cra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik ise 2019’da faizdeki düÅŸüÅŸün yanı sıra KDV ve tapu harcı indirimi, ilk kez ev alacaklara devlet katkısı ve kredi kullanım tavanının artırılması gibi avantajların sektöre olumlu yansıdığını ifade etti.

Yılbaşında 2019 için 1 milyon konut satışının zor görüldüÄŸünü ancak faiz indirimiyle 11 ayda 1 milyon 147 bin adede yaklaşıldığını aktaran Çelik, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Özel bankalar da artık faizleri teker teker yüzde 1’in altına düÅŸürüyor. Faiz oranlarının yüzde 1’in altında olduÄŸu yıllarda konut satışları hep rekor kırdı. Bu kapsamda özellikle birinci el konutlara saÄŸlanan ve daha önce çok az gördüÄŸümüz düÅŸük faiz oranlarıyla yeni rekorlar kırılacaktır. Gelecek yıl, 2019’dan daha iyi geçecektir. Faiz dinamiÄŸi dışında, özellikle ilk evini alacak olanlara getirilecek bir teÅŸvikin de sektörü olumlu etkileyeceÄŸini düÅŸünüyorum.”

“2020 ciddi bir dengelenme yılı olacak”

Fuzul Grup Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mahmut Akbal, konut sektöründe son aylarda yakalanan ivmenin 2020 için ipucu olacağını belirterek, 2020’nin bu minvalde bir “dengelenme yılı” olacağını söyledi.

Akbal, “Faizler 2017’de yüzde 0,99 iken, 1 milyon 409 bin adet konut satılmıştı. Daha düÅŸük faizle çok rahat bir ÅŸekilde yüksek rakamlara ulaşılacaktır. Çünkü tüketicinin kredi maliyetinde ciddi bir düÅŸüÅŸ saÄŸlanacak. Bu sayede ertelenen alımlar harekete geçecek.” dedi.

DAP Yapı Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ziya Yılmaz da yılın ilk yarısında özellikle markalı konut üreten ÅŸirketlerin yabancıya satışı sırtladığını belirterek, eylülden sonra iç satışta yaÅŸanan artışa deÄŸindi.

Yılmaz, “Önümüzde beklentilerle dolu bir yıl var. Ekonomik aktivitedeki göreceli hızlanma, enflasyondaki gerileme ve faizdeki yeni indirim süreçleri, 2020’de gayrimenkul sektöründe ciddi bir hareketliliÄŸin olacağını gösteriyor.” dedi.

Bu yılın küresel olarak artan büyüme endiÅŸeleri ve buna karşı alınmaya çalışılan tedbirlerle geçtiÄŸini ifade eden Yılmaz, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

“Bu yönde hükümetimizin de etkin ve yerinde çalışmaları oldu. Bu yılın tüm koÅŸullarına raÄŸmen özellikle yabancıya satışta, Türk ekonomisi için bir baÅŸarı hikayesi yazıldığına inanıyoruz. Yeni bir denge arayışında olan Türk ekonomisinde uygulanan doÄŸru ekonomi politikaları sayesinde geliÅŸmekte olan ülkemiz için olumlu bir yıl olacağı ÅŸüphesiz. Özellikle 2019’un son çeyreÄŸinde baÅŸlayan dengelenmenin, 2020 yılında da ciddi bir toparlanmaya dönüÅŸeceÄŸini öngörüyoruz.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bu yılı beklentilerin ötesinde bir performansla kapattık

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.