29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

2020, ‘dünyada en sıcak ikinci yıl’

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle 2020 yılı, alete dayalı sıcaklık ölçümlerinin yapıldığı 1880 yılından bu yana dünyada ölçülen en sıcak ikinci yıl olarak kayıtlara geçti.

Son yıllarda dünya genelinde en büyük sorunların başında küresel ısınma yer alıyor. 

Küresel ısınmaya baÄŸlı meydana gelen iklim deÄŸiÅŸiklikleri nedeniyle dünyada sıcaklıklar artarken, kuraklık yaÅŸanıyor.

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezinin (ECMWF) ERA5 küresel deÄŸerlendirme verilerine göre, dünyada 2016 yılı en sıcak yıl olarak kayıtlara geçmiÅŸti.

2020 yılı ise ölçümlenen en sıcak ikinci yıl oldu. 2020 yılını sırasıyla 2019, 2017, 2018, 2015, 2010, 2014, 2005 ve 2013 yılları takip etti.

Ä°stanbul Teknik Üniversitesi (Ä°TÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, insanlık tarihinde hava ve iklimin çok önemli olduÄŸunu söyledi.

SanayileÅŸme, düzensiz yapılaÅŸma ve aşırı tüketiminin küresel ısınmaya neden olduÄŸunu belirten Toros, “2020 yılı bu nedenle çok sıcak geçti ve kuraklık hissedilir oldu. Dünyamız ısındıkça birçok olumsuzluk da ortaya çıkmaya baÅŸladı.” diye konuÅŸtu.

Toros, dünyanın ortalama yüzey sıcaklığının 19. yüzyılın sonlarından bu yana yaklaşık 1,2 derece yükseldiÄŸini anlatarak, ÅŸöyle devam etti:

“Alete dayalı sıcaklık ölçümlerinin yapıldığı 1880 yılından bu yana ERA5 veri tabanına göre en sıcak 5 yıl sırasıyla 2016, 2020, 2019, 2017 ve 2018 olarak kayıtlara geçti. Önümüzdeki yıllarda sıcaklıkların artmaya devam edeceÄŸi tahmin ediliyor. Dünyamız artık çok ısınıyor. Ä°nsanlar olarak önlem almalı, küresel ısınma ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin azaltılması için birlikte çalışmalıyız. Küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle artan sıcaklıklar, yağış rejimindeki deÄŸiÅŸiklikler, kuraklıklar, sıcak ve soÄŸuk hava dalgalarının ÅŸiddeti ve sıklığındaki artışlar, buzulların normalin üzerinde erimesi, okyanusların ısınması, asitlilik deÄŸerlerinin artması, su seviyelerinin yükselmesi görülüyor. Küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine geliÅŸmiÅŸ ülkeler daha çok sebep oluyor ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi maalesef geri kalmış ülkelerde saÄŸlık, güvenlik, sürdürülebilirlik ve ekonomi alanlarında istikrarsızlık oluÅŸturuyor.”

“Ülkemiz de soÄŸuk ve sıcak havalardan etkileniyor”

Hükümetlerarası Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Paneli (IPCC) raporlarına göre, 20. yüzyılın ortalarından bu yana artan insan faaliyetlerinin bir sonucu hızla küresel ölçekte iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin yaÅŸandığını dile getiren Toros, yer altında milyonlarca yıldır birikmiÅŸ olan fosil enerji kaynaklarının geliÅŸen teknolojilerle hızlı çıkarılması, firmaların daha fazla kazanma hırsı ve insanların yaptığı tüketim çılgınlığının havayı kirlettiÄŸini ifade etti.

Toros, kirlenen havanın doÄŸrudan saÄŸlık sorunları oluÅŸturması ve küresel ısınma ile iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine yol açması nedeniyle insanları olumsuz etkilediÄŸinin altını çizen Toros, ÅŸunları kaydetti:

“Ä°nsanların oluÅŸturduÄŸu olumsuz etkiler ve iklimin kendi yapısı gereÄŸi yıllar içerisindeki salınımların üst üste gelmesinin de etkisiyle meteorolojik afetler daha da etkili olabiliyor. 2020 yılının normalin üzerinde sıcak geçmesinde küresel ısınma etkisi yanında iklim salınımlarının da etkisi doÄŸal olarak vardır. Ülkemiz de soÄŸuk ve sıcak havalardan etkileniyor. BulunduÄŸumuz yerin havası; enlemine, yukarı seviye jet akımlarına, okyanuslardaki büyük su akıntılarına, rakımına, büyük su kaynaklarına olan mesafesine, bakısına baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸiyor. 2020 yılında Kuzey Kutbu’nun normalin üzerinde sıcak olması ve deniz buzu boyutundaki azalmaların etkisiyle Türkiye’de daha çok sıcak hava alanları hakim olmuÅŸtur. Ülkemiz daha çok yüksek basınç alanları etkisinde kalmıştır. Bütün bunlar hava sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesine ve yağışların normalin altında olmasına sebep olmuÅŸtur.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bursa’da sazlık yangını

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.