28 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

2022 sonuna kadar uzaktan çalışabilecekler

Bakan Varank, "Ar-Ge tasarım merkezleri ile teknoparklarda çalışan personel, Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla 2022 sonuna kadar yüzde 50 uzaktan çalışmaya devam

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, BiliÅŸim Vadisi’nde düzenlenen Kadın ve Demokrasi DerneÄŸi (KADEM) Ä°novasyonda Kadın 6. GiriÅŸimcilik Kampı Ödül Töreni’nde yaptığı konuÅŸmada, teknolojik olanaklar sayesinde kadınlar ile erkekler arasındaki fırsat eÅŸitliÄŸi uçurumunun giderek daraldığına iÅŸaret ederek, emek ve kas yoÄŸunluÄŸu iÅŸlerden, akıl ve düşünce yoÄŸunluÄŸuna sahip iÅŸlere geçtiklerini anlattı.

Dijitalleşme sayesinde mekan ve zamana olan bağımlılığın ortadan kalktığını vurgulayan Varank, tüm bunların kadın ve erkeği başlangıç çizgisinde aynı noktaya getirdiğini bildirdi.

“‘Kadın GiriÅŸimciliÄŸi Ä°nisiyatifi’ adını verdiÄŸimiz bir yapı oluÅŸturmayı planlıyoruz”

Sürdürülebilir bir kalkınma için kadınların iÅŸ hayatına katılımı konusunda çok daha net adımlar atılması gerektiÄŸini aktaran Bakan Varank, 2023 hedeflerinden bir tanesinin de kadınların iÅŸ hayatına katılım oranını yüzde 41’e çıkarmak olduÄŸunu ifade etti.

Bu hedefin sadece kadın istihdamını artırmak olarak yorumlanmaması gerektiğine işaret eden Varank, şunları söyledi:

“Biz aslında kadınların karar mekanizmalarında, kilit pozisyonlarda daha fazla yer almalarını hedefliyoruz. Bunun için de ulaÅŸabileceÄŸimiz kadar çok kadın giriÅŸimcinin hayaline ortak olmak istiyoruz. Bakınız, kadın giriÅŸimciler yalnızca 2020 yılında 43 milyon dolar giriÅŸim sermayesi yatırımı alarak 2019’daki tutarı 7’ye katlamayı baÅŸardılar. GiriÅŸimcilik sektöründe görece az görünen varlıklarına raÄŸmen önemli baÅŸarılar elde ettiler. Bu da gösteriyor ki bugün kadınların her alanda aktif olmadığı bir Türkiye geleceÄŸi hayal edilemez. Bu sebeple kadınların sosyoekonomik hayata katılımları önündeki engelleri kaldırabilmek için çözümler üretiyor, stratejiler belirliyoruz. Bakanlığımız tarafından çalışmaları sürdürülen ‘Ulusal Teknoloji GiriÅŸimciliÄŸi Stratejisi’nde bu konuya özellikle eÄŸiliyoruz. Hazırlıkları süren strateji ile ‘Kadın GiriÅŸimciliÄŸi Ä°nisiyatifi’ adını verdiÄŸimiz bir yapı oluÅŸturmayı planlıyoruz. Bu sayede kadınlar tarafından kurulan teknoloji giriÅŸimlerinin sürdürülebilir firmalara dönüşmesinin önündeki engellere odaklanacağız ve bu engelleri giderecek düzenlemeleri hayata geçireceÄŸiz.”

“2012’den bugüne kadın giriÅŸimcilere saÄŸladığımız destek tutarı 1,3 milyar lirayı aÅŸtı”

Bakan Varank, KOSGEB ile kadın giriÅŸimcilerin hep yanında olduklarını belirterek, 2019’da tespit edilen ihtiyaçlar çerçevesinde Yeni GiriÅŸimci DesteÄŸi uygulamasını güncellediklerini dile getirdi.

Geleneksel GiriÅŸimci ve Ä°leri GiriÅŸimci Programları ile giriÅŸimcilerin potansiyellerini en iyi ÅŸekilde kullanabilmeleri için teÅŸvikleri artırdıklarını anlatan Varank, “2012’den bugüne kadın giriÅŸimcilere saÄŸladığımız destek tutarı 1,3 milyar lirayı aÅŸtı. Yine KOSGEB tarafından 1 milyona yakın kiÅŸiye verilen giriÅŸimcilik eÄŸitimlerinin yarısını kadınlar oluÅŸturduÄŸu için büyük mutluluk içerisindeyiz. Sadece KOSGEB üzerinden deÄŸil, Kalkınma Ajanslarımız da kadın giriÅŸimciliÄŸinin geliÅŸtirilmesine yönelik projelere ÅŸimdiye kadar 101 milyon lira destek saÄŸladı.” ifadelerini kullandı.

Ar-Ge tasarım merkezleri ile teknoparklara, 2022 sonuna kadar yüzde 50 uzaktan çalışma müjdesi

Bakan Varank, teknoparkların, kadın istihdamının gelişmesine de önemli imkanlar sunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bugün teknoparklarda 20 bine yakın kadın personel istihdam ediliyor. Bunların büyük çoÄŸunluÄŸu Ar-Ge personeli. Tabii ben yeri gelmiÅŸken sektörün beklediÄŸi önemli bir müjdeyi buradan duyurmak istiyorum; biliyorsunuz, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası, tüm dünyada çalışma yöntemleri hızla deÄŸiÅŸti. Hem pandeminin zorunlu kıldığı mesafe hem de dijital teknolojilerin hızla geliÅŸmesi, uzaktan çalışma süreçlerini hızlandırdı. Teknoloji ağırlıklı firmalarda bu ihtiyaç ve deÄŸiÅŸim çok daha fazla ön plana çıktı.

Pandeminin ilk gününden itibaren Bakanlık olarak bu konuda çok hızlı aksiyon aldık. Çalışanların saÄŸlığını korumak, aynı zamanda firmalarımızın Ar-Ge süreçlerine devam edebilmeleri için uzaktan çalışmanın önünü açan düzenlemeleri hayata geçirdik. Bu düzenlemelerin süresi bu ay bitiyordu. Sektörden bu düzenlemelerin sürmesi yönünde yoÄŸun talepler geldi. Sayın CumhurbaÅŸkanımız hem bu talepleri hem de dünyanın bu alandaki gidiÅŸatını göz önünde bulundurup önemli karar aldı. Ar-Ge tasarım merkezleri ile teknoparklarda çalışan personeller, Sayın CumhurbaÅŸkanımızın kararıyla 2022 sonuna kadar yüzde 50 uzaktan çalışmaya devam edebilecekler. Uzaktan çalıştıkları süreler, teÅŸvik ve muafiyetler kapsamında deÄŸerlendirilecek. Bu düzenlemenin tüm sektöre hayırlı uÄŸurlu olmasını temenni ediyorum. Ve gelelim bugün bizleri bir araya getiren KADEM, TÃœBÄ°TAK Marmara Teknokent, KOSGEB, BiliÅŸim Vadisi, TOBB ETÃœ ve TUBÄ°TAK TÃœSSÄ°DE’nin paydaÅŸları arasında yer aldığı Ä°novasyonda Kadın projemize… Gördüğünüz üzere Bakanlığımıza baÄŸlı 4 ayrı kurumla bu iÅŸe destek veriyoruz çünkü bu iÅŸi önemsiyoruz ve lafla deÄŸil, icraatla konuÅŸmayı seviyoruz.”

Varank, Ä°novasyonda Kadın Projesi’yle “Bir fikrim var” diyen 1900 kadın giriÅŸimcinin iÅŸ fikrini deÄŸerlendirme ÅŸanslarının olduÄŸunu söyledi.

Bugüne kadar kampa katılan 173 kadın giriÅŸimciden 30’una 50’ÅŸer bin liralık sermaye desteÄŸi verildiÄŸini anımsatan Varank, ayrıca bir sene boyunca BiliÅŸim Vadisi ile Marmara Teknokent’te ücretsiz ofis ve hizmet kullanımı desteÄŸi sunduklarını, fatura ya da vergi derdi olmadan sadece giriÅŸimlerini geliÅŸtirebilmeleri için danışmanlık hizmeti saÄŸladıklarını belirtti.

“Yani lafla, temenni ile deÄŸil; icraatla hareket edebilmenin verdiÄŸi güvenle sizlerin karşısındayız.” diyen Varank, kadınların ekonomik sosyal hayattaki varlıklarını güçlendirebilme konusunda saydığı bu örneklerin, yaptıklarının içerisinden yalnızca birkaçı olduÄŸunu kaydetti.

Varank, dokunabildikleri kadar çok insanın hayatına dokunabilmeyi gaye edinen bir anlayışları olduÄŸunu vurgulayarak, “Biz biliyoruz ki çabalarını desteklediÄŸimiz kadınlar baÅŸarılı ve mutlu olduklarında aile güçlenecek. Nihayetinde de tüm toplum güçlenecek.” dedi.

Anadolu topraklarında yüzyıllardır gücün ve asaletin temsilciliÄŸini yürüten kadınların, gelecekte de yeni Türkiye’nin mimarları arasında yer alacağını dile getiren Varank, “Kadınlara biçilen, zorlu vakitlerin isimsiz kahramanları olma rolünü ya da iyi bir çalışan olma rolünü biz kabul etmiyoruz. Madem dünya ekonomisinin itici gücü artık giriÅŸimcilik; kadınların da baÅŸarılı giriÅŸimciler olarak karşımıza çıkmalarını istiyoruz. Ä°nanıyoruz ki daha iyi bir Türkiye hayalini en iyi kadınlar kurabilir.” ifadelerini kullandı.

“Kadınlar yaptıkları iÅŸlerde daha yürekli ve korkusuzlar”

Bakan Varank, salgın sürecinden küçük ya da büyük tüm girişim ve işletmelerin etkilendiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Ama bizler bu süreçte kadınların umutlarını daha fazla sürdürmeye devam ettiklerini gördük. Kadınlar, yaptıkları iÅŸlerde daha yürekli ve korkusuzlar fakat önlerinde engeller var. Bu engellerin en önemlilerinden biri de rol model eksikliÄŸi. Toplumda kadının güçlendirilmesi için rol modellerin artması, baÅŸarı ve baÅŸarısızlık hikayelerinin daha fazla görünür olması gerekiyor. Ä°ÅŸte bu hikayeler bugün burada sizler tarafından yazılıyor. Eminim ki bugün burada yazılan hikayeler, gelecekte de hayallerini gerçeÄŸe dönüştürmeye çalışan genç kadınlara yön verecek.”

Dünyanın en büyük ve en yaygın teknoloji yarışmalarına ev sahipliÄŸi yapan TEKNOFEST’te bu sene farklı alanlarda çalışan genç kadınların baÅŸarılarına hep birlikte ÅŸahit olduklarını dile getiren Varank, “Kadınların ağırlıklı olduÄŸu takımlar, önemli yarışmalarda ciddi ödüller aldı. Yarışma sebebiyle sabahlayan, arkadaÅŸlarıyla nöbetleÅŸerek uyku ihtiyacını gidermeye çalışan parlak beyinli genç kadınların çabası, hepimizi duygulandırdı. Bu yüzden tam baÅŸarıyı hedefliyorsak, orada kesinlikle kadınlar da yer almalıdır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Kadınların kimlik politikası tüccarlarına ihtiyacı yok”

Varank, güçlenen Türkiye’nin güçlenen kadınlarının popüler kültür malzemesi haline getirilen kısa günün karı sloganlara ihtiyacı olmadığını vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:

“Bu sloganları ortaya atanların, kadın hakları konusundaki asıl düşüncelerini gayet iyi biliyoruz. Kendi mahallelerinde çizdikleri pembe dünyaların arkasına gizledikleri kadın çığlıklarını gayet iyi biliyoruz. Ä°ÅŸ dünyasında, siyasette yer almak isteyen kadınlara yapılan birbirinden iÄŸrenç, birbirinden edepsiz müdahaleler var. Zaten bunu inkar da etmiyorlar, ‘me too’ diyenlere bakıyorsunuz, yine aynı kiÅŸiler bunu seslendiriyor ama aÄŸzımızdan bunlar hatırlatılınca susmak iÅŸlerine geliyor. Emin olun kadınların böyle kimlik politikası tüccarlarına ihtiyacı yok.”

Bu programı, Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluÅŸlarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen KADEM’le gerçekleÅŸtirdiklerini söyleyen Varank, “KADEM ne için çalışıyor? ‘Kadınlar iÅŸ hayatına adım atarken çok daha güçlü, hakları konusunda çok daha bilinçlenmiÅŸ ÅŸekilde yola çıksınlar’ diye uÄŸraşıyor. Önümüzdeki dönemde bu manada yaptıklarıyla çok daha fazla gündeme gelecek. Buna yürekten inanıyorum.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Bakan Varank, bir iki yüzlülükten bahsetmek istediğine de dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak birçok sivil toplum kuruluÅŸuyla birçok proje gerçekleÅŸtiriyoruz. Ä°ÅŸte bu ay içerisinde yine Türkiye’deki en önemli çabalardan biri olan Açık Kaynak Platformu’nun yeni nesil yazılım okullarından birini burada açtık ve o platformun önemli üyeleri, hep sivil toplum kuruluÅŸları. Bu sivil toplum kuruluÅŸlarıyla çalıştığımızda bize muhalefetten hiç tepki gelmiyor. Kimse bize ‘TÃœSÄ°AD’la ÅŸu iÅŸi niye yaptınız, TÃœSÄ°AD’la bu iÅŸi yaptığınızda onlara bir kaynak mı aktardınız?’ diye sormuyor ama bunun gibi Ä°novasyonda Kadın etkinliÄŸini düzenlediÄŸimizde tek tük de olsa çatlak seslerle karşılaÅŸabiliyoruz. Ä°ÅŸte bu programda biz sivil toplum kuruluÅŸunun en güzel örneklerinden birisiyle bu iÅŸi hayata geçiriyoruz. Biz zaten verdiÄŸimiz desteklerin kamuoyu tarafından, kadınlar tarafından daha çok duyulmasını istiyoruz. Ä°ÅŸte KADEM bu manada bizim ara yüzümüz, paydaşımız oluyor. Onun için bu iki yüzlülüğü de lütfen aklınızdan çıkarmayın diyorum ve sivil toplum kuruluÅŸları arasında ayrımcılık yapmaya çalışanları da buradan tekrar uyarıyorum. Biz sivil toplum kuruluÅŸları arasında ayrımcılık yapmıyoruz. Bu ülkede taÅŸ üstüne taÅŸ koyan kim varsa biz onlarla çalışırız, bundan sonra da çalışmaya devam edeceÄŸiz.”

Bakan Mustafa Varank, yarışmaya katılan, ödül kazanan tüm kadın girişimcileri tebrik etti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

OÄ°B’den YeÅŸil Dönüşüm Adımı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.