06 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

2023-YKS yerleştirme sonuçları açıklandı

2023-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) internet sitesinden açıklandı.

ÖSYM’den yapılan açıklamada, 2023-YKS sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doÄŸrultusunda, 2023-YKS yükseköğretim programlarına merkezi yerleÅŸtirme iÅŸlemlerinin tamamlandığı bildirildi.

Adayların, yerleÅŸtirme sonuçlarını T.C. Kimlik numaraları ve aday ÅŸifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebileceÄŸi kaydedildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) BaÅŸkanı Erol Özvar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, gençlerin merakla beklediÄŸi 2023 YKS yerleÅŸtirme sonuçlarının belli olduÄŸunu belirterek, “Hayırlı olmasını diler tüm gençlerimizi tebrik ederim.” ifadelerini kullandı.

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy da yaptığı yazılı açıklamada, 2023-YKS yerleştirme sürecinin tamamlandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Ãœniversite tahsilinizi en verimli ÅŸekilde tamamlayacağınıza ve ülkemizin geliÅŸimine büyük katkı saÄŸlayacağınıza inanıyor, her birinize ayrı ayrı baÅŸarılar diliyorum.Tercih sonuçlarınız hayırlı olsun. Herhangi bir programa yerleÅŸemeyen adaylarımızın ek tercih sürecini takip etmeleri gerekiyor. Ek yerleÅŸtirme sürecinde de profesyonel destek almanız yararlı olacaktır.”

YÖK Başkanı Özvar, 2023-YKS yerleştirme sonuçlarını değerlendirdi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) BaÅŸkanı Erol Özvar, yaptığı açıklamada, 27 Temmuz – 8 AÄŸustos 2023 arasında üniversite adaylarının yaptığı tercihlerin, Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklandığını belirterek, “Geçen yıl 3 milyon 243 bin 334 aday baÅŸvuru yapmışken, bu yıl yüzde 9’a yakın artışla 3 milyon 527 bin 443 aday baÅŸvuru yapmıştır.” ifadelerini kullandı.

6 Åžubat’ta meydana gelen ve Türkiye’yi derinden etkileyen depremlerin, adayların üniversiteye giriÅŸ sürecinde de olumsuz yansımalarıyla kendini hissettirdiÄŸini belirten Özvar, ÅŸunları kaydetti:

“BildiÄŸiniz gibi ilk defa bu sene, depremden etkilenen illerde ikamet eden öğrencilerimiz için yaÅŸadığı ildeki üniversitelerin mevcut kontenjanlarına ek yüzde 25 oranında kontenjan tanımladık. Benzer ÅŸekilde, depremzede öğrencilerimiz için vakıf üniversitelerinin programlarında da birer kontenjan ayrılmasını kararlaÅŸtırdık. Böylece depremzede öğrencilerimize toplamda 24 bin 677 ek kontenjan ayırdık.”

Herkes için yükseköğretim ilkesiyle yola çıkarak, yükseköğretime erişimde fırsat eşitliğini temel politikaları haline getirdiklerini vurgulayan Özvar, şöyle devam etti:

“Daha önce yükseköğretim imkanlarından faydalanma fırsatı bulamamış 34 yaÅŸ üstü kadınlarımıza yönelik, devlet yükseköğretim kurumlarımızda, yaklaşık 21 bin ek kontenjan ayırdık. Bu kontenjanlar, kadınların eÄŸitim ve kariyer olanaklarına eriÅŸimlerini artırırken, toplumsal katılımlarını güçlendirmeye de katkılar sunacaktır. Åžehit ve gazi yakınlarımız için bu yıl ilk defa vakıf yükseköğretim kurumlarında 3 bin 774 kontenjan ayırdık. Böylece yükseköğretime eriÅŸimde dezavantajlı durumda bulunan adayların açılan ek kontenjanlara baÅŸvuru imkanını saÄŸlamış olduk.”

Özvar, ayrıca çağın dönüşen ihtiyaçlarını karşılamak üzere Türkiye’deki çeÅŸitli üniversitelerde yeni programlar açmaya devam ettiklerini, baÅŸta siber güvenlik olmak üzere, birçok alanda açılan bu programların, öğrencilere daha geniÅŸ bir yelpazede eÄŸitim ve kariyer fırsatları sunmayı amaçladığını dile getirerek, “Bu programlar, bilgi ve teknoloji alanlarındaki hızlı deÄŸiÅŸime ayak uydurma ve ülkemizin küresel düzeyde rekabet edebilirliÄŸini artırma hedeflerimize katkılar sunacaktır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Kontenjanlarımızın bu yıl da neredeyse tamamının dolmuÅŸ olması sevindiricidir”

Örgün eÄŸitim veren yükseköğretim programlarında (açıköğretim hariç) toplam kontenjanın 2022’de 867 bin 224 iken 2023’de 923 bin 411 olduÄŸunu belirten Özvar, ÅŸunları kaydetti:

“2022 yılında açıköğretim hariç toplam yerleÅŸen sayısı 850 bin 631 iken bu sayı 2023 yılında 898 bin 24 olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Bu verilere göre, toplam yerleÅŸen sayısı geçen yıla göre 47 bin 393 kiÅŸi artmıştır. Yükseköğretim kurumlarımıza artan talebi görmekten memnuniyet duymaktayız. 2021 yılında boÅŸ kontenjanlar 169 bin iken, 2022 yılında 17 bin, 2023 yılında ise (8 bin 828’i depremzede, 34 yaÅŸ üstü kadın ve ÅŸehit/gazi yakını için ayrılan kontenjanlar olmak üzere) toplam 25 bin olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. YKS yerleÅŸtirme sonuçlarına göre, geçen sene de olduÄŸu gibi kontenjanlarımızın bu yıl da neredeyse tamamının dolmuÅŸ olması sevindiricidir. 34 yaÅŸ üstü kadın, depremzede, ÅŸehit ve gazi yakını kontenjanı hariç tutulduÄŸunda genel kontenjanların doluluk oranı yüzde 99,8 olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Bu sonuç, kontenjanlar belirlenirken yapılan rasyonel planlama ve talebe yönelik yapılan analizlerin bir ürünüdür.”

YÖK Başkanı Özvar, yerleştirme sonuçlarına göre, yeni dönemde üniversiteye adım atacak tüm adayları tebrik ederek, başta gençler olmak üzere, her yaştan adaylara sonuçların hayırlı olması dileklerini iletti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Memur zammında gözler salı gününde

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.