26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

TİM Marka Konseyi hayata geçti

TİM Başkanı İsmail Gülle: "TİM Marka Konseyi çatısı altında markalarımızı uluslararası arenada güçlendireceğiz. Küresel fırsatları yakından takip ederek markalı ihracatımızı artıracağız. Bunun sonucu olarak da ihracat birim değerimizi 2030 yılına kadar inşallah 2 doların üzerine çıkaracağız"

Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) BaÅŸkanı Ä°smail Gülle, TÄ°M Marka Konseyi çatısı altında markalarını uluslararası arenada güçlendireceklerini belirterek, “Küresel fırsatları yakından takip ederek markalı ihracatımızı artıracağız. Bunun sonucu olarak da ihracat birim deÄŸerimizi 2030 yılına kadar inÅŸallah 2 doların üzerine çıkaracağız.” dedi.

TÄ°M tarafından salgında küresel fırsatları deÄŸerlendirmek, markalı ihracatı ve ihracattaki katma deÄŸeri artırmak amacıyla kurulan TÄ°M Marka Konseyi, Ä°stanbul’da düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Toplantıya TÄ°M Marka Konseyi BaÅŸkanlığı’na seçilen Orka Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Süleyman OrakçıoÄŸlu ve Öztiryakiler Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Tahsin Öztiryaki, Kale Grubu Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Ãœst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay, Zorlu Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ahmet Nazif Zorlu, Kütahya Porselen Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Sema Güral Sürmeli, Arzum Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Murat Kolbaşı, Sanko Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı Fatih KonukoÄŸlu, Mücevher Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Mustafa Kamar ve AltınbaÅŸ Ãœniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin’in de aralarında bulunduÄŸu Marka Konsey üyeleri katıldı.

TÄ°M BaÅŸkanı Gülle, “Türkiye Cumhuriyeti, baÅŸlı başına güçlü bir markadır. Bizler bu güçlü markayı hep birlikte daha da yükseltmek ve tüm dünya ile rekabet ederken markalı ihracatımızı artırmak için TÄ°M Marka Konseyi’ni hayata geçiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası ticaretin yönünü tayin eden pek çok faktör olsa da markalaÅŸmanın öne çıktığını aktaran Gülle, “EÄŸer markaysanız sektörünüz istediÄŸi kadar kırılgan olsun, her krizin üstesinden gelebilirsiniz. Markaysanız tüketim rekor derecede daralsa dahi, toparlanma yine sizinle baÅŸlar. Bizler, bu anlamda oldukça ÅŸanslı bir coÄŸrafyada bulunuyoruz. Farklı olmak, marka olmak bu milletin geleneÄŸinde, kaderinde var. Marka demek, emek, sermaye ve sabır demek. Müşteriyi aile gibi görmek, kaliteden ödün vermemek demek. Hatalardan ders alıp tekrar etmemek demek. Marka olmak bazen talebi duymak, bazen de talebe liderlik, rehberlik etmektir.” diye konuÅŸtu.

“Türkiye küresel marka deÄŸeri göstergesinde 49. sıradan 44. sıraya yükseldi”

Ä°smail Gülle, Türkiye’nin ihracat konusunda önemli bir mesafe kat ettiÄŸini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pandemi koÅŸullarının getirdiÄŸi zorluklara raÄŸmen her ay yeni rekorlarla ihracatımızı üst noktalara taşıyoruz. Bu yıl ihracatta 200 milyar dolar üzerini hedefliyoruz. Ä°hracatta daha ileriyi hedeflemenin en önemli yollarından biri ise markalaÅŸmaktan geçiyor. Bu konuda ülkemizin üreticileri ve ihracatçıları çok güzel çalışmalara imza attı, atmaya da devam ediyor. Bu giriÅŸimler, rakamlara da yansıyor. Dünyanın önde gelen marka deÄŸerleme kuruluÅŸu Brand Finance, her yıl ilk 5 bin küresel marka deÄŸerinin milli gelire oranını, bir raporda yayınlıyor. Bu raporun sonucu ilk kez geçtiÄŸimiz yıl, Küresel Ä°novasyon Endeksi’nin 80 alt göstergesinden biri oldu. Endeksin 2020 sonuçlarına göre, Türkiye küresel marka deÄŸeri göstergesinde 49. sıradan 44. sıraya yükseldi. Firmalarımız markaya önem verdikçe ve markaya yatırım yaptıkça küresel endekslerde çok daha yukarılara tırmanacağız. Bu doÄŸrultuda, Küresel Ä°novasyon Endeksi Türkiye Görev Gücü’nün liderliÄŸini üstelenerek Türkiye’nin marka sıralamasında daha yukarılara taşıması için çalışmalar yürüteceÄŸiz.”

“Turquality firmaları, ortalama 78 ülkeye ihracat yapıyor”

TİM Başkanı Gülle, dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı Turquality ile ilgili bilgiler verirken, program kapsamında, mal ihracatçısı 178 firma, hizmet sektörlerinden 22 firmanın yer aldığını bildirdi.

Marka Destek Programı kapsamında ise mal ihracatçısı 124 firma, hizmet sektörlerinden 28 firmanın bulunduÄŸunu aktaran Gülle, “Bu firmalarımız, hem Türkiye ortalamasının hem de ilk 1.000 firma ortalamasının üzerinde birim ihracat deÄŸerine sahip. Bu firmalarımızın kilogram başı ihracat deÄŸeri, mücevher sektöründe 1.000 dolar, savunma ve havacılık sektöründe 254 dolar, gemi ve yat sektöründe 33 dolar, süs bitkileri ve mamulleri sektöründe ise 31 dolar seviyesinde. Yine Turquality kapsamındaki firmalarımız, pazar çeÅŸitlendirmesi anlamında da daha baÅŸarılı. Turquality firmalarının, ortalama 78 ülkeye ihracat yaptığını görüyoruz.” diye konuÅŸtu.

Konseyin yol haritası ve 5 hedefi

TÄ°M Marka Konseyi’nin 2021 yol haritası ve ana hedeflerini aktaran Gülle, ÅŸunları kaydetti:

“Ä°lk hedefimiz, markalı Türk ürünlerinin uluslararası alanda imajının iyileÅŸtirilmesidir. Bu noktada, ürün ve hizmet kalitesinin artırılması, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, Türkiye markası ile global PR, reklam ve kurumsal kimlik faaliyetleri ajandamızda yer alıyor. Ä°kinci ana hedefimiz, firmalarımızın bilinen ya da geliÅŸme potansiyeli bulunan yabancı ÅŸirket ve markaları satın alarak global pazarlara doÄŸrudan eriÅŸim saÄŸlamalarıdır. Bu hedef doÄŸrultusunda ihracatçılarımıza bilgilendirme, danışmanlık ve teknik destek saÄŸlanmasına yönelik mekanizmalar oluÅŸturmayı planlıyoruz. Üçüncü ana hedefimiz, firmaların kendi markaları ile yaptıkları ihracatın izlenmesine yönelik bilgi altyapısı oluÅŸturulmasıdır. Ne yazık ki ülkemizde markalı ihracata dair bir veri tabanı bulunmuyor. TÄ°M Marka Konseyi olarak, bu veri tabanını oluÅŸturmak ve gerek sahadaki gerekse akademik çalışmalara katkı saÄŸlama arzusundayız. Dördüncü ana hedefimiz, markalı Türk ürünlerinin dijital platformlarda daha etkin tanıtılmasıdır. Bu kapsamda, dünyanın önde gelen büyük alıcı ve satıcılarının bir araya geldiÄŸi e-ticaret pazar yerleri aracılığıyla firmalarımızın bilinirliÄŸini artırmayı hedefliyoruz. BeÅŸinci ve son ana hedefimiz ise Türkiye Tanıtım Grubu’muz bünyesindeki Türkiye markası ve ihraç sektörlerine yönelik tanıtım faaliyetlerini TÄ°M Marka Konseyi’mizin çalışmalarıyla güçlendirmektir.”

“Yabancı öğrencilerimizi gönüllü marka elçisine dönüştüreceÄŸiz”

Ä°smail Gülle, Türkiye’de eÄŸitim alan 200 bini aÅŸkın uluslararası öğrenciyi ve 150 bini aÅŸkın Türkiye mezununu, gönüllü birer marka elçisine dönüştürmeyi amaçladıklarını ifade ederek, bu 5 ana hedefe ulaÅŸmak için hedef pazarlara yönelik markalaÅŸma faaliyetlerini artırmayı, uluslararası markalara bağımlılığı azaltarak rekabetçi milli markalar yaratmayı, TÄ°M Marka Sohbetleri gerçekleÅŸtirmeyi, Ticaret Bakanlığı ile baÅŸlattıkları “81 Ä°lde Ä°hracata Ä°lk Adım Mentorluk” programındaki uluslararası markalaÅŸma faaliyetlerini ve eÄŸitimlerini KOBÄ°’lerde yaygınlaÅŸtırmayı amaçladıklarını kaydetti.

 “Ä°hracat birim deÄŸerimizi 2 doların üzerine çıkaracağız”

TÄ°M olarak, markalaÅŸma konusunda her fikre, her bakış açısına deÄŸer verdiklerini dile getiren Gülle, “En küçük firmanın dahi yerelden genele kocaman bir marka haline gelebileceÄŸine inanıyoruz. Unutmayalım ki bir fert bir ürünü, bir ürün bir firmayı, bir firma bir sektörü, bir sektör ise koca bir ülkeyi marka yapar. Bu nedenle TÄ°M Marka Konseyi çatısı altında markalarımızı uluslararası arenada güçlendireceÄŸiz. Küresel fırsatları yakından takip ederek markalı ihracatımızı artıracağız. Bunun sonucu olarak da ihracat birim deÄŸerimizi 2030 yılına kadar inÅŸallah 2 doların üzerine çıkaracağız. Markalı ihracatı ve ihracattaki katma deÄŸeri artırmak amacıyla hayata geçirdiÄŸimiz TÄ°M Marka Konseyi’mizin hayırlı ve uÄŸurlu olmasını diliyorum.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“En kısa zamanda TÄ°M sekretaryasıyla birlikte bir arama toplantısı yapmayı planlıyoruz”

TİM Marka Konseyi Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da en kısa zamanda TİM sekretaryasıyla birlikte bir arama toplantısı yapmayı ve bu arama toplantısı sonucu bir yol haritası belirlemeyi amaçladıklarını kaydetti.

OrakçıoÄŸlu, “Bunu projelendirmek ve en kısa zamanda uygulamaya geçirmek niyetindeyiz. Çünkü aslında hazır olduÄŸumuz birtakım altyapılarımız var. Bu altyapılarımız ÅŸu; deneyim kazandık. Her ÅŸeyden önce dijital altyapıda bir deneyim kazandık. Firmalarımız bu hazır altyapısını dünyaya nasıl taşıyabilir ve dünyada özellikle ÅŸu anda birçok ülkede heyecanını ve enerjisini yitirmiÅŸ markaların yerine Türk markalarını nasıl pozisyonlayabiliriz? Bunlar için önümüzdeki dönemlerde çok büyük fırsatlar var.” ifadelerini kullandı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ä°ÅŸte Türkiye’nin en deÄŸerli markaları

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.