29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

60 firmaya 3,1 milyon lira para cezası

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 60 firmaya 3,1 milyon lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 60 firmaya 3,1 milyon lira idari para cezası uygulanmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde vatandaÅŸları fahiÅŸ fiyat artışlarından korumaya yönelik yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduÄŸu belirtildi.

Bu kapsamda, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da deÄŸiÅŸiklik yapıldığı ve fahiÅŸ fiyat artışı ile stokçuluk uygulamalarına yönelik denetim ve inceleme yapmak ve gerektiÄŸinde idari para cezası uygulamak üzere “Haksız Fiyat DeÄŸerlendirme Kurulu” oluÅŸturulduÄŸu hatırlatılan açıklamada, Kurulun oluÅŸturulduÄŸu 17 Nisan’dan itibaren Ticaret Ä°l Müdürlükleri, Reklam Kurulu, CumhurbaÅŸkanlığı Ä°letiÅŸim Merkezi (CÄ°MER), AKÄ°M, e-Devlet ve Bakanlığın internet sitesi üzerinden toplam 1251 baÅŸvuru geldiÄŸi kaydedildi.

Ayrıca, Ticaret Ä°l Müdürlükleri ve Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı tarafından 33 farklı ilde toplamda yaklaşık 1300 firmanın denetlendiÄŸi ve söz konusu denetimlere iliÅŸkin raporların da Haksız Fiyat DeÄŸerlendirme Kurulu Sekretaryasını yürüten Ä°ç Ticaret Genel MüdürlüÄŸüne iletildiÄŸi aktarılan açıklamada, ÅŸöyle devam edildi:

“FahiÅŸ fiyat artışına iliÅŸkin olarak Kurula intikal eden veya resen gündeme alınan ÅŸikayetlerin başında; temel gıda ürünleri, sebze ve meyveler, cerrahi maske, el dezenfektanı ve benzeri koruyucu saÄŸlık ürünleri, çeÅŸitli temizlik ve hijyen ürünlerine yönelik baÅŸvurular gelmektedir. Yine, salgın döneminde talebi artan saç tıraÅŸ makinası, ekmek yapma makinası ve benzeri elektronik ürünlere yönelik baÅŸvurular da Kurul tarafından incelemeye alınmıştır. DiÄŸer taraftan sebze ve meyvelerde yaÅŸanan fiyat artışlarının tespiti amacıyla Bakanlığımızca hallerde resen baÅŸlatılan denetimler kapsamında Hal Kayıt Sistemine (HKS) bildirimlerinde alış ve satış fiyatları arasında fahiÅŸ farklar bulunduÄŸu tespit edilen firmalardan da savunmaları istenilmiÅŸtir.”

Ä°lk toplantısını 22 Mayıs 2020’de yapan Kurulun, bugüne kadar 4 toplantı gerçekleÅŸtirdiÄŸine yer verilen açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

“Bu kapsamda Kurula intikal eden 1251 baÅŸvurudan, karara baÄŸlanan baÅŸvuru sayısı 732 olurken incelemeye alınan ve savunması tamamlanan 91 firmadan 60 firmaya idari para cezası uygulanmasına karar verilmiÅŸtir. 

Kurul tarafından fahiÅŸ fiyat artışı yaptığı tespit edilen 60 firmaya toplam 3 milyon 115 bin lira idari para cezası uygulanması kararlaÅŸtırılmıştır. 

Öte yandan 519 baÅŸvurunun incelemesi ve savunma süreci devam etmektedir. Ä°dari yaptırıma konu uygulamaların, 25’nin toptan sebze ve meyve, 19’nun temel gıda ürünü, 5’inin maske kumaşı, 4’ünün cerrahi maske, 4’ünün ekmek yapma makinası, 2’sinin saç tıraÅŸ makinası, 1’inin dezenfektan ile ilgili olduÄŸu görülmektedir.” 

500 bin liraya kadar idari para cezası uygulanıyor

Kurul tarafından inceleme yapılan firmalardan savunmaların istendiÄŸi belirtilen açıklamada, haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen firmalara 10 bin liradan 100 bin liraya, stokçuluk faaliyetinde bulunanlara ise 50 bin liradan 500 bin liraya varan idari para cezası uygulandığı bildirildi. Açıklamada, “Ticaret Bakanlığı olarak, tüketicilerimizin temel ihtiyaç maddelerinde yapılan aşırı ve adil olmayan fiyat artışları ile tüketicilerin ürünlere ulaÅŸmasını zorlaÅŸtıran stokçuluk faaliyetlerine yönelik uygulamalar yakından takip edilmektedir.” denildi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yıldırım-3 Ağrı Dağı Operasyonu başladı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.