16 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye’de güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını yüksek yerlilik oranıyla karşılayan Türk savunma sanayisi, ihracat yapılan ürünlere yenilerini ekliyor.
Fora Grup Savunma Teknolojileri, asker ve polisin sahada kullandığı “taktik operasyonel malzeme” ve “taktik medikal ürünlerle” ihracata baÅŸladı.
Åžirket, Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) tarafından açıklanan “Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilk 100 ÅŸirketi” listesine 2019’da 33’üncü, 2020 yılında ise 22’nci sırada girdi.
Fora Grup Savunma Teknolojileri Ticari Direktörü Yusuf Aydın, AA muhabirine, 2012 yılından bu yana operasyon sahasındaki güvenlik güçleri, kriminal daire baÅŸkanlıkları ve adli tıp birimlerine onlarca farklı çeÅŸitte malzeme temin ettiklerini söyledi.
Åžirketin 9 yılda baÅŸta acil ihtiyaçlar olmak üzere 500’den fazla ihalenin teslimatını gerçekleÅŸtirdiÄŸini belirten Aydın, “Bu iÅŸlerin tümünü baÅŸarıyla tamamladık ve bugüne kadar sorun yaÅŸanan herhangi bir ürünümüz olmadı. 2 yıldır üst üstte Türkiye’de en hızlı büyüyen 100 ÅŸirket arasına girmemizin arkasında yatan itici güç de bu.” dedi.
CumhurbaÅŸkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel MüdürlüÄŸü, adli tıp kurumları, ROKETSAN ve HAVELSAN gibi ÅŸirketlerle çalıştıklarını anlatan Aydın, ÅŸöyle konuÅŸtu:
“SunduÄŸumuz ürünlerden kriminal inceleme malzemeleri, hem olay yeri incelemede hem laboratuvarlarda kullanılıyor. Taktik medikal dediÄŸimiz, sahada asker ve polisin ihtiyaç duyacağı, hayatta kalmasını saÄŸlayacak malzemeler temin ediyoruz. Zamanla Türkiye’de kendi marka ve ürünlerimizi oluÅŸturduk. Her yıl ürün portföyümüzde bulunan 2-3 ekipmanı yerlileÅŸtiriyoruz. Bu sene Azerbaycan ile ihracata da baÅŸladık. Kendilerine turnike ve medikal ekipman gönderdik.”
Söz konusu tüm ürünlerin daha önce ABD ve Avrupa’dan geldiÄŸine iÅŸaret eden Aydın, “Her yıl bu ürünlerin sayısını azaltıyoruz. Yurt dışından temin ettiÄŸimiz ürünler de var ama bunları azaltma gayretindeyiz.” ifadelerini kullandı.
Aydın, yürüttükleri faaliyetlerin saÄŸladığı ekonomik katkıya dikkati çekerek, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:
“Uçak, füze, gemi, helikopter yaparken Türkiye’de üretilebilecek sedyeyi, turnikeyi, bandajı ve benzeri taktik medikal ekipmanları yurt dışından almamızın doÄŸru olmadığını düÅŸünüyoruz. Belki yüksek teknolojili ürünler üretmiyoruz ama katma deÄŸerli ürünlerimiz, yarattığımız rekabet ve yerlileÅŸtirmeden tasarruf edilen parayla devletimiz oralara yatırım yapabiliyor. Rekabet ve yerlileÅŸtirmeyle bugüne kadar devlete 150 milyon lira katkımız oldu. Yazılım, donanım ya da uzay teknolojisi gibi bir ÅŸey yapmıyoruz ama hayat kurtarıyoruz ve alanımızdaki maliyetleri düÅŸürerek bu tür çalışmalara daha fazla kaynak kalmasına katkıda bulunuyoruz. Helikopter yapamıyorsak da helikopter yapabilecek kaynağın devlette kalmasını saÄŸlamaya gayret ediyoruz. Bazı alanlara girdik. Öyle ki daha önce 10 milyon liraya teslim edilen iÅŸler 3-4 milyon liraya kadar düÅŸtü. Fora’nın yarattığı rekabet olmasaydı, devlet bu ihalelere daha fazla kaynak harcayacaktı ve yüzde 60-70’i yurt dışından gelmeye devam edecekti. GeldiÄŸimiz noktada askeri medikal alanında ‘taktik medikal’ ismiyle online bir platform oluÅŸturduk, asker, polis, avcı ve outdoor meraklılarına ulaşıyoruz. Buradan yurt dışına güçlü ÅŸekilde açılma niyetimiz var. Libya, Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan gibi ülkelere nasıl bot, kamuflaj satılabiliyorsa askeri medikal de satmak istiyoruz.”
Yusuf Aydın, askeri medikal yanında taşıma çözümleri konusunda da iyi bir konumda olduklarını dile getirdi.
Komando birlikleri için 10 bine yakın sırt çantası teslim ettiklerini aktaran Aydın, ÅŸu bilgileri verdi:
“Askerle sırt sırta olmak güzel. Son birkaç yıldır aÅŸağı yukarı yaralanan her askerin yanında bizim bir çantamız açıldı, içinden medikal malzemeler çıktı ve müdahale edildi. Hiçbir malzemeyle ilgili de hayal kırıklığı yaÅŸanmadı. Bununla birlikte detayını veremeyeceÄŸimiz pek çok projeyle ilgili teslimatlarımız devam ediyor. Drone, komuta kontrol sistemlerinin çantalarını üretiyoruz. Butik bir atölyede tasarım yapıyoruz. Silahlı Kuvvetlerimiz için yeni bir çanta tasarladık, ABD’deki eÅŸdeÄŸerlerinden daha güzel oldu, maliyeti ise yaklaşık 5’te bir seviyesinde. Ürünlerimizden çok memnun kalındı. 2021’de daha büyük, entegre bir üretim alanına geçmek gibi bir hedefimiz var.”
Aydın, bunların yanında mühimmat ve füzelerin taşıma sandıklarını üretme konusunda da giriÅŸimleri bulunduÄŸunu ifade etti.
YerlileÅŸtirdikleri ürünlere iliÅŸkin de örnekler veren Aydın, “Silahlı kuvvetlere verdiÄŸimiz rulo ÅŸeklinde taktik sedyeler, taktik turnikeler, abdominal turnikeler, komando sırt çantaları, taktik operasyonel suluklar var. Bu ürünleri daha önce yurt dışından getirip teslim ederken, bunların daha kullanışlı yerli versiyonlarını ürettik.” dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri sayesinde muharebe sahasında denenmiÅŸ ve kendini ispatlamış ürünlerinin sayısının sürekli arttığını vurgulayan Aydın, bu referanstan hareketle dost ve müttefik ülkelerin ordularının kıyafetini, çantasını, medikal teçhizatını temin etmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
Ukrayna, Gürcistan, Irak, Almaya gibi ülkelerden teklif istekleri aldıklarını belirten Yusuf Aydın, ÅŸunları kaydetti:
“Avrupa menÅŸeli firmalardan Çin’de yaptırdıkları üretimi Türkiye’ye kaydırmak isteyenler var. Yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla teslimat süreleri çok uzamış durumda. Oysa Türkiye’den ürünü tıra yüklediÄŸinizde 5 günde uygun maliyetle ulaşıyor. Entegre yatırımla yeni ürünleri portföyümüze katarak, yurt dışında güçlü bir alternatif olmak istiyoruz. Hem silahlı kuvvetlerin ihtiyaçları var hem de Türk mallarına güven. Ülkeler arasındaki iliÅŸkilerin normalleÅŸmesine baÄŸlı olarak iÅŸ yapma potansiyelimizin daha artacağına inanıyoruz.”
AA
Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu’ndan kritik AB açıklaması
Suriye, Türkiye’den ithalata yüzde 500 vergi getirdi
Sahte içkiden 63 işletme kapatıldı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
Suriye, Türkiye’den ithalata yüzde 500 vergi getirdi
Sahte içkiden 63 işletme kapatıldı
Giyim ithalatı tarihi rekorda
Hangi araçlar ÖTV’siz alınabilecek?
Türk adının geçtiği en eski yazıt
Aile hekimi raporu ücretli olacak
e-Nabız verileri sızdırıldı mı?
Türkiye’nin Maldivleri icradan satılık
Çocuğunuza asla bunu giydirmeyin/Bakanlık her yerden toplatıyor
Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi