19 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR

Dış ticaret yapan firmaların yanlış belge ile işlemlerini gerçekleştirmesi bir yandan kamunun zarar görmesine yol açarken bir yandan da sanayiciyi zor durumda bırakıyor. Yanlış belge ile yapılan dış ticaretin hukuksal boyutuyla ilgili Avukat Handan Özcebe ile konuştuk. Özcebe, “Menşe konusunda yapılan hatalar ağır cezada yargılanmaya kadar gider” dedi.

Rekabet.net olarak daha önce dış ticaret yapan sanayicilerimizin en önemli konularından olan menşei konusunu, Gümrük Müşaviri/ Bilirkişi Ahmet Özenalp’le görüşmüştük.

ilgili haber: https://rekabet.net/mensei-belgesindeki-buyuk-yanlis-firmalar-yine-cezada/

Şimdi de menşe konusunda yapılan hataların hukuksal boyutunu sizlerle paylaşacağız.

35 yıllık tecrübeli hukukçu Av. Handan Özcebe, Özcebe Hukuk Şirketi olarak, birçok avukatı stajyerlikten yetiştiriyor. Ayrıca Özcebe, Bursa sanayisinden birçok firmanın da hukuk müşavirliğini yapıyor.

Rekabet.net olarak menşe konusunda yapılan hataların hukuksal boyutunu ve verilen cezaları kendisiyle konuştuk.

İşte haberimizin detayları;

Geçtiğimiz ay Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde   kaçakçılıktan devam eden bir davanız karara bağlandı. Davanın sanıklarından biri de Gemlik’te. Gümrük Müşavirliği firmalarından birinin sahibi Mehmet Bey aynı zamanda gümrük müşaviri. Mehmet Bey’in kendisiyle görüştüm o da sizi  işaret edince  konuyu sizle  görüşüp  dış ticaret  yapan  tüm  şirketlere   bir yol  açmak, onların  dikkatini  çekmek  ve  hukuki  itilaflara  düşmemeleri için  sizinle konuşmaya  karar verdik. Bu durumda söz konusu dava dosyası ile ilgili bize neler söylersiniz?

“Karara  bağlanan berat  almış olduğumuz  bu davada  diğer  bir  çok dava gibi   yine  Menşei  ispat belgelerinden  kaynaklı  açılmış  bir davaydı. İran’dan gelen bir eşya ama Çin menşeiliydi. Konu bu haliyle içinde birçok adli konuya temas ediyor tabii. Menşei sapmaları, trafik sapması, evrakta sahtecilik dahil birçok konuda suçlanıyorsunuz. Bu nedenle çok önemli bir konu.

Bu durumda öncelikle yapılması gereken hangi ülke ile ticaret yapılıyor. Aramızda özel bir anlaşma var mı? Buna bakılmalı. Ondan sonra yapılacaklar planlanmalıdır. Ortadoğu ülkeleri hazırlık konusunda biraz eksik maalesef belge almakta zorlanılıyor. Bilindiği gibi Dolaşım Belgeleri (Movement Certificates – A.TR, EUR.1, EUR-MED) ve Form A (Özel Menşe Şahadetnamesi) ürünün gideceği ülkeye göre alıcının gümrük muafiyetinden yararlanması için düzenlenen belgelerdir. İhracatçı veya onun temsilcisi tarafından, bağlı bulunulan ticaret ve/veya sanayi odasından boş formu alınarak doldurulduktan sonra yine bu oda tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir.”

Peki bu davadaki olayda yapılan hata nerden kaynaklanıyor?

“Bizim davamızda da Menşe-i ispat belgesi yerine firma tarafından Form_A belgesi verilmiş.   Bu durumda ilgili firmayı Gümrük Müşaviriyle birlikte sahte evraktan 5607 /3 -2 maddeye   kadar götürmüş. Bilindiği gibi    Kaçakçılıkla Mücadele Yasası’nın  3/2 maddesi bu konuda  düzenlenmiş;

“5607 sayılı yasanın 3/(2) Eşyayı, aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.” . Ayrıca sahte evrak gibi bir çok konuda sonuç   Ağır Cezada yargılanmaya kadar gider.”

Siz bu davaya nasıl hazırlandınız?

“Bu dava   2018 yılında açıldı yaklaşık 3 yıl sürdü. Üç yıl insan hayatında çok önemli bir zaman. Acaba ne olacak sorusu ceza alır mıyız?  Düşüncesi insanın    psikolojisini bozar. Neyse ki başından bu yana   davaya iyi hazırlandık. İyi bir savunma, konuyu sayın mahkeme heyetine iyi anlatabilme bize beraat getirdi.”

Firmaların bu gibi durumlara düşmemesi için öneriniz nedir?

“Yukarıda özetlediğim ülkelerin durumu incelenmeli ona göre dış ticaret departmanları ön hazırlığı yapmalı, yetmedikleri yerde gümrük müşaviriyle ithalat öncesi bu konuda görüşmeli, sonra sipariş geçip akreditifini buna göre düzenlemelidir.

Aksi takdir de büyük sorunlar karşısına çıkabilir. Bu tür davalarda zaman aşımına çok güvenilmemeli. Çünkü zaman aşımı çok uzun.”

Rekabet.net

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kağıt atıkların ithalat kontrolleri…

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.