07 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
ASELSAN, raylı sistemler alanında geliÅŸtirdiÄŸi elektronik çözümlerle yurt dışı bağımlılığı sonlandırıp ihraç edilebilecek ürünler oluÅŸturdu.
Elektrikli raylı ulaşım hatlarının hem ÅŸehir içinde hem de ÅŸehirler arasında yaygınlaÅŸması hızlı, güvenilir, konforlu ve enerji verimli raylı ulaşım ihtiyacını öne çıkarıyor.
Buna paralel olarak, bu ihtiyacın karşılanmasında kritik rol üstlenen elektrik-elektronik, kontrol ve haberleÅŸme teknolojisi tabanlı bileÅŸenlerin raylı ulaşım sistemlerindeki payı da giderek artıyor.
Yeni nesil trenlerde yüksek emniyet ve güvenilirlik seviyesine sahip Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi ile dağıtık Cer (ÇekiÅŸ) Sistemi gibi ileri teknolojili bileÅŸenler ön plana çıkıyor. Raylı araçlarda yer alan kritik teknolojilerden çoÄŸu ileri güç ve kontrol elektroniÄŸi ile bilgisayar ve bilgi teknolojileri tabanlı olarak görev yapıyor. Bu kritik teknolojilere dayalı bileÅŸenlerin maliyeti, araç toplam maliyetinin yüzde 50’sine ulaşıyor.
Özgün yazılım ve algoritmalarla yüksek güvenlik
Türkiye ve uluslararası alandaki ihtiyaçları dikkate alan ASELSAN, bir süredir söz konusu teknolojilere yönelik faaliyet yürütüyor.
ASELSAN, Türkiye’nin saatte 160 kilometre hıza sahip ilk elektrikli tren setleri için Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi ile Cer Sistemi geliÅŸtirdi.
Daha önce ithal edilen söz konusu sistemler, ASELSAN tarafından yürütülen geliÅŸtirme faaliyetlerinin sonunda yurt dışı pazarlara ihraç edilebilecek seviyeye geldi.
Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi, trenin merkezi yönetimini saÄŸlayan “beyin” iÅŸlevi görüyor. Sistem, özgün yazılım, donanım ve algoritmalarla yüksek güvenliÄŸi saÄŸlayacak ÅŸekilde tasarlandı.
Sistem temelde aracın hızlanma, yavaÅŸlama (frenleme), durma, kapı kontrolü, yolcu geçiÅŸleri ve ışıklandırma gibi hayati öneme sahip iÅŸlevlerini denetlerken, iklimlendirme ve yolcu bilgilendirme gibi konfora yönelik alt sistemleri de yönetiyor.
330 bin satır kod
Modüler yapıda tasarlanan ve yüksek emniyet ile güvenilirlik seviyesine sahip olan Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi bilgisayarı; mimarisi, kontrol, emniyet ve güvenilirlik algoritmaları, donanımı ve gömülü yazılımı ile tümüyle özgün olarak ortaya koyuldu.
AA
Sistem donanımları, senaryoları, araç yazılımı ve diyagnostik bilgisayar ASELSAN tarafından özgün tasarlandı ve geliÅŸtirildi.
Bu süreçte 70’ten fazla ASELSAN mühendisi görev alarak 30 temel senaryo grubu oluÅŸturdu ve kodladı. GeliÅŸtirilen senaryo kodları, kullanıcı arayüzleri, yazılım test kodları ve kod geliÅŸtirme sürecini otomatize etmek için kodlanan Grafiksel Kullanıcı Arayüzü ile yaklaşık 330 bin satır kod yazıldı.
Elektrikli tren setlerinin kritik bileÅŸenlerinden olan Cer Konvertörü ve Yardımcı Güç Ünitesi, DiÅŸli Kutusu, Cer Motoru ve Transformatörü için ASELSAN tarafından anahtar teslim çözümler oluÅŸturuldu. Cer Konvertörü ve Yardımcı Güç Ünitesi ASELSAN tarafından, Cer Sistemi ile ilgili diÄŸer alt sistemler yerli firmalarla birlikte milli imkanlarla geliÅŸtirildi.
ASELSAN yerleÅŸkesindeki test altyapılarında test edilen donanım ve yazılımlar daha sonra üretilen ilk tren setine entegre edildi. Araç üstü testler ise devam ediliyor.
Ekim ayının zam şampiyonu
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Fransızların Suriye üzerindeki iddiaları
AK Parti ve DEM heyeti bugün görüşecek
Benzinde tabelalar bu gece deÄŸiÅŸecek
Bursa’da köklü inÅŸaat ÅŸirketi iflasını ilan etti
Trafik kazası geçiren polisimiz şehit oldu
Cezayir üzerinden ılık hava geliyor
Sarp Sınır Kapısı’nda tır geçiÅŸleri rekor kırdı
Sarıkamış Şehitlerini anma yürüyüşü
En düşük emekli maaşı için düzenleme
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Fransızların Suriye üzerindeki iddiaları
AK Parti ve DEM heyeti bugün görüşecek
Benzinde tabelalar bu gece deÄŸiÅŸecek
Bursa’da köklü inÅŸaat ÅŸirketi iflasını ilan etti
Trafik kazası geçiren polisimiz şehit oldu
Cezayir üzerinden ılık hava geliyor
Sarp Sınır Kapısı’nda tır geçiÅŸleri rekor kırdı
Sarıkamış Şehitlerini anma yürüyüşü
En düşük emekli maaşı için düzenleme