18 Aralık 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına iliÅŸkin dış ticaret endekslerini açıkladı.
Buna göre, ihracat birim deÄŸer endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 azaldı. Endeks, bu dönemde gıda, içecek ve tütünde yüzde 3 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 1,3, yakıtlarda yüzde 37,8 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,6 geriledi.
İhracat birim deÄŸer endeksi 2020 birinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 azaldı.
İthalat birim deÄŸer endeksi, martta yıllık bazda yüzde 6,4 geriledi. Endeks geçen yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde deÄŸiÅŸmezken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 7,2, yakıtlarda yüzde 24,2 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,3 düÅŸüÅŸ gösterdi.
İthalat birim deÄŸer endeksi 2020 birinci çeyrekte geçen yılın birinci çeyreÄŸine göre yüzde 5,7 geriledi.
İhracat miktar endeksi yüzde 16 azaldı
İhracat miktar endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yıllık bazda yüzde 16 geriledi. Endeks geçen yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 1,9 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 1,5, yakıtlarda yüzde 10 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 19,1 azaldı.
İhracat miktar endeksi 2020 birinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 geriledi.
İthalat miktar endeksi de mart ayında yıllık bazda yüzde 8,8 arttı. Endeks geçen yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 11,4 ve yakıtlarda yüzde 5,6 azalırken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,1 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 13,6 arttı.
İthalat miktar endeksi 2020 birinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,7 artış gösterdi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veriler
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre, ÅŸubatta 162,6 olan ihracat miktar endeksi yüzde 14,4 azalarak, mart ayında 139,2’ye geriledi. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise Mart 2019’da 177,1 olan ihracat miktar endeksi yüzde 16 azalarak, Mart 2020’de 148,8 olarak hesaplandı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre, ÅŸubat ayında 138,2 olan ithalat miktar endeksi yüzde 7 azalarak, martta 128,6 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise Mart 2019’da 127 olan ithalat miktar endeksi yüzde 6,5 artarak, Mart 2020’de 135,3 olarak gerçekleÅŸti.
İhracat birim deÄŸer endeksinin ithalat birim deÄŸer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve Mart 2019’da 101 olarak elde edilen dış ticaret haddi, 4,2 puan artarak, Mart 2020’de 105,2 oldu.
Dış ticaret haddi, 2020 yılı birinci çeyreÄŸinde, geçen yılın aynı dönemine göre 4,6 puan artarak 106’ya ulaÅŸtı.
AA
Cari açık, 4.92 milyar dolar
1
Dış ticaret açığı 100 milyar dolar sınırında
296448 kez okundu
2
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
109436 kez okundu
3
MENŞEİ BELGESİNDEKİ BÜYÜK YANLIŞ; FİRMALAR YİNE CEZADA
29341 kez okundu
4
MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR
24348 kez okundu
5
Türk iklimlendirme sektöründen ihracat rekoru
23097 kez okundu
Tokat Belediye BaÅŸkanı’nın makam odasında dinleme cihazı bulundu
Akaryakıtta indirim yağmuru
Bursalılar “zemheri” geldi
Altından daha değerli; Kod adı: ALTIN S1
Gümrük işlemlerine yönelik ceza tutarı arttırıldı
Bursa’da okullara “yeni yıl” yasağı
Mehmet Akif Ersoy’un uyuÅŸturucu testi pozitif
Vergi yüzsüzleri açıklandı
MSB: Karadeniz’de insansız hava aracı düşürüldü
Gain Medya’ya operasyon: 3 yönetici gözaltında! TMSF, kayyum olarak atandı
Tokat Belediye BaÅŸkanı’nın makam odasında dinleme cihazı bulundu
Akaryakıtta indirim yağmuru
Bursalılar “zemheri” geldi
Altından daha değerli; Kod adı: ALTIN S1
Gümrük işlemlerine yönelik ceza tutarı arttırıldı
Bursa’da okullara “yeni yıl” yasağı
Mehmet Akif Ersoy’un uyuÅŸturucu testi pozitif
Vergi yüzsüzleri açıklandı
MSB: Karadeniz’de insansız hava aracı düşürüldü
Gain Medya’ya operasyon: 3 yönetici gözaltında! TMSF, kayyum olarak atandı
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan