01 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Yaş meyve sebze ihracatçılarından hava kargo fiyatlarında indirim talebi

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Yazgan:
"Çin'den çok fazla kiraz talebi alıyoruz. Şimdiye kadar bu bölgeye ihracatı tarifeli seferlerle gerçekleştirmiştik ancak şu an sefer olmadığı için taleplere karşılık veremiyoruz"

YaÅŸ Meyve Sebze Ä°hracatçıları BirliÄŸi (UYMSÄ°B) BaÅŸkan Yardımcısı Senih Yazgan, Avrupa ve Çin’in kiraz talebinin büyük bir fırsat oluÅŸturduÄŸunu, ihracat için pandemi öncesine göre 2 kat artan hava kargo fiyatlarında indirim uygulanmasına ihtiyaç duyduklarını belirtti.

BTSO’dan yapılan açıklamaya göre, “BTSO Akademi” projesi kapsamında, video konferans yöntemiyle “Kovid-19 Salgınının Etkisi Altında Dış Ticaret Bilgilendirme EÄŸitimi” gerçekleÅŸtirildi.

EÄŸitimde, Yazgan ile BTSO Meclis BaÅŸkan Yardımcısı Murat Bayizit, UludaÄŸ Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Hüseyin Åžanverdi ve Bursa Zirai Karantina Müdürü Ä°hsan Duman, küresel ticarette tarım ve gıda sektörünü bekleyen olası risk ve fırsatları deÄŸerlendirdi.

UYMSÄ°B BaÅŸkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, kirazın, Bursa’nın yaÅŸ meyve sebze ihracatındaki en deÄŸerli ürünlerden olduÄŸunu belirtti.

Avrupa’ya en fazla kiraz tedariki yapan Ä°talya ve Ä°spanya’da bu yıl üretimin önemli ölçüde azaldığına, bu durumun Türkiye için büyük bir fırsat oluÅŸturduÄŸuna dikkati çeken Yazgan, ÅŸunları kaydetti:

“Türkiye’de kiraz bolluÄŸu yaÅŸanıyor ancak ihracat konusunda birtakım soru iÅŸaretleri var. Bu noktada çözülmesi gereken ilk konu lojistik. Hava kargo fiyatları, pandemi öncesine kıyasla 2 kat artmış durumda. Ä°hracatçının kazanması için pandemi öncesi fiyatlara göre indirim uygulanması gerekiyor. Hava kargoda yeni destinasyonlar açılması gerekli. Özellikle Çin’den çok fazla kiraz talebi alıyoruz. Åžimdiye kadar bu bölgeye ihracatı tarifeli seferlerle gerçekleÅŸtirmiÅŸtik ancak ÅŸu an sefer olmadığı için taleplere karşılık veremiyoruz. Bu yüzden hava kargoya devlet desteÄŸinin artması gerekiyor. Üretici, ihracatçı ve ülke ekonomisi açısından hava taşımacılığı büyük önem arz ediyor.”

Bayizit de salgın sürecinde alınan önlemler sayesinde Bursa’da ekimde ve dikimde sıkıntı yaÅŸanmadığını belirterek, kirazda verimli bir hasat dönemi beklediklerini ifade etti.

Bu yıl hava koÅŸullarının kiraz üretimi için çok olumlu seyrettiÄŸini, rekoltenin  500 bin tonu aÅŸmasını beklediklerini bildiren Bayizit, yüksek verimin salgın sonrasında büyük bir ihracat fırsatı oluÅŸturacağını vurguladı.

BTSO tarafından kurulan Lojistik AÅž‘nin geçen yıl itibarıyla YeniÅŸehir Havalimanı’ndan hava kargo taşımacılığı hizmeti vermeye baÅŸladığını anımsatan Bayizit, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“YeniÅŸehir’den Avrupa’nın birçok ülkesine direkt uçuÅŸ imkanı var. Lojistik AÅž bünyesinde 4 soÄŸuk hava deposu mevcut. YaÅŸ meyve sebze ihracatıyla alakalı bütün altyapı hazır ancak bu süreçte hava kargo maliyetleri inanılmaz artmış durumda. Bu fiyatlarla kirazın ihraç edilmesi çok zor görünüyor. Bu noktada hükümetimizden eylül ayının sonuna kadar yaÅŸ meyve sebze ihracatında, hava kargo taşımacılığı için yüzde 51 oranında sübvansiyon uygulamasını talep ediyoruz. EÄŸer bu destek hayata geçerse 500 bin ton kiraz üretimimizin önemli bir kısmını ihraç edebiliriz.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasından 4 il muaf tutuldu

HIZLI YORUM YAP