26 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
IEFT Yurt Dışı EÄŸitim Fuarları Genel Müdür Yardımcısı Elif Deveci, yurt dışından gelerek Türkiye’de eÄŸitim alan bir öÄŸrencinin ortalama 7 bin dolar eÄŸitim ve yaÅŸam maliyeti bulunduÄŸunu belirterek, “Türkiye’de eÄŸitim alan 170 bin yurt dışı öÄŸrencisi, ekonomimize yıllık ortalama 1 milyar dolar civarında katkıda bulunuyor.” diye konuÅŸtu.
Deveci, AA muhabirine yurt dışı eÄŸitim sektörü hakkında açıklamalarda bulundu.
Yurt dışı eÄŸitim sektörünün dünyada ve Türkiye’de her geçen gün ivme kazandığını ifade eden Deveci, öÄŸrencilerin ve velilerin farklı saiklerle yurt dışında eÄŸitime yöneldiÄŸini anlattı.
Dünyada 2010 yılında 2 milyon öÄŸrencinin farklı bir ülkede eÄŸitim aldığını, günümüzde ise bu sayının 5 milyona yükseldiÄŸini belirten Deveci, “OECD raporlarına göre, 2025 yılında yurt dışında eÄŸitim alan lisans ve lisans üstü öÄŸrenci sayısı 8 milyonu bulacak.” dedi.
Yurt dışında eÄŸitimin eskiden geliÅŸmiÅŸ ülkelerin ön planda olduÄŸu bir yapıda olduÄŸunu aktaran Deveci, ÅŸunları kaydetti:
“Åžu anda Ä°ngiltere, Amerika, Kanada gibi en iyi üniversitelerin bulunduÄŸu ülkelerde dahi öÄŸrenciler farklı programlarda eÄŸitim almak için yurt dışına gidiyor. Bu da sektörün ne kadar evrensel bir hale geldiÄŸini kanıtlıyor. Bu baÄŸlamda Amerika’da 1 milyon civarı öÄŸrenci, Ä°ngiltere’de 500 bin, Almanya’da 260 bin civarında yabancı öÄŸrenci eÄŸitim almakta.
Türkiye’ye baktığımızda ise günümüzde bu rakam 170 bini bulmakta. Türkiye’ye gelen öÄŸrencilerin çoÄŸu lisans eÄŸitimi için Türkiye’yi tercih ediyor. En fazla Suriye, Irak, Azerbaycan, Afganistan gibi ülkeler öÄŸrenci gönderiyor. Hangi eÄŸitimler dediÄŸimizde ise; daha çok saÄŸlık alanlarında, iÅŸletme alanındaki bölümler ilgi görüyor.”
Yurt dışından gelen öÄŸrencilerin eÄŸitim maliyetinin yanında yaÅŸam maliyetini de göÄŸüslediÄŸini aktaran Deveci, Türkiye’ye yurt dışından gelen bir öÄŸrencinin devlet üniversitesinde okuması halinde harç dışında bir ücret ödemediÄŸini söyledi.
Deveci, “Daha çok vakıf üniversiteleri tercih ediliyor. Peki vakıf üniversitelerine ne kadar ücret ödüyorlar. Türkiye’deki vakıf üniversiteleri ortalama 10 bin liradan baÅŸlayıp 150 bin liraya kadar çıkıyor. Bu, saÄŸlık bölümlerinde 80 bin lira ile 150 bin lira arasında deÄŸiÅŸir. Bir Ä°ngiltere kıyaslaması yaptığımızda; Ä°ngiltere’ye giden bir öÄŸrenci de belki yıl içerisinde 150 bin lira ödeyerek bir eÄŸitim alabilir. Ancak yaÅŸam maliyetlerini kattığımızda sterlin üzerinden bir yaÅŸam maliyeti olacak. Konaklaması, ulaşımı, yemesi, içmesi… Bu rakamı yükseltiyor. Yani buradaki dengeyi tamamıyla avronun artışı, TL’deki düÅŸüÅŸ kuruyor.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
Deveci, Türkiye’de eÄŸitim alan bir öÄŸrencinin ortalama 7 bin dolar eÄŸitim ve yaÅŸam maliyetine sahip olduÄŸunu ifade ederek, “Türkiye’de eÄŸitim alan 170 bin yurt dışı öÄŸrencisi, ekonomimize yıllık ortalama 1 milyar dolar civarında katkıda bulunuyor.” diye konuÅŸtu.
“Türk üniversitelerinin yurt dışı tanıtımları yapılıyor”
Deveci, Türkiye’nin “yurt dışından en fazla öÄŸrenci çeken ülkeler sıralaması”nda dünyada 12. sıraya geldiÄŸini ifade ederek, “Bundan önce 2014’te Türkiye ilk 20’ye bile giremiyordu. 2019 yılına geldiÄŸimizde Türkiye en çok yabancı öÄŸrenci çeken ülkeler sıralamasında 12. sırada yer alıyor. Bu da aslında Türkiye’nin yurt dışı verdiÄŸi önemi gözler önüne seriyor.” ifadelerini kullandı.
ÖÄŸrencilerin Türkiye tercihine neden yöneldiÄŸini ise Deveci ÅŸöyle cevapladı:
“Ülkenin eÄŸitim politikasındaki deÄŸiÅŸiklikler ve yenilenmeler, bunun dışında üniversitelere yapılan yatırımlar, Türk üniversitelerinin ve kurumlarının yurt dışında ciddi anlamda tanıtılması ve reklamının yapılması. Bu baÄŸlamda yıl içerisinde birçok yurt dışı etkinliÄŸinde birçok Türk üniversitesini görmeniz mümkün oluyor. Aynı zamanda yabancı öÄŸrencilere verilen burslar ve Türkiye’deki yaÅŸam maliyetlerinin diÄŸer ülkelere göre daha uygun olması Türkiye’deki yabancı öÄŸrenci sayısının artışındaki en büyük etken.”
“Ä°skandinav ülkelerine çok fazla talep var”
Elif Deveci, dünyada en fazla uluslararası öÄŸrenci çeken ülkeler listesinin aynı kaldığını ifade ederek, dünyada kur etkisinden dolayı yeni bir arayışın doÄŸduÄŸunu söyledi.
Deveci, ÅŸu bilgileri verdi:
“Dünyada yurt dışı eÄŸitim sektöründe yeni talepler baÅŸladı. Önümüzdeki günlerde IEFT Yurtdışı EÄŸitim Fuarları’nı düzenleyeceÄŸiz. Bunun için öÄŸrencilerden formlar topluyoruz. Hani, bu fuara katılmak isteyen öÄŸrenciler hangi ülkeler hakkında bilgi almak istiyorlar diye. Åžu anda tablo ÅŸunu gösteriyor; evet en çok ilgi gören Amerika, Ä°ngiltere, Kanada ve Almanya’nın yanında Güney Kore, Japonya, Çin gibi Asya ülkeleri, bunun yanı sıra Finlandiya, Norveç, Ä°sveç gibi Ä°skandinav ülkeleri ve Macaristan, Letonya, Estonya gibi DoÄŸu Avrupa ülkelerine talep var.
Tabii bunun da farklı sebepleri var. DediÄŸim gibi Ä°ngiltere’deki ya da Amerika’daki bir eÄŸitimin fiyatlarını bir kenara koyduÄŸumuzda DoÄŸu Avrupa ülkelerinde eÄŸitim ücretleri yine harç üzerinden. Ä°skandinav ülkelerinde ise eÄŸitim ücretsiz. Åžimdi buradan yola çıktığımızda da Ä°skandinav ülkeleri öÄŸreniler için çok makul ülkeler arasına giriyor. Çünkü burada sadece bir yaÅŸam maliyeti ödeyerek eÄŸitim hayatına devam edebiliyorlar.”
“Türk öÄŸrenciler en fazla Amerika’ya gidiyor”
Elif Deveci, Türkiye’den yurt dışına giden öÄŸrenci sayısına iliÅŸkin de ÅŸu bilgileri verdi:
“UNESCO verilerine göre Türkiye’den yurt dışına giden öÄŸrenci sayısı 100 binin üzerindedir. ÖÄŸrencilerin en çok tercih ettiÄŸi ülkeler Amerika, Ä°ngiltere, Kanada, Almanya, Avusturya, Fransa diye ÅŸekilleniyor.”
IEFT Yurtdışı EÄŸitim Fuarları 21 Ekim’de baÅŸlıyor
IEFT Yurtdışı EÄŸitim Fuarları’nın bu yıl 21 Ekim Pazartesi günü Ankara Sheraton Hotel’de baÅŸlayacağını aktaran Deveci, fuarların; 23 Ekim’de Ä°zmir Hilton Hotel’de ve 25 Ekim’de Bostancı Dedeman Hotel’de, 26 -27 Ekim’de de Ä°stanbul Kongre Merkezi’nde düzenleneceÄŸini söyledi.
Fuarlara 29 ülkeden 300’e yakın üniversite ve kolejin katılacağını belirten Deveci, dünya sıralamasında ilk 1000 üniversite arasında yer alan 60 üniversitenin bu fuarlarda öÄŸrencilerle buluÅŸacağını söyledi.
Bu yıl fuara gelen yüksek katılımın hem sektör hem de Türkiye için önem arz ettiÄŸini aktaran Deveci, ÅŸöyle konuÅŸtu:
“Güney Afrika, Çin, Japonya fuarda özel katılımlarla yer alıyor. Bu da Türkiye için çok büyük bir açılım. Buraya katılan ülkeleri, kurumları; bu fuarlarda birçok soruya cevap bulabilecek öÄŸrenciler. Peki hangi programlar fuarlarda yer alacak? Yurt dışında dil eÄŸitiminden baÅŸlayın, lisans, yüksek lisans, sertifika-diploma programları, lise… Yurt dışında lise için ailelerin bilgi alabileceÄŸi programlar revaçta.
Özellikle aileleri bu fuarlara davet ediyoruz. Hem onların geleceÄŸi için hem de kariyer planlaması için yol haritası olabilecek bir etkinlik. Çünkü bire bir bilgi alabiliyorlar ve kendi deÄŸerlendirmelerini kendileri yapabiliyorlar bu fuarlarda. Dolayısıyla öÄŸrencileri ve ailelerini fuarlarımıza davet ediyoruz.”
AA
‘500 bine yakın Çinli’yi Türkiye’ye çekeceÄŸiz’
Savcı, “Tüm sanıklar suç ortağı” dedi
Rusya: Türkiye’nin güvenlik endiÅŸelerini anlayışla karşılıyoruz
Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı
Vatandaşın enflasyon beklentisinde gerileme sürüyor
ÖTV’siz araç satışında yeni düzenleme
Yılın son faiz kararı bugün açıklanacak
CHP’li belediyelerde net asgari ücret belli oldu
Kamuda huzur hakkı, ikramiye ödemeleri son buluyor
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş hakkında soruşturma
Kazakistan’da yolcu uçağı düştü
Savcı, “Tüm sanıklar suç ortağı” dedi
Rusya: Türkiye’nin güvenlik endiÅŸelerini anlayışla karşılıyoruz
Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı
Vatandaşın enflasyon beklentisinde gerileme sürüyor
ÖTV’siz araç satışında yeni düzenleme
Yılın son faiz kararı bugün açıklanacak
CHP’li belediyelerde net asgari ücret belli oldu
Kamuda huzur hakkı, ikramiye ödemeleri son buluyor
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş hakkında soruşturma
Kazakistan’da yolcu uçağı düştü