19 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Yurt içi piyasaların gözü faiz kararında

Gelecek hafta yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararının yanı sıra ödemeler dengesi, işsizlik oranı ve sanayi üretimi verileri takip edilecek.

Küresel ölçekte makroekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmeye devam etmesi, bu hafta pay piyasalarını destekledi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası’nın düzenlediÄŸi Bahar Toplantıları kapsamında yapılan açıklamalarda enflasyon ve faiz yönlendirmeleri de piyasalardaki pozitif havaya katkıda bulunurken, ABD ve Avrupa borsalarında rekorlar kırıldı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonomi normalleşirken fiyatlarda geçici artışın görülebileceğini ancak kalıcı enflasyon beklemediklerini ifade etti. Enflasyonun yükselmesi halinde müdahale etmek için gerekli araçlara sahip olduklarını, ancak bu olasılığa ihtimal vermediklerini vurgulayan Powell, toparlanma tamamlanana kadar ihtiyaç duyulan desteğin ekonomiye sağlanacağını söyledi.

IMF’nin küresel büyüme tahminini bu yıl için yüzde 5,5’ten yüzde 6’ya, 2022 için yüzde 4,2’den 4,4’e yükseltmesinin yanı sıra ABD ve Avrupa’da beklentilerin üzerinde açıklanan hizmet sektörü endeksleri de haftanın öne çıkan pozitif geliÅŸmeleri oldu.

Diğer taraftan, cuma günü Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan gerilim ise jeopolitik risk algısını artıran bir gelişme olarak takip edildi.

Tüm bu geliÅŸmelerin fiyatlanması sonucu bu hafta ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri ve dolar endeksi düşüş kaydetti, yurt dışı pay piyasalarında alımlar güçlendi, oldukça volatil seyreden altının ons fiyatı da yüzde 0,8’lik artışla 1.744 dolar seviyelerinde dengelendi. Yurt içi piyasaların ise artan Kovid-19 vaka sayılarının etkisiyle bankacılık sektörü öncülüğünde negatif ayrıştığı görüldü.

Analistler, artan Kovid-19 vaka sayıları ve sıkılaştırılan tedbirlere rağmen yatırımcıların odağını enflasyon endişelerinden beklentilerin üzerinde gelen verilere çevirdiğini belirterek, aşılama sürecine ilişkin arka arkaya yapılan açıklamaların da küresel risk iştahını artırdığını söyledi.

Gelecek hafta ABD ve Almanya’da açıklanacak enflasyon verilerinin, son dönemde piyasaların yönünü belirleme özelliÄŸi kazanan tahvil faizlerinin yönü açısından kritik önem taşıdığını vurgulayan analistler, bu kapsamda Powell’ın çarÅŸamba günü yapacağı açıklamalarda bankanın faiz politikasına yönelik ipuçlarının aranmaya devam edileceÄŸini bildirdi.

Analistler, Çin’de büyüme verisinin de yakından takip edileceÄŸi gelecek hafta, yurt içi piyasaların yönünde ilk kez Åžahap KavcıoÄŸlu baÅŸkanlığında toplanacak TCMB Para Politikası Kurulu’nun faiz kararının belirleyici olacağını, ayrıca ödemeler dengesi, iÅŸsizlik oranı ve sanayi üretim, verilerinin yansımalarının da izleneceÄŸini vurguladı.

ABD’de gelecek hafta gözler enflasyon verilerinde olacak

New York borsasında hafta genelinde alıcılı bir seyir izlenirken, dolar endeksi haftalık bazdaki yükseliÅŸ serisine son verdi. Arka arkaya 3 hafta yükselmesinin ardından bu hafta yüzde 0,9 deÄŸer kaybeden dolar endeksi, 92,2 seviyesinden kapandı. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri ise enflasyon endiÅŸelerini yatıştıran sözle yönlendirmeler ile bu hafta yüzde 1,6170’e kadar gerilemesinin ardından yüzde 1,66 seviyelerinde dengelendi.

Bir önceki hafta kapanışına göre Dow Jones endeksi yüzde 1,06, Nasdaq endeksi yüzde 2,90 ve S&P 500 endeksi yüzde 2,71 değer kazandı. Böylece Dow Jones ve S&P 500 endeksi tüm zamanların en yüksek haftalık kapanış rekorlarını tazeledi.

Gelecek haftanın gündemine bakıldığında, 5 Nisan’da baÅŸlayan Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankasının düzenlediÄŸi Bahar Toplantıları kapsamında yapılacak açıklamalar, ABD’de yatırımcıların odağında kalmaya devam edecek.

Pazartesi günü Halk Bankası’nın New York Ä°kinci Bölge Mahkemesi’nde yapılacak temyiz duruÅŸmasının görüleceÄŸi ABD’de, salı enflasyon verileri, çarÅŸamba Jerome Powell’ın Washington Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen video konferans etkinliÄŸinde yapacağı konuÅŸma ve nisan ayı Bej Kitap Raporu takip edilecek.

ABD’de, perÅŸembe perakende satışlar, New York ve Philadelphia Fed imalat endeksleri ile sanayi üretimi, cuma da konut baÅŸlangıçları ve Michigan Tüketici Güven Endeksi verileri izlenecek. Öte yandan ABD ile Japonya’nın cuma günü çip üretimi konusunda bir toplantı düzenlenmesi bekleniyor.

Avrupa borsalarında rekorlar devam etti

Avrupa tarafında, Kovid-19 aşılama çalışmalarına iliÅŸkin endiÅŸeleri yatıştıran haber akışı pay piyasalarını desteklerken, Almanya’da DAX endeksi tarihi zirvesini, Fransa’da CAC 40 endeksi ise Kasım 2011’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Bu hafta açıklanan hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, Avrupa genelinde toparlanmaya iÅŸaret etti. IHS Markit tarafından yayımlanan verilere göre, Almanya’da ÅŸubatta 45,7 olan hizmet sektörü PMI, martta 51,5 puana çıktı. Hizmet sektörü PMI Avro Bölgesi’nde 49,6’ya, Ä°ngiltere’de de 56,3’e yükseldi.

Dolar endeksindeki düşüşün etkisiyle avro/dolar paritesi 1,19’un üzerine çıktığı haftayı 1,1905’ten tamamladı. Haftalık bazda Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,84 deÄŸer kazanarak kapanış rekorlarını sürdürürken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,09 ve Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 2,65 yükseldi.

Gelecek hafta; pazartesi Avro Bölgesi’nde perakende satışlar, salı Ä°ngiltere’de sanayi üretimi ile Almanya’da Zew Ekonomik Güven Endeksi, çarÅŸamba Almanya’da enflasyon, cuma Avro Bölgesi’nde enflasyon ve dış ticaret verileri takip edilecek.

Öte yandan Ä°ngiltere’de pazartesi günü karantinadan kademeli çıkış yolunda ikinci adım atılacak. Ãœlkede kuaförler, spor salonları ve kütüphaneler tekrar açılacak. Restoranlar ve publar açık hava alanlarında hizmet vermeye baÅŸlayacak. 15 kiÅŸiye kadar düğünlere ve aynı hanede yaÅŸayanların birlikte tatile gitmesine izin verilecek.

Cuma günü ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Moody’s’in Ä°ngiltere’nin kredi notu ve not görünümünü deÄŸerlendirmesi bekleniyor.

Asya borsaları dalgalı seyretti

Bu hafta Çin’de açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi martta yıllık yüzde 0,4 artarak beklentileri aÅŸarken, Ãœretici Fiyat Endeksi (ÃœFE) yüzde 4,4 ile AÄŸustos 2018’den bu yana en hızlı yükseliÅŸini kaydetti. Ãœlkede hizmet sektörü PMI da martta 54,3 ile arka arkaya yükseliÅŸini 3. aya taşıdı.

Hindistan Merkez Bankası’nın beklentiler doÄŸrultusunda politika faizini yüzde 4 seviyesinde sabit tuttuÄŸu haftada, Japonya’da açıklanan cari iÅŸlemler fazlası 2,9 trilyon yen ile beklentileri aÅŸtı.

Bu geliÅŸmelerle bir önceki hafta kapanışına göre Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,29 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,44 yükselirken, Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,45 ve Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,88 deÄŸer kaybetti.

Dolar endeksindeki gerilemenin etkisiyle bu hafta dolar/yen paritesinin de 2 haftalık yükselişin ardından düşüşe geçtiği ve 110,7 seviyelerinden başladığı haftayı 109,6 seviyelerinden tamamladığı görüldü.

Gelecek hafta, Çin’de salı günü dış ticaret ve cuma günü büyüme, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Japonya’da ise çarÅŸamba günü açıklanacak makine sipariÅŸleri verilerinin dışında hafta genelinde makroekonomi gündemi sakin geçecek.

Borsa İstanbul yurt dışı piyasalardan negatif ayrıştı

Bu hafta yurt içinde açıklanan veri gündeminde enflasyon ve TCMB Beklenti Anketi öne çıktı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta aylık yüzde 1,08 ve yıllık yüzde 16,19 artış ile piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşti.

Verinin ardından yayımlanan TCMB Aylık Fiyat GeliÅŸmeleri Raporu’nda, mart ayında enflasyondaki yükseliÅŸin enerji, hizmet ve temel mallardan kaynaklandığı, gıda enflasyonunun taze meyve ve sebze fiyatları öncülüğünde bir önceki aya kıyasla yavaÅŸladığı bildirildi.

Öte yandan TCMB Beklenti Anketi’ne göre, geçen ay yüzde 1,12 olan nisan ayı TÃœFE beklentisi, bu anket döneminde yüzde 1,51’e yükseldi. Cari yıl sonu TÃœFE beklentisi de yüzde 13,12 oldu. 12 ay sonrası TÃœFE beklentisi yüzde 10,47’den 11,26’ya, 24 ay sonrası TÃœFE beklentisi de yüzde 9,18’den 9,55’e yükseldi.

Ülke ve sektör bazlı ayrışmaların öne çıktığı bu hafta, yurt içi piyasaların artan Kovid-19 vaka sayıları ve sıkılaştırılan tedbirlerin etkisiyle negatif ayrışması dikkati çekti.

Önceki hafta yüzde 3,5 deÄŸer kazanan BIST 100 endeksi, bu hafta özellikle bankacılık endeksinde yoÄŸunlaÅŸan satışlarla yüzde 2,6 geriledi. Dolar/TL ise hafta içinde 8,0898 ile 8,2474 bandında dalgalanmasının ardından bir önceki hafta kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 8,1658’den kapanış yaptı.

Gelecek hafta yurt içinde pazartesi ödemeler dengesi ve işsizlik oranı, salı sanayi üretimi endeksi, perşembe TCMB faiz kararı ve cuma Konut Fiyat Endeksi verileri takip edilecek.

AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, cari iÅŸlemler hesabının ÅŸubatta 2,3 milyar dolar ve yıl sonunda 26,9 milyar dolar açık vermesini bekliyor. AA Finans Sanayi Ãœretimi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler ise takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ÅŸubatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,04 artmasını tahmin ediyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bazı iş ve işlemlerde imza sirküleri şartı kaldırıldı

HIZLI YORUM YAP