06 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Gümrük Vergisi teÅŸvik kararı yeniden gözden geçirilsin”

Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Fatih Varlık: "Sektör üyelerimizin pandemi sonrasına hazırlanabilmesi için üretim amaçlı makine ve teçhizatlarda Gümrük Vergisi yatırım teşviki devam etmelidir"

Takım tezgahları sektörünün çatı kuruluÅŸu Takım Tezgahları Sanayici ve Ä°ÅŸ Ä°nsanları DerneÄŸi’nin (TÄ°AD), geçtiÄŸimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Karar”ın yeniden gözden geçirilmesi talebini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunduÄŸu bildirildi.

TÄ°AD açıklamasına göre, 29 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Karar” ile takım tezgahları baÅŸta olmak üzere birçok makine için Gümrük Vergisi yatırım teÅŸviki kapsamından çıkarıldı. TÄ°AD, kararın yeniden gözden geçirilmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na baÅŸvuruda bulundu.

“Bu karar ihracat pazarlarımızı tehlikeye sokacak”

Açıklamada konuya iliÅŸkin görüşlerine yer verilen TÄ°AD BaÅŸkanı Fatih Varlık, “Söz konusu karar takım tezgahları kullanarak üretim yapan otomotiv, beyaz eÅŸya, kalıpçılık, medikal ve savunma gibi Türkiye’nin ekonomisini sırtlayan ve yılda 60 milyar dolar civarında ihracat yapan lokomotif sektörlerin yatırım ve üretim maliyetlerini yüzde 10 ila 20 arasında artıracaktır. Bu durum uluslararası pazarda fiyat avantajı ile rekabet ettiÄŸimiz ülkelere karşı elimizi zayıflatacak ve ihracat pazarlarımızı tehlikeye sokacaktır. Bununla birlikte pandemi döneminde Avrupa, Çin ve Hindistan’dan ülkemize kayan sipariÅŸleri kaybetmemize de sebep olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Ä°thalatın önüne geçen bir karar olamayacağı düşüncesindeyiz”

Makine türlerinin yatırım teşvik düzenlemesi kapsamında yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Varlık, şunları kaydetti:

“Ãœlkemizde üretimi yok denilecek düzeyde olan ve ihtiyacın ithalat ile karşılanmak zorunda olduÄŸu yatay iÅŸleme merkezi, dik iÅŸleme merkezi, tornalama merkezi, takım bileme tezgahları, taÅŸlama tezgahları gibi makine türlerinin yatırım teÅŸvik düzenlemesinde yeniden deÄŸerlendirmeye alınması ve teÅŸvik düzenlemesi kapsamının dışına alınması gerekiyor. Alınan bu kararın, ithalatın önüne geçen bir karar olamayacağı düşüncesindeyiz. Yatırımcının ihtiyacı olan ve ülkemizde üretilemediÄŸi için ithalatı kaçınılmaz olan makine ve teçhizat, alınan bu kararla yerlileÅŸmeyecek olup, ithalatın yapıldığı ülkenin, Gümrük Vergisi olan bir ülkeden, AB ülkelerine ve Serbest Ticaret AnlaÅŸması olan baÅŸka bir ülkeye kayması ÅŸeklinde sonuçlanacaktır. Haksız rekabet, hatta fiyatlarda artış gibi etkenlerle karşı karşıya kalınabileceÄŸi de göz ardı edilmemelidir.”

“Gerekli önlem alınmazsa Türkiye’ye kayan talep geçici olur”

Fatih Varlık, salgın döneminde Avrupa, Çin ve Hindistan’dan Türkiye’ye kayan siparişlerin karar sonrası artan maliyetler nedeniyle kaybedilebileceğini ifade ederek, makine-teçhizat sektöründe gerekli önlem alınmadığı takdirde Türkiye’ye kayan bu talep geçici olacağını dile getirdi.

Salgının etkisi azaldığında geliÅŸmiÅŸ sanayiye sahip ülkelerdeki üreticilerin üretim kapasitesini artıracağını kaydeden Varlık, “Halihazırda Çin, Hindistan, Japonya ve Avrupa ülkelerinde çok ciddi oranda artış gösteren makine yatırımları bize bunu gösteriyor. Bu konuda rekabetçi olabilmek için Türkiye’de otomotivden havacılığa, beyaz eÅŸyadan medikale tüm sektörlerin makine yatırımlarına ve üretim teknolojisini geliÅŸtirmeye devam etmesi gerekiyor. Ãœreticilerimizin desteÄŸe en çok ihtiyacı olan dönemdeyiz. Dolayısıyla sektör üyelerimizin pandemi sonrasına hazırlanabilmesi için üretim amaçlı makine ve teçhizatlarda Gümrük Vergisi yatırım teÅŸviki devam etmelidir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sarp Sınır Kapısı’nda…

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.