05 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

BuÄŸday alarm veriyor

Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Duru, "Kuraklık sorununun her geçen yıl arttığı ülkemizde, gıdamızın kıymetini daha fazla bilerek, sürdürülebilir ve doğru tarım uygulamalarına ağırlık vermemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, yaptığı yazılı açıklamada, küresel ısınma sebebiyle dünya genelinde artan sıcaklıkların, kuraklığı en önemli sorun olarak ortaya çıkardığını kaydetti.

Kuraklık ve hızla tükenen su kaynaklarının, tarımsal üretim üzerinde büyük baskı oluşturduğuna dikkati çeken Duru, dünyada kuraklık haritasına bakıldığında, buğday ve tahıl üretiminde riskin büyüdüğüne işaret etti.

Dünyanın en büyük buÄŸday ihracatçısı Rusya’da ihracat vergilerinin artmasının, söz konusu riskle ilgili önemli bir örnek oluÅŸturduÄŸunu belirten Duru, “Bu gerçekten hareketle, kuraklık sorununun her geçen yıl arttığı ülkemizde gıdamızın kıymetini daha fazla bilerek, sürdürülebilir ve doÄŸru tarım uygulamalarına ağırlık vermemiz gerekiyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Kuraklık, buğday verimini ortalama yüzde 30 düşürdü

Türkiye’de her geçen yıl artan kuraklığın, buÄŸday verimini ortalama yüzde 30 düşürdüğüne iÅŸaret eden Duru, suyun daha verimli kullanılması için tarımda havza modeline geçiÅŸin ÅŸart olduÄŸunu bildirdi.

Coğrafi olarak hububat ve bakliyat gibi ürünlerin kolaylıkla yetiştirilebildiği bölgelerde, mısır gibi suya daha fazla ihtiyaç duyan ürünlere teşvik verilmesinin yanlışlığına dikkati çeken Duru, şunları kaydetti:

“Ekim alanlarındaki artışa raÄŸmen kuraklık ve yanlış tarım uygulamaları, buÄŸday üretiminin geleceÄŸini büyük tehlikeye atıyor. Türkiye’de suyu daha deÄŸerli alanlarda kullanmak için bazı ürünlerin uygun olmayan yerlerde üretmekten vazgeçmeliyiz. ÖrneÄŸin 1 kilogram pamuk 12 ton su ile üretiliyor. Bu miktardaki suyla 12 ton buÄŸday üretebiliriz. Karaman ilimizde saha verilerine baktığımızda dane mısırın oluÅŸum sürecinde ortalama 192 saat sulama yapıldığını görüyoruz. BuÄŸdayda ise bu süre sadece 36 saat ile sınırlı. Bu farktan da anlaşılacağı gibi özellikle yer altı sularının azalmasında yanlış ürün ekimi son derece belirleyici bir unsur.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ücretli çalışan sayısı arttı

HIZLI YORUM YAP