25 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Özenalp; ” Deniz taşımacılığı devletimiz ve Türk özel sektörü tarafından yapılmalı”

Bursa Gümrük Müşavirliği A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp; "Özellikle deniz yolu taşımacılığında yaşanan yüksek navlun fiyatları, ihracatçının zor durumda kalmasına sebep verdi. Deniz yollarındaki abartılı navlun ve konteyner yokluğunun önüne geçilmesinde tek bir çare var. Denizde taşımacılığın devletimiz ve Türk özel sektörü tarafından yapılması şart" dedi.

Bursa Gümrük Müşavirliği A.Ş ve URTEB (Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği) Genel Başkanı Ahmet Özenalp, dış ticarette yaşanan sorunları ve ihracatçıların karşı karşıya kaldığı zorlukları gündeme taşıdı

Bursadabugün.com’a çarpıcı açıklamalarda bulunan ve yüksek navlun fiyatlarına karşı çözüm önerilerini sıralayan Özenalp, dış ticarette oluÅŸabilecek riskler hakkında da uyarılarda bulundu.

Ä°ÅŸte Özenalp’in açıklamaları; 

Salgının yayılmasını önlemek için ekonomik faaliyetlerde katı kısıtlamalara gidilmesi perakende satışlarda büyük bir düşüşe yol açarken, kısıtlamaların hafifletilmesiyle ülkelerin yeniden dışa açılmaya başlamasıyla ekonomik toparlanma başladı.

Salgın nedeniyle küresel ticaret, önce bıçak gibi kesilirken, daha sonra Çin’in salgında erken toparlanarak üretimde gaza basmasıyla hızla arttı.

Salgınla birlikte dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90’ının yapıldığı deniz yolunda “boş konteyner” krizi baÅŸladı.

Salgın nedeniyle gemilerin günlerce limanda beklemesi ve ithalatihracat dengesindeki değişim küresel ticarette konteyner sıkıntısına neden oldu.

Öte yandan, o dönemde tır şoförü gibi eleman sıkıntıları baÅŸta Ä°ngiltere olmak üzere Avrupa’da konteynerleri taşımak için sorun olmaya devam ederken, salgının neden olduÄŸu liman kapanışları da trafik sıkışıklığını artırdı. Limanlarda ve karada konteyner boÅŸaltmalarda gecikmelerin gemi seyahat süresi üzerinde zincirleme etkisi oldu.

“NAVLUNDA TARÄ°HÄ° YÃœKSELÄ°ÅžLERE SAHNE OLUNDU”

Aynı zamanda, yaÅŸanan kriz navlunda da tarihi yükseliÅŸlere sahne oldu. Avrupa-Asya arası konteyner navlunu son bir yılda yüzde 1000’in üzerinde arttı ve 18 bin doları aÅŸtı.

Konteyner fiyatı 3 kata yakın yükselirken, küresel deniz ticaretinde yaşanan bu durum ara mal ihtiyacı olan üreticiye, ihracatçılara ve ithalatçılara ağır darbe vurdu.

Geçen yıl özellikle normalleşmenin başladığı hazirandan sonra ihracat ve ithalatta artış yaşanırken, boş konteyner bulunamadığı için yükler limanlarda ve depolarda yığıldı.

“DENÄ°Z YOLU YATIRIMINI DEVLET YAPMALI”

Bursa Gümrük Müşavirliği A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp; Lojistik kavramının geniş bir alana sahip olduğunu  her yıl artan ihtiyaç çeşitliliği oranında daha da gelişmekte olduğunun altını çizdi.

ÜLKEYE DAHA ÇOK NASIL DÖVİZ GETİRİR?

Dünyanın gümrüklerin ticaretin kolaylaÅŸtırılması çalışmalarına katkısı nasıl olmalıdır? sorusunu konuÅŸtuÄŸunu ifade eden Ahmet Özenalp, “Bizim ticaret insanımız daha çok nasıl ticaret yapar? Ãœlkeye daha çok nasıl döviz getirir? Buna bakmamız lazım” dedi.

“ÇOK Ä°YÄ° BÄ°R Ä°HRACAT YILI GEÇİRDİĞİMÄ°ZÄ° SÖYLEYEBÄ°LÄ°RÄ°M”

Ahmet Özenalp, “Çok iyi bir ihracat yılı geçirdiÄŸimizi söyleyebilirim. 2021 yılında ihracatımız yıllık yüzde 32,9 artışla 225,4 milyar dolar, ithalatımız ise yüzde 23,6 artışla 271,4 milyar dolar oldu. Bu dönemde dış ticaret açığı yüzde 7,8 artışla 46 milyar dolar olarak gerçekleÅŸti. Toplam dış ticaret hacmimiz ise, 496,8 milyar dolar oldu. Buradan varacağımız sonuç 500 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine aracılık ediyor. Buna iç piyasada toplanılan vergi ve ithalde alınan ek vergileri koyduÄŸumuzda görüldüğü gibi milyarlarca paraya aracılık etmektedir” dedi.

DÃœNYA TÄ°CARETÄ°NÄ°N KOLAYLAÅžTIRILMASI…

Dünya ticaretinin kolaylaÅŸtırılması konusunun uzun zamandır dünyanın gündeminde olduÄŸunu ifade eden Ahmet Özenalp, “Ä°lk defa dünya ticaret örgütünün gündemine 1996 yılında girdi.2001 yılında Singapur’da düzenlenen IV bakanlar konferansında görüşülmüş. Bundan sonra baÅŸlatılan Doha kalkınma gündemi müzakereleri kapsamına alınmış ve 2005 yılında ticaretin kolaylaÅŸtırılması müzakereleri baÅŸlamıştır” dedi.

DIÅž TÄ°CARET MEVZUATINA BAÄžLI OLUÅžABÄ°LECEK RÄ°SKLER…

GloballeÅŸen dünyada dış ticaretin büyük riskler taşıdığına dikkat Ahmet Özenalp, “Ulaşım olanaklarının artması ve hızla geliÅŸen teknolojinin etkisiyle büyük ivme kazanan dış ticaret, firmalara getirdiÄŸi kazancın yanı sıra büyük riskler taşıyor. Dış ticaret mevzuatına baÄŸlı oluÅŸabilecek riskler, ticaret yapılan ülkenin makro, sosyo-ekonomik ve politik yapısı ile ilgili riskler ve ticaret partnerinin kredibilitesi, kur riski, finansman riski gibi sıralanabilir. Dış ticaret anahtar risk yönetim konuları; vergilendirme kurallarına uyum, beyan edilen eÅŸyaların tarife, menÅŸe ve kıymet bakımından uygunluÄŸu, kullanılan rejim ve rejim kurallarına uygunluk, ticaret politikası önlemlerine uygunluk, beyanname ve ekindeki belgelerin uygunluÄŸu, ithal eÅŸyasının gümrük beyanı ile muhasebe, stok ve finans kayıtlarının uyumu baÅŸlıklarında incelenir. Ayrıca ÅŸirket içi ve ÅŸirket dışı olmak üzere pek çok sorumluluk konusu vardır. Bunlara uyulmaması durumunda, dış ticaret risk konularında oluÅŸabilecek ihlal ve usulsüzlükler sorumlu veya sorumlulara ağır yaptırımlar getirebilir.”

“TEK BAÅžINA ÖZEL SEKTÖRÃœN BUNA YAPTIRIM YAPMASI MÃœMKÃœN OLMAYABÄ°LÄ°R”

Ahmet Özenalp, “Deniz Nakliyatı T. A.Åž. 1997 yılında özelleÅŸtirmeye kurban gitti. Yaklaşık 39 gemisi olan bir deniz taşıma ÅŸirketiydi.1980’li yıllarda olduÄŸu gibi, deniz yolu yatırımının devlet tarafından yapılması gerektiÄŸini düşünüyorum. Aksi halde armatörler ihracatımızla ilgili sıkıntı çıkarabilir. Nitekim özellikle pandemide navlun ücretleri 15 bin dolara kadar çıktı. Fiyatların bu denli yükselmesinde çok kazanma hırsı yatıyor. Özellikle deniz yolu taşımacılığında yaÅŸanan yüksek navlun fiyatları, ihracatçının zor durumda kalmasına sebep verdi. Deniz yollarındaki abartılı navlun ve konteyner yokluÄŸunun önüne geçilmesinde tek bir çare var. Denizde taşımacılığın devletimiz ve Türk özel sektörü tarafından yapılması ÅŸart. Aksi takdirde açılması gereken deniz yolları hatlarından sadece bir destinasyonunun maliyetinin milyar dolarlar olduÄŸu düşünülürse, tek başına özel sektörün buna yaptırım yapması mümkün olmayabilir” dedi.

Bursadabugün.com

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Gümrük kapılarında1,5 ton uyuşturucu ele geçirildi

HIZLI YORUM YAP