29 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Ä°kinci görüşme ocak ortasında olabilir”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki Beşşar Esed rejimiyle ikinci görüşmenin ocak ayı ortasında olabileceğini söyledi.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, 1 Ocak’ta devlet baÅŸkanlığı görevini devralacak Luiz Inacio Lula da Silva’nın yemin törenine katılmak üzere gittiÄŸi Brezilya’da, Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesine iliÅŸkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, mevkidaşı Lavrov’un kendisine “Üçlü bakanlar toplantısını ne zaman yapalım?” diye sorduÄŸunu belirterek, “Ben de ‘Hazırlığını iyi yapalım. Ne zaman hazırsak o zaman gerçekleÅŸtirelim.’ dedim. ‘Ocağın ikinci yarısı nasıl?’ dedi. ‘Olur’ dedim. Nerede yapacağımız konusunda henüz karar vermedik. Üçüncü ülke de olabilir. Bazı ülkeleri konuÅŸtuk.” ifadelerini kullandı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, konuÅŸmada adı geçen ülkelerin isimlerini paylaÅŸmazken, “Ä°simleri belli olduÄŸu zaman size söyleyeceÄŸim. Çünkü birkaç ülke alternatifi konuÅŸtuk.” dedi.

Bir basın mensubunun sorusu üzerine de Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, “Yani Moskova’da da olabilir. Üçüncü ülkede de olabilir. Ä°kimiz de aynı ÅŸeyi söyledik. Herhangi bir Moskova’ya karşıtlığımız ya da oraya gitmek istemediÄŸimizden dolayı deÄŸil.” diye konuÅŸtu.

ÇavuÅŸoÄŸlu, “Yani neler konuÅŸacağımızı, yukarı doÄŸru gidiyor iÅŸte. Önce teknik düzeyde toplantı, askeri istihbarat. Sonra siyasi aÅŸama, dışiÅŸleri sonra ileride daha üst bir toplantı olur mu olmaz mı? Bunların çalışmasını yapmak lazım. Neden? Bu görüşmelerin amacı ne? Ne yapacağız? Beklentiler ne? Beraber neler yapabiliriz?” ifadelerini kullandı.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, 28 Aralık’ta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı (MÄ°T) BaÅŸkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Åžoygu ve Esed rejiminin Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile rejim ve Rusya’nın istihbarat baÅŸkanlarıyla Moskova’da bir araya geldiÄŸini, gerekli açıklamanın yapıldığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, görüşme sonrası Suriye basınının bazı iddialarına ilişkin ise şunları kaydetti:

“Savunma bakanımızla, istihbarat baÅŸkanımız oradaki görüşmeyle zaten gerekli açıklamayı yaptı ama biz her zaman ÅŸunu söylüyoruz; Burada boÅŸluk varsa ve bu boÅŸluÄŸu terör örgütleri dolduruyorsa, yani burada bir istikrarla beraber biz diyoruz ki buralar Suriye toprağı. Biz bunu biliyoruz, gözümüz yok. Sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Ama yani buralarda istikrarın da olması lazım ve bu siyasi süreçte bazı adımların atılması lazım. Biz bunu söylüyoruz eskiden beri.”

“Bir ülkeyle normalleÅŸirken bir kere görüşürsünüz diye bir ÅŸey yok. Bir kere görüşürsem zaten ilerleme kaydedemezsiniz.” diyen ÇavuÅŸoÄŸlu, Brezilya’da birçok mevkidaşıyla bir araya geleceÄŸini söyledi.

Rusya DışiÅŸleri Bakanlığından telefon görüşmesine iliÅŸkin yapılan açıklamada da “Bakanlar, karşılıklı yeni yılı tebrik ettiler ve Suriye meselesinin çözümü için adımların daha fazla koordinasyonu dahil dışiÅŸleri bakanlıkları arasında 2023 için iÅŸbirliÄŸi planlarını görüştüler.” ifadeleri kullanıldı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

EYT düzenlemesi bu hafta Meclis’e geliyor

HIZLI YORUM YAP