05 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Tarım sigortalarında indirim

Tarım sigortalarında, tarife fiyatlarında indirim yapılırken teminat kapsamı da genişletildi.

Tarım ve Orman Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında düzenlenen sigortalarda üreticilerin tercihleri gözetilerek çeşitli düzenlemelere gidildi.

Bu çerçevede, Bitkisel Ürün Sigortası dolu riski tarife fiyatında 87 üründe yüzde 15 indirim yapılırken 23 üründe yüzde 10 ve 24 üründe yüzde 5 indirime gidildi.

Buğday tarife fiyatında yüzde 6 indirim yapıldı.

Don riskinde, don hasar prim oranı düşük olan 5 üründe (incir, kestane, avokado, altıntop, ahududu) yüzde 20,3, 2 üründe (Antep fıstığı, Trabzon hurması) ise yüzde 10 indirime gidildi. Hasar prim oranı yüksek 5 üründe yüzde 5 (sofralık üzüm, elma, nektarin, armut, dut), 1 üründe (ceviz) ise yüzde 10 tarife fiyatı artırıldı.

AyçiçeÄŸinde kuÅŸ zararı teminatı tarife fiyatı yüzde 0,05’ten yüzde 0,07’ye çıkarıldı. Köy Bazlı Kuraklık Verim (KBKV) Sigortası’nda tarife fiyatı yüzde 10 artırıldı. Ortalama tarife fiyatı, yüzde 9,16’dan yüzde 10,06’ya çıkarıldı.

KBKV Sigortası’nda eÅŸik verim oranı yüzde 80, devlet desteÄŸi oranı yüzde 60 olarak belirlendi. Bitkisel Ãœrün ve KBKV Sigortası’nda uygulanan çift poliçe indirimi yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltildi.

AÄŸaç Sigortası’nda, aynı parselde hem aÄŸaç hem de ürün poliçesi olan parsellerde yüzde 5 aÄŸaç çift poliçe indirimi uygulaması getirildi.

Kiraz ve vişnede teminat başlangıcı ilk çiçeklenme evresinden beyaz tomurcuk evresine alındı.

Enginarda don riski isteğe bağlı ek teminat olarak sigorta kapsamına dahil edildi.

Kavun ve karpuzda, fide döneminde yeniden ekim dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına eklendi. Alçak tünellerde yaban domuzu zararı riski yüzde 0,12 tarife fiyatıyla teminat kapsamına alındı. Alçak tünelde yetiştirilen domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz ürünlerinde fide döneminde yeniden ekim dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına dahil edildi.

Kivi müşterek sigorta oranı, yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürüldü. Erik muafiyet oranı, yüzde 20’den yüzde 15’e çekildi. Kayısı müşterek sigorta oranı da yüzde 35’ten yüzde 30’a indirildi.

Jeotermal kaynağı kullanılan seralarda sigorta poliçesinde indirim

Bitkisel Ãœrün Sigortası kademeli hasarsızlık indirimi kuralı revize edildi. Åžeker pancarı sertifikalı tohumluk ürününde teminat sonu “Åžeker pancarı sertifikalı tohumluk ürününde tohum hasatı ile biter” olarak geniÅŸletildi.

Sera Sigortası örtü onarım masrafı tutarı 250 liradan bin liraya yükseltildi. Jeotermal kaynağı kullandığı tespit edilen seralarda toplam poliçe primi üzerinden yüzde 5 indirim uygulaması başlatıldı.

BüyükbaÅŸ Hayvan Hayat Sigortası’nda tarife fiyatında süt sığırlarında yüzde 6, besi sığırlarında yüzde 5 indirim yapıldı. Yavru atma bedeli yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkarıldı.

Dar kapsamlı tarifede, “Terör, grev, lokavt, kargaÅŸa, halk hareketleri” teminatı isteÄŸe baÄŸlı ek teminat olarak kapsama alındı. Söz konusu teminatta yüzde 5 olan muafiyet oranı da kaldırıldı.

Yenilenebilir enerji kaynağı aktif biyogaz enerjisi üretimi yapan ve risk inceleme sonucuna göre kullandığı tespit edilen büyükbaş hayvancılık işletmeleri için yüzde 5 indirim uygulaması getirildi.

Kadın çiftçiye indirim

KüçükbaÅŸ Hayvan Hayat Sigortası’nda ek hastalıklar, uçurumdan yuvarlanma, kurt parçalaması gibi hasarlar için müşterek sigorta oranı yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürüldü.

Kümes Hayvanları Hayat Sigortası’nda geniÅŸ kapsamlı tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıldı. Söz konusu sigorta kapsamında yüzde 20 olan müşterek sigorta yüzde 10’a düşürüldü.

Su Ãœrünleri Hayat Sigortası’nda tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıldı. KüçükbaÅŸ Hayvan Hayat, Kümes Hayvanları Hayat ve Su Ãœrünleri Hayat sigortalarında terör, grev, lokavt, kargaÅŸa, halk hareketleri teminatı isteÄŸe baÄŸlı ek teminat olarak teminat kapsamına alındı.

Tüm branÅŸlarda kadın çiftçi indirimi yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Genç çiftçi indiriminde genç çiftçi yaÅŸ sınırı 30’dan 40’a yükseltildi. Yüzde 5 ÅŸehit ve gazi yakını indirimi getirildi.

Gelir Koruma Sigortası

Dünyada gıda fiyatlarında artan dalgalanmalardan üreticinin korunabilmesi adına Gelir Koruma Sigortası Projesi’ni baÅŸlatan TARSÄ°M, 2021’de Konya’nın Cihanbeyli, Karatay ve Kadınhanı ilçeleri ve daha sonra Konya genelinde uygulanan pilot projeyi ülke geneline yaymaya hazırlanıyor.

Gelir Koruma Sigortası, üreticilerin hem verim düşüşü hem de fiyat azalış riskine karşı koruyan en geliÅŸmiÅŸ tarım sigortacılığı ürünü olarak biliniyor. Sigortayı yaptıran çiftçilerin, sigortalattıkları alandan geçmiÅŸ yıllarda elde ettikleri verimlerin ortalaması ile hasat zamanında öngörülen buÄŸday fiyatı üzerinden bulunan çiftçi gelirinin yüzde 70’i TARSÄ°M tarafından teminat altına alınıyor. Hasat zamanında üreticinin gerçekleÅŸen geliri, teminat altına alınan gelirden daha az gerçekleÅŸirse, aradaki fark sigortalıya tazminat olarak ödeniyor.

Sigorta, 2023-2024 üretim sezonunda tüm Türkiye’de yaygınlaÅŸtırılacak.

Yeni devlet desteÄŸi primleri

Bu yıl için TARSÄ°M’de ürünler, riskler, bölgeler ve iÅŸletme ölçekleri itibarıyla devlet tarafından saÄŸlanacak prim desteÄŸi miktarları belirlendi.

Bitkisel ürünlerini, seralarını, büyük ve küçükbaÅŸ hayvanlarını, kümes hayvanlarını, su ürünlerini ve arılı kovanlarını sigortalayan üreticilerin ödemesi gereken sigorta priminin yüzde 50’si (don teminatında yüzde 67’si), Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası ve Gelir Koruma Sigortası’nın yüzde 60’ı devlet tarafından karşılanacak.

“TARSÄ°M’in sürdürülebilir bir yapıda olmasına büyük önem veriyoruz”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit KiriÅŸci, TARSÄ°M’in günden güne büyüyerek ülke tarımında vazgeçilmez bir yer edindiÄŸini belirterek, ÅŸunları kaydetti:

“Çiftçilerin tarım sigortasına yönelik talepleri her geçen gün artıyor. Bu geliÅŸmeler Bakanlık olarak TARSÄ°M’i geliÅŸtirmedeki motivasyonumuzu desteklemektedir. Ãœreticilerden gelen talepler çerçevesinde tarım sigortasındaki teminat kapsamını geliÅŸtirmeye devam ediyoruz. Bu doÄŸrultuda, üreticilerimizi gelir kayıplarına karşı korumak için Gelir Koruma Sigortası’nı üreticilerimizin tercihine sunduk. TARSÄ°M’in sürdürülebilir bir yapıda olmasına büyük önem veriyoruz. Sistemin ÅŸeffaf yapısını koruduÄŸumuz gibi, sigortacılık prensiplerine baÄŸlı kalarak sürdürülebilirliÄŸi temin etmekteyiz.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Hibe tutarı 250 bin liraya yükseltildi

HIZLI YORUM YAP