23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

EYT ile ilgili yasa teklifi Meclis’e sunuluyor

Mart ayında maaşların ödemesine başlanması beklenirken, şubat ayında da EYT hakkı kazananların emeklilik başvurusu yapması bekleniyor.

Milyonlarca kiÅŸinin merakla beklediÄŸi Emeklilikte YaÅŸa takılanlarla ilgili yasa teklifi hazır. Düzenleme Meclis BaÅŸkanlığı’na sunulacak.

5 maddelik teklifin ayrıntıları henüz bilinmiyor. Ancak çerçevesi belli. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta giriÅŸi olanlar, düzenlemeden faydalanacak. EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kiÅŸi emeklilik hakkına kavuÅŸacak. Prim ve sigortalılık süresini tamamlayanlarla birlikte bu sayı her yıl artacak. EYT’lilerin ilk maaÅŸlarını da Mart ayında almaları bekleniyor.

Teklif, Meclis BaÅŸkanlığı’na sunulmasının ardından önce Plan Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. Ardından da Genel Kurul gündemine gelecek. Teklifi hazırlayan bakanlık bürokratları, yeni haftanın ilk gününde Plan Bütçe Komisyonu üyelerine EYT düzenlemesi hakkında bilgi verecek.

EYT’LÄ°LER İÇİN 10 KRÄ°TÄ°K ADIM
Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilik baÅŸvuru iÅŸlemlerinin hızlı ve hatasız tamamlanması için yoÄŸun bir mesai yürütürken, Sabah2ın haberine göre EYT’liler için 10 kritik adım bulunuyor.BaÅŸvurular Åžubat ayı itibariyle e-devlet üzerinden eriÅŸime açılacak, ilk emekli aylıkları da Mart ayında yatırılacak. Ä°lk etapta emekli olacak 2 milyon 250 bin EYT’linin atması gereken 10 kritik adıma iliÅŸkin süreç şöyle iÅŸleyecek:

EYT DURUMUNUZU ÖĞRENİN
1- Birinci adımda EYT durumunun öğrenilmesi gerekiyor. Bunun için 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, 5000 günlük prim ödemesinin tamamlanması, kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması zorunluluÄŸu bulunuyor. BaÄŸ-Kur ve Emekli Sandığı’nda ise kadınlarda 7200 gün, erkeklerde 9 bin günün tamamlanmış olması gerekiyor. EYT’den emekli olup olunmayacağını çalışma hayatı iletiÅŸim merkezi “Alo 170”, il ve ilçe SGK müdürlükleri, SGK’nın ilgili birimlerinden öğrenmek mümkün.

EYT’lilerin atması gereken 10 kritik adım: EYT ne zaman çıkacak, ilk maaÅŸlar ne zaman ödenecek ve nelere dikkat

STATÜNÜZÜ KONTROL EDİN
2- EYT kapsamında hangi statüden emekli olunacağının doğru hesaplanması gerekiyor. Hangi statüden (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olacaksanız prim gününüz ve sigortalılık sürenizi tespit edin. Hangi statüden emekli olacağınızı son 2 bin 520 gün bildirilen prime göre emekli olunur. En çok hangi statüden priminiz varsa o statüden emekli olursunuz. Bağ-Kur ve SSK varsa son 1261 gün hangisi fazlaysa o statünün şartlarına göre emekli olunur. 1 Ekim 2008 ve sonrasında ilk defa sigortalı olanlar çalışma hayatı boyunca en fazla hizmetinin bulunduğu statüden emekliliğe hak kazanır. Bu tarihten önce sigorta girişi olanlar son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla statüden, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu statüden bağlanır. Emekli aylığı alınacak zam ve ikramiyeler de ona göre hesaplanır.,

EKSÄ°K GÃœNLERÄ° TAMAMLAYIN
3- Eksik olan prim günlerinizi borçlanarak tamamlayın. Doğum, askerlik, yurtdışı borçlanma gibi kanunda yazan haklarla eksik günler tamamlanabilir. Borçlanma hakkınız yoksa ya da borçlanma ile prim gününü dolduramıyorsanız, eksik günleri nasıl tamamlayacağınızı öğrenin ve eksik primlerinizi tamamlayın. Askerlik ve doğum borçlanması için başvuranlar için bir aylık ödeme süresi bulunuyor. Ne kadar prim gününüz eksikse o kadar borçlanma yapmanız yeterli olacaktır. Borçlanma tutarını ödeyip de emekli olamayanların cayma hakkı olup, bir defaya mahsus olarak paralarını iade alabilirler.

ÇALIŞMAYANLAR TAHSİS TALEBİ YAPACAK
4- Yasa çıktığında herhangi bir iÅŸte çalışmayanlar SGK’ya tahsis talebi için baÅŸvuracak. E-devlet üzerinden ya da tahsis talep formu doldurularak iadeli taahhütlü posta yoluyla baÅŸvurulabilir.

ÇALIÅžANLAR SGK’DAN YAZI ALACAK
5- EYT kapsamında emekli olacakların öncelikle iÅŸten ayrılması gerekiyor. Bunun için SGK’dan “emeklilik hakkı” yazısı alması gerekiyor. Çalışanlar bu yazıyı iÅŸverene teslim edecek.

KOD-8’LE ÇIKIÅžA DÄ°KKAT
6- İşveren de Kod-8 ile emeklilik nedeniyle işten çıkış işlemini gerçekleştirecek. Bu sürecin ardından emeklilik için başvuru gerçekleştirilebilecek.

EMEKLÄ°LÄ°K BAÅžVURUSU YAPILACAK
7- İşten çıkış işlemi yapıldıktan sonra emeklilik için bağlı bulunulan il, ilçe Sosyal Güvenlik Kurumuna emeklilik başvurusunda bulunulur. Emeklilik başvurusu e-devlet ya da iadeli taahhütlü posta ile emeklilik tahsis talep formu doldurularak yapılabilir.

E-DEVLET VE ELDEN YAPILABÄ°LÄ°R
8- E-Devlet giriÅŸinin ardından arama “gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi” tıklanacak. Ekrandaki “yeni baÅŸvuru” sekmesi iÅŸaretlenerek, tahsis talep türü olarak da “yaÅŸlılık aylığı” seçilecek. SSK kapsamında aylık talep edecekler “4A SSK”, BaÄŸ-Kur kapsamındakiler de “4B BaÄŸ-Kur”u” seçecek. Ardından da altta yer alan “baÅŸvur” butonu tıklanacak. Kimlik numarası, ad-soyad bilgileri, ikametgâh adresi ekrana otomatik geliyor. MaaÅŸ ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen ÅŸubesi yazılacak. Dilekçenizi elden ya da postayla da verebilirsiniz. Hak sahibinin yakınları da aynı ÅŸekilde yazılı baÅŸvurabilir. Dilekçeyi doldururken yaÅŸlılık aylığının iÅŸaretlenmesi gerekiyor. BaÄŸ- Kur’lular dilekçelerini dosyalarının bulunduÄŸu yere, SSK’lılar da çalıştıkları yere dilekçe vererek emekli olmak istediÄŸini beyan eder. Memurlar kurumları vasıtasıyla emeklilik iÅŸlemini yapıyor.

KIDEM TAZMİNATI ÖDEMELERİNE DİKKAT EDİN
9- Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinden geçerli olan kıdem tazminatı tavanı (19 bin 982 lira) ile sınırlı olacak. Buradaki tek koşul aynı işverene bağlı olarak en az bir yıl çalışılması olup aynı işyerinde çalışmaya devam edenler için kıdemde iki seçenek söz konusu olabilir. Kıdem tazminatını alabilecekleri gibi, istifa tarihinde kıdemi almayıp aynı işyerinde çalışmaya devam ederek birkaç yıl sonra ayrılırken talep edilebilirler. Çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya ekleniyor. Çalışana ödenen ücretle beraber düzenli olarak sağlanan yol, yemek parası için ek ödemeler de hesaba katılır. Kıdem hesabında çalışanın brüt ücreti dikkate alınır.

EMEKLÄ°LÄ°K SONRASINI KONUÅžUN
10- İşverenle emeklilik sonrasını konuşun. Emeklilikten sonra işe devam edeceklerin maaş başta olmak üzere çalışma koşullarına ilişkin emeklilik sonrasını netleştirmesi gerekiyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Hac başvuruları sona eriyor

HIZLI YORUM YAP