09 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

AB, Rusya ve Belarus tahılına uygulanan gümrük vergilerini artıracak

Avrupa Birliği (AB), Rusya ve Belarus'tan ithal edilen tahıla uygulanan gümrük vergilerini artırmaya hazırlanıyor.

AB Komisyonu, üye ülkelere Rusya ve Belarus’tan ithal edilen buÄŸday, mısır ve ayçiçeÄŸi küspesi gibi tahıllara ve yaÄŸlı tohumlara yönelik gümrük vergilerinin artırılmasını içeren teklifini açıkladı.

Açıklamada, ilave vergilerin söz konusu ürünlerin AB’ye ithalatını baskılayacağı, ancak üçüncü ülkelere ihracatı engellemeyeceÄŸi belirtildi.

Uygulamayla Rus tahıl ürünlerinin AB pazarına yönlendirilerek iç pazarın istikrarsızlaştırılmasının önleneceği ifade edilerek, AB ülkelerindeki çiftçilerin bu durumdan rahatsız olduğu anımsatıldı.

Açıklamada, Rusya’nın Ukrayna topraklarında yasa dışı olarak ele geçirdiÄŸi tahılın AB pazarına eriÅŸiminin de engellenmiÅŸ olacağına iÅŸaret edilerek, “Önerilen gümrük vergileri, bu yasa dışı ihracat yönteminin karlı olmamasını saÄŸlayacaktır.” ifadesi kullanıldı.

Rusya’nın AB’ye tahıl ihracatından saÄŸladığı gelirleri savaşı finanse etmek için kullanmasının da önleneceÄŸi bildirilen açıklamada, Rusya’nın 2023’te AB’ye yaklaşık 1,3 milyar avro deÄŸerinde tahıl ürünü ihraç ettiÄŸi ve buna son verileceÄŸi kaydedildi.

Açıklamada, artırılan gümrük vergilerinin, Rusya ile yakın siyasi ve ekonomik baÄŸları olan Belarus için de geçerli olacağı, ayrıca Rusya’nın Belarus üzerinden de ürünlerini AB ülkelerine gönderemeyeceÄŸi belirtildi.

Teklifin AB üyesi ülkelere sunulduÄŸu ve onayın ardından ilave gümrük vergilerinin derhal yürürlüğe gireceÄŸi ifade edilen açıklamada, yeni gümrük vergilerinin ürüne göre ton başına 95 avro veya deÄŸerin yüzde 50’si olarak belirlendiÄŸi bilgisi verildi.

Avrupa ülkelerinde çiftçiler son dönemde yoğun protestolar düzenliyordu. Çiftçiler, artan üretim maliyetleri karşısında tarımsal ürünlere daha yüksek fiyat ödenmesini istiyordu.

BirliÄŸin tarım politikaları, çevre, iklim ve doÄŸa restorasyon hedefleri, desteklemelerdeki kesintiler, yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri ile Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerden gelen ucuz tahıl ürünleri, Avrupa’daki çiftçileri rahatsız eden konular arasında yer alıyordu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Gümrük kaçağı altınla yakalandılar

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.