06 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ehliyet alacaklar dikkat! Yeni düzenleme yolda

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Tekin, "Direksiyon sınavlarında değişiklikler yapılması planlanıyor. Daha iyi sürücüler yetiştirebilmek için sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması bekleniyor." dedi.

Ä°stanbul Sürücü Kursları ve EÄŸitimcileri Federasyonu BaÅŸkanı Murat Tekin, sürücü adaylarının eÄŸitim standartlarının yükseltilmesi için yeni bir yönetmelik hazırlığı yapıldığını belirterek, “Direksiyon sınavlarında deÄŸiÅŸiklikler yapılması planlanıyor. Daha iyi sürücüler yetiÅŸtirebilmek için sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması bekleniyor.” dedi.

Tekin, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında Mili Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği ile ehliyet alacak adayların eğitimleri hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Trafik kazalarının azaltılmasıyla ilgili UlaÅŸtırma ve Altyapı, SaÄŸlık ve İçiÅŸleri Bakanlığının denetim sorumluluklarının bulunduÄŸunu belirten Tekin, “Burada eÄŸitim konusu da çok önemli. Ä°lk defa ehliyet alacakların eÄŸitim standartlarının yükseltilmesiyle ilgili yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸi hazırlığı vardı. STK’ler olarak Milli EÄŸitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüyle bu konuyu istiÅŸare ettik, bizlerin de görüşlerini aldılar.” ifadelerini kullandı.

Taslağı hazırlanan yönetmeliÄŸin bitme aÅŸamasına geldiÄŸini dile getiren Tekin, “Ä°mzaya sunulup yayımlandıktan sonra sürücü kurslarının uyum saÄŸlaması için deÄŸiÅŸiklikler yapması gerekiyor. Bu yönetmelik standartların yükseltildiÄŸi bir yönetmelik olarak algılanabilir.” diye konuÅŸtu.

Murat Tekin, Türkiye’deki sürücü adaylarının eÄŸitimine deÄŸinerek, şöyle konuÅŸtu:

“Türkiye’de artık Avrupa standartlarının üzerinde direksiyon sınavı yapılıyor. Bu standart, Karayolu Trafik GüvenliÄŸi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’yla daha da yukarıya çıkarılıyor. Hazırlanan yönetmelikle kursiyerlerin direksiyon sınavlarında deÄŸiÅŸiklikler yapılması planlanıyor. Sınav süresinin daha iyi sürücüler yetiÅŸtirebilmek için 40 dakikaya uzatılması, sürücü kurslarına kaydolacak kursiyerlerin kimliklerini yenilemesi ÅŸartının gelmesi bekleniyor. Bunlar güvenlik açısından önemli. Haberlerde çıkan ‘joker’ denilen, birinin yerine kimliÄŸini deÄŸiÅŸtirerek baÅŸkasının sokulması gibi illegalliÄŸi ortadan kaldıracak bir uygulama. KiÅŸinin kimliÄŸiyle doÄŸrulama yapılarak sınava alınacak. Bu deÄŸiÅŸiklik yapılarak oluÅŸabilecek usulsüzlüklerin önüne geçilecek. Ayrıca direksiyon eÄŸitiminde sınav yapmış olduÄŸumuz güzergahlar vardı. Bu güzergahların hem geniÅŸletilmesi hem de alternatif güzergahların ilave edilmesi planlanıyor. Burada sürücü kriterini ve baÅŸarısını hesaplayabilmesi için akan trafikle çalışıyor. Burada ‘Ben araba kullanmayı boÅŸ alanda öğrendim, ehliyetimi aldım, akan trafikte ne yapacağım?’ sorusunu ortadan kaldıracak. Sürücünün akan trafiÄŸin içerisine girebileceÄŸi bir sınav yapılması planlanıyor.”

Direksiyon sınavında sürücü adayı için park manevrasına iki deneme getirilmesi bekleniyor

Sürücü adaylarının iki araç arasına park etme konusunda sorun yaÅŸadıklarının altını çizen Tekin “Bir kursiyerin tek hamlede aracını geri geri gelerek iki arabanın arasına park etmesi gerekiyordu. Bu çok katıydı. Ölümle çok bir baÄŸlantısı olmayan ve eÄŸitimlerin tamamının buraya yoÄŸunlaÅŸmasına sebep olan bir maddeydi. Burada da bir deÄŸiÅŸiklik yapılması bekleniyor. Kursiyer iki araç arasına park ederken ilk hakkında deneme yapacak, eÄŸer baÅŸarılı olamazsa çıkacak tekrar manevra yapmayı deneyebilecek.” bilgisini paylaÅŸtı.

Bu kapsamda direksiyon sınavlarında motosiklet ve otomobil kullanımı eÄŸitiminde “U dönüşü” manevrasının eklenmesini öngördüklerini dile getiren Tekin, “Motosikletlerde 6 ile 6,5 metre geniÅŸliÄŸinde, otomobillerde ise 8 metrelik alanda kursiyerlerden iki manevrayla ‘U dönüşü’ yapması istenecek.” dedi.

Tekin, eÄŸitim veren öğreticilere de yönetmelikte yer verilmesini beklediklerini anlatarak, “EÄŸitim veren usta öğreticilerimizin her 10 yılda bir yeniden hizmet içi eÄŸitime tabi tutulması, yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸinde olması bekleniyor. Bu yönetmelik çıktığı zaman, usta öğreticilerimiz, sınav yapıcılarımız bu eÄŸitimi alacaklar, bu eÄŸitim bittikten sonra her 10 yılda bir de bu eÄŸitimleri yenilemeleri gerekecek.” ifadesini kullandı.

Engelliler için de düzenleme bekleniyor

Türkiye’de elektrikli araç kullanımının arttığına deÄŸinen Tekin, sürücü kurslarının da artık eÄŸitimlerinde bu araçları kullanmaya baÅŸladığını kaydetti.

Milli EÄŸitim Bakanlığının elektrikli araçlarla ilgili yaptığı deÄŸiÅŸikliklere sürücü kurslarının da uyum saÄŸladığını anlatan Tekin, “Yeni yönetmelikle sürücü kurslarında elektrikli otomatik vites araçlarının kullanılabileceÄŸiyle ilgili düzenlemenin yapılmasını bekliyoruz. Sınavdaki araç elektrikli ise bataryanın ömrü, batarya seviyesi gibi aracı da ilgilendiren ama elektrikli araçta olup da normal otomobilde olmayan ÅŸeylerin sorularının çıkarıldığı deÄŸiÅŸiklik yapılmasını ve elektrikli araç tanımı gelmesi bekleniyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Engelli kursiyer bireylerin direksiyon sınavında yaşadıkları sorunlara da değinen Tekin, şu bilgileri verdi:

“Engelli kursiyerlerin hepsinin çeÅŸit çeÅŸit engelli durumları söz konusu. Bir aracı yüz çeÅŸit engelliye çeviremeyebiliyoruz ama burada da bir deÄŸiÅŸiklik yapması bekleniyor. Bu konuda sürücü adayına ‘EÄŸer ehliyet almak istiyorsanız kendi aracınızı temin edebilir, bu araçla kursa kaydolabilir, eÄŸitimlerinizi bu araçla alabilir, mezun olmak için de sınava bu araçla girebilirsiniz. EÄŸer bunu temin edemiyorsanız bu aracı kiralayabilirsiniz.’ diyerek bir alternatif getirilmesini istiyoruz. Bu engelli vatandaÅŸlarımız için de olumlu bir ÅŸey. Engelli vatandaşımız geldiÄŸinde ona sunulan aracı deÄŸil de kendisinin daha rahat edebileceÄŸi, engel durumuna göre temin edebileceÄŸi veya kiralayabileceÄŸi bir araçla hem eÄŸitim alabilecek hem de sınav yapabilecek.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye EURO 2024’e veda etti

HIZLI YORUM YAP