18 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Alman okullara Türk öğrenci alımı durduruldu

Türkiye'deki yabancı okullara ilişkin krizde yeni bir gelişme yaşandı. Alman Dışişleri Bakanlığı, Ankara, İstanbul ve İzmir'deki üç Alman okula Türk öğrenci alımının durdurulduğunu açıkladı.

Fransız okullarının ardından bu hafta Ankara’daki Alman BüyükelçiliÄŸi’ne baÄŸlı Ernst-Reuter Okulu’nun da Türk öğrenci alımını durdurduÄŸunu açıklamasına iliÅŸkin Alman DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

Yeni kayıtları etkileyecek

DW Türkçe’ye bilgi veren bakanlık, söz konusu kararın 2024/25 eÄŸitim-öğretim yılında Ankara Ernst-Reuter Okulu ile okulun Ä°zmir ve Ä°stanbul’daki iki ÅŸubesine yeni kayıt yaptırmak isteyen Türk vatandaÅŸlığına sahip öğrencileri etkilediÄŸini belirtti. Açıklamada, bu okullara devam eden Türk vatandaşı öğrencilerin uygulamadan muaf olduÄŸu ifade edildi. Almanya DışiÅŸleri Bakanlığı kaynakları konuyla ilgili olarak Türk makamlarıyla irtibat halinde olduklarını da vurguladı.

Bu açıklamaya göre, Ernst-Reuter Okulu’nun yanı sıra Ä°zmir ve Ankara’daki Alman BüyükelçiliÄŸi’ne baÄŸlı iki özel okula da Türk öğrenci alımı durduruldu. Türkiye’deki diÄŸer Alman okulları ise karardan etkilenmiyor.

Yabancı okul krizi

Türkiye’de Fransız elçiliğine bağlı Charles de Gaulle ve Pierre Loti Liseleri de Türk vatandaşı öğrenci alımını durdurduğunu açıklamıştı.

Mili EÄŸitim Bakanı Yusuf Tekin Türkiye’deki yabancı okullar ile ilgili açıklamasında taraflarla diyalog halinde olduklarını belirtmiÅŸti.

Tekin, “Bu okullar normal koÅŸullarda bizim mevzuatımızda yeri olmayan okullar. Dolayısıyla mevzuat içerisine girerlerse eÄŸitim öğretimlerine devam edecekler. Girmezlerse yok hükmündedirler” dedi. “Bu okulların hukuki statüye kavuÅŸması için uluslararası bir sözleÅŸme yapılması gerekiyor” ifadelerini kullanan Tekin, “yasal dayanağı” olmadığını ifade ettiÄŸi 12 okulun varlıklarını sürdürebilmesi için taraf ülkelerle ortak bir zeminde anlaÅŸmayı umduklarını kaydetti. Bakan Tekin, halihazırda Fransa ve Pakistan ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Milli EÄŸitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye’de eÄŸitim veren Fransız okulları “Charles de Gaulle” ve “Pierre Loti” arasındaki statü anlaÅŸmazlığının ardından bu okulların gelecek eÄŸitim-öğretim döneminde Türk öğrenci kabul edemeyeceÄŸi açıklanmıştı.

Çifte vatandaşlığı olan öğrencileri de kapsıyor

Benzer ÅŸekilde Ankara’daki Alman okulu Ernst-Reuter de bu hafta Türk DışiÅŸleri’nin uyarısı üzerine bir sonraki duyuruya kadar çifte vatandaÅŸlar dahil Türk pasaportu bulunanların kayıtlarını alamayacaklarını açıkladı.

Ernst-Reuter Okulu tarafından yayınlanan açıklamada, “Türk DışiÅŸleri Bakanlığı’nın bir nota yayınlayarak 2024/2025 eÄŸitim-öğretim yılında anaokulu da dahil olmak üzere Ankara’daki Ernst Reuter Okulu’na Türk pasaportlu (Çift uyruklular dahil) yeni öğrencileri kabul etmemizi bir sonraki duyuruya kadar maalesef yasakladığını bildirmek isteriz” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’de Ankara’daki Ernst-Reuter Schule, Ä°stanbul’daki Almanya Ankara BüyükelçiliÄŸi Özel Okulu, Özel Alman Lisesi, Ä°stanbul Erkek Lisesi, Ä°ELEV Özel Lisesi ve Ä°zmir’deki Almanya Ankara BüyükelçiliÄŸi Özel Okulu olmak üzere toplam altı Alman okulu faaliyet gösteriyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Eylem Tok Türkiye’ye iade ediliyor

HIZLI YORUM YAP