20 Eylül 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

AK Parti 23 yaşında

Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki "Erdemliler Hareketi" tarafından 2001 yılında kurulan AK Parti, siyaset sahnesinde 23 yılı geride bıraktı.

AK Parti, kurulduÄŸu günden bu yana girdiÄŸi tüm genel seçimlerde birinci parti olmayı baÅŸararak, çok partili siyasi hayatın baÅŸladığı 1946’dan bu yana en uzun süre iktidarda kalan parti oldu.

 

Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın liderliÄŸinde, 14 AÄŸustos 2001’de Türkiye’nin 39. partisi olarak Türk siyasi hayatına giren AK Parti, siyaset sahnesinde 23 yılı geride bıraktı.

Eski Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın liderliÄŸindeki “Erdemliler Hareketi” tarafından kurulan AK Parti, ErdoÄŸan’ın, “Bugünden sonra Türkiye’mizde artık hiçbir ÅŸey eskisi gibi olmayacak.” ifadesiyle siyaset sahnesinde yerini aldı.

KuruluÅŸ iÅŸlemlerinin ardından 16 AÄŸustos’taki AK Parti Kurucular Kurulu toplantısında ErdoÄŸan, oy birliÄŸiyle genel baÅŸkan seçildi.

Böylece AK Parti’nin 4 baÅŸbakan, 2 cumhurbaÅŸkanı çıkarmayı baÅŸardığı, seçim zaferleriyle dolu siyaset yolculuÄŸu baÅŸladı.

AK Parti, kuruluÅŸundan 15 ay sonra “Tek başına, iÅŸ başına” sloganıyla siyasi yasaklı lideri ErdoÄŸan’dan mahrum girdiÄŸi 3 Kasım 2002’deki genel seçimden yüzde 34,28’lik oy oranıyla birinci parti olarak çıktı ve Abdullah Gül’ün baÅŸkanlığında 58. Cumhuriyet Hükümeti kuruldu.

Siyaset yolu açıldı

Genel BaÅŸkan ErdoÄŸan, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 312. maddesinde yapılan deÄŸiÅŸiklikle siyasi yasağının kalkmasının ardından, 8 Mart 2003’te Siirt’te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili olarak TBMM’ye adımını attı.

Gül’ün baÅŸkanlığındaki 58. Hükümet’in istifasının ardından 10. CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer’in hükümeti kurma görevini verdiÄŸi Recep Tayyip ErdoÄŸan, 15 Mart’ta, 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni kurarak baÅŸbakanlık koltuÄŸuna oturdu.

Yeni seçimler, yeni başarılar

AK Parti, ErdoÄŸan’ın hükümeti kurmasının ardından ilk sınavını 2004 mahalli idareler seçimlerinde verdi.

AK Parti aldığı yüzde 41,7’lik oy oranıyla sandıktan birinci parti çıktı ve böylece 11’i büyükÅŸehir olmak üzere 1950 belediyeyi kazandı.

2007’deki genel seçimlerde ise yüzde 46,58’lik oy oranına ulaÅŸarak, tek başına iktidarını sürdüren AK Parti, 2009’da yapılan yerel seçimlerde de yine en fazla oyu aldı.

İktidar partisine kapatma davası

Eski Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından hazırlanan, CumhurbaÅŸkanı Gül ve BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın da aralarında bulunduÄŸu 71 kiÅŸiye 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirilmesi ile partinin kapatılmasını içeren iddianame, 14 Mart 2008’de Anayasa Mahkemesi’ne sunuldu.

Yüksek Mahkeme’nin iddianameyi 31 Mart 2008’de kabul etmesiyle AK Parti için yeni bir süreç baÅŸladı.

Siyasi tarihe “Google iddianamesi” olarak geçen iddianamenin kabul edilmesinin ardından dava, 30 Temmuz 2008’de karara baÄŸlandı.

Mahkemenin 5 üyesi kapatmaya karşı çıkarken, 6 üye kapatmadan yana oy kullandı. Anayasa’da öngörülen nitelikli çoÄŸunluk saÄŸlanamadığı için parti kapatma talebi reddedildi.

2010 halk oylaması

AK Parti’nin sınavlarından biri de 12 Eylül darbesinin 30. yılına denk gelen ve 1982 Anayasası’nda deÄŸiÅŸiklik öngören düzenlemeye iliÅŸkin 2010’daki halk oylamasıydı. Bu halk oylamasında da yüzde 57,88 oranında “evet” oyu çıktı.

AK Parti, 2011 genel seçimlerinde yüzde 49,53 oy oranını yakalarken, 2014’teki yerel seçimlerde ise yüzde 45,60 oy oranına ulaÅŸarak 18’i büyükÅŸehir olmak üzere, 818 belediye baÅŸkanlığını kazandı.

12. CumhurbaÅŸkanı da AK Parti’den

Abdullah Gül’ün görev süresinin dolmasının ardından 10 AÄŸustos 2014’te yapılan seçimde Recep Tayyip ErdoÄŸan yüzde 52’lik oy oranıyla doÄŸrudan halk iradesiyle seçilen ilk ve Türkiye’nin 12. CumhurbaÅŸkanı oldu. Bu dönemde AK Parti’nin başına Konya Milletvekili Ahmet DavutoÄŸlu geldi.

DavutoÄŸlu’nun genel baÅŸkanlığında ilk sınavını 7 Haziran 2015’teki genel seçimlerde ve ardından yapılan 1 Kasım 2015 erken seçimlerinde veren AK Parti, 1 Kasım’da tek başına iktidarı elde etti.

Ahmet DavutoÄŸlu’nun ardından 22 Mayıs 2016’da düzenlenen 2. OlaÄŸanüstü Kongre ile partinin kurucularından Binali Yıldırım, AK Parti Genel BaÅŸkanlığına seçildi ve 65. Hükümeti kurarak BaÅŸbakan oldu.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe giriÅŸimi halkın desteÄŸiyle engellendi

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016’daki Türkiye tarihinin en kanlı darbe giriÅŸimi, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın “Milletimizi, illerimizin meydanlarına, havalimanlarına davet ediyorum.” yönündeki çaÄŸrısı üzerine vatandaÅŸların tankların önüne geçerek demokrasiyi sahiplenmesiyle engellendi.

15 Temmuz sonrasında darbe giriÅŸimine karşı AK Parti ve MHP tarafından gösterilen ortak dayanışma, Cumhur Ä°ttifakı’nın da baÅŸlangıcı oldu.

AK Parti, 16 Nisan 2017’de yapılan halk oylamasıyla Türkiye için önemli bir adım attı.

Türkiye için yeni bir dönemin kapılarının aralandığı 16 Nisan 2017’deki halk oylamasının temelleri, BaÅŸbakan Binali Yıldırım dahil, 316 AK Parti milletvekilinin imzasını taşıyan Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi teklifinin 10 Aralık 2016’da TBMM BaÅŸkanlığına sunulmasıyla atıldı.

Maddeler üzerinde yapılan oylamaların ardından 10 Åžubat 2017’de CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin kanunu onaylayarak, halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için BaÅŸbakanlığa gönderdi.

Halk oylaması, yüzde 51,41 oranında “evet” ve yüzde 48,59 oranında “hayır” oyu ile sonuçlandı. Böylece, Anayasa’daki, “CumhurbaÅŸkanı seçilenin partisi ile iliÅŸiÄŸi kesilir” hükmü kaldırıldı ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a parti üyeliÄŸinin yolu açıldı. VatandaÅŸlar verdikleri oylarla CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesine karar verdi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 2014 CumhurbaÅŸkanı Seçimi’nin ardından ayrıldığı AK Parti’ye 979 gün aradan sonra gelerek üyelik beyannamesini imzaladı ve üye oldu.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, alınan olaÄŸanüstü kongre kararı sonrasında 21 Mayıs 2017’de yapılan 3. OlaÄŸanüstü Büyük Kongre’de 1414 geçerli oyun tamamını alarak 998 gün sonra yeniden AK Parti Genel BaÅŸkanlığına seçildi.

24 Haziran 2018 seçimleri

Siyasi partilerin seçim ittifakı yapmalarına imkan tanıyan 7102 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Seçmen Kütükleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Türkiye’de ilk kez siyasi partilerin ittifak kurarak seçime girmesinin önü açıldı.

AK Parti ve MHP arasında “Cumhur Ä°ttifakı” adı verilen ittifak ilk sınavını, 24 Haziran 2018’deki seçimde verdi.

Siyasi ittifak yapılan MHP’nin Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli’den gelen erken seçim teklifi sonrasında, ErdoÄŸan ve partinin yetkili organları bu teklifi deÄŸerlendirdi ve 2019 seçimlerinin 24 Haziran 2018’de yapılacağı açıklandı.

Seçmenler ilk kez 24 Haziran’da hem cumhurbaÅŸkanı hem de milletvekili seçimi için aynı gün sandık başına gitti. Seçimlerde yüzde 52,38 oy alan ErdoÄŸan, CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk CumhurbaÅŸkanı seçildi. Milletvekili seçiminde ise AK Parti, yüzde 42,28 oy alarak 13. seçimini de birinci sırada tamamlamayı baÅŸardı.

TBMM’de 9 Temmuz’da yemin ederek görevine baÅŸlayan ErdoÄŸan, yeni sistemin ilk CumhurbaÅŸkanlığı Kabinesi’ni de aynı gün açıkladı.

AK Parti 6. OlaÄŸan Büyük Kongresi’ni yaptı

AK Parti’nin 18 AÄŸustos 2018’de gerçekleÅŸen 6. OlaÄŸan Büyük Kongresi’nde geçerli oyların tamamını alan ErdoÄŸan, 1380 oyla yeniden genel baÅŸkan seçildi.

Kongrede yapılan deÄŸiÅŸiklikle 24 Haziran seçimlerinde yapılan “siyasi parti seçim ittifakı” parti tüzüğüne girerken, tüzüğe “Merkez Yürütme Kurulu üyeliÄŸi ile CumhurbaÅŸkanı Yardımcılığı veya Bakanlık görevi aynı kiÅŸide birleÅŸemez” fıkrası eklendi.

31 Mart yerel seçimleri

Mahalli Ä°dareler Genel Seçimlerinde de AK Parti ve MHP, “Cumhur Ä°ttifakı”nı devam ettirdi. Bu doÄŸrultuda 30’u büyükÅŸehir olmak üzere 51 ilde ittifak yapılırken 27 büyükÅŸehirde AK Parti, Adana, Mersin ve Manisa büyükÅŸehir belediyelerinde ise MHP aday gösterdi.

AK Parti, bu seçimde de ulaştığı yüzde 44,33 oy oranıyla birinci parti olmayı başarırken, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerini CHP kazandı.

AK Parti’nin itirazı üzerine 23 Haziran’da yenilenen Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı seçimini CHP kazandı.

Olağan kongre sürecine Kovid-19 engeli

CumhurbaÅŸkanı ve AK Parti Genel BaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın talimatıyla partinin 7. OlaÄŸan Büyük Kongre süreci sonbaharda baÅŸladı ancak mart ayında Türkiye’de de etkili olmaya baÅŸlayan Kovid-19 salgını nedeniyle “Ä°nandığın yolda yürü” temasıyla baÅŸlatılan kongre sürecine ara verildi.

Salgın ÅŸartlarının hafiflemesinin ardından kongre süreci devam etti ve 24 Mart 2021’de kongre yapıldı. ErdoÄŸan, geçerli 1428 oyun tamamını alarak AK Parti Genel BaÅŸkanlığına yeniden seçildi.

14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi

CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde 10 Mart 2023’te açıklama yapan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Anayasa’nın 116. maddesinin verdiÄŸi yetkiyle 18 Haziran’da yapılması gereken cumhurbaÅŸkanı ve milletvekili seçimlerinin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını imzaladı.

CumhurbaÅŸkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi’nin yapıldığı 14 Mayıs’ta, Cumhur Ä°ttifakı’nın adayı Recep Tayyip ErdoÄŸan, yüzde 49,52 oy aldı ancak ilk turda yüzde 50 artı 1 oy alamadığı için CumhurbaÅŸkanı seçilemedi. AK Parti ise aldığı yüzde 35,62 oyla parlamentoda 268 milletvekili çıkardı.

28 Mayıs’ta yapılan CumhurbaÅŸkanı Seçimi’nin ikinci turunda Recep Tayyip ErdoÄŸan yüzde 52,18 oranında oy alarak CumhurbaÅŸkanı seçildi.

KurulduÄŸu günden bu yana girdiÄŸi tüm genel seçimlerde birinci parti olmayı baÅŸaran AK Parti, bu genel seçimi de kazanarak, çok partili siyasi hayatın baÅŸladığı 1946’dan bu yana en uzun süre iktidarda kalan parti olma ünvanını sürdürdü.

Seçimlerin ardından AK Parti, 4. OlaÄŸanüstü Büyük Kongresi’ni 7 Ekim 2023’te yaptı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, geçerli 1399 oyun tamamını alarak yeniden AK Parti Genel Başkanlığına seçildi.

Kongrede, yeni seçilen Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda 49 yeni isim yer aldı. AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nda ise 18 isimden 14’ü yerini korudu.

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri

AK Parti, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde yüzde 35,49 oranında oy alarak, 24 il ve 357 ilçe belediyesi kazandı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, seçim sonuçlarının ardından yaptığı konuÅŸmada, “Milletin sandıkta verdiÄŸi mesajları en isabetli, en objektif bir ÅŸekilde akıl ve vicdan terazimizde tartarak gerekli adımları mutlaka atacağız.” ifadelerini kullandı.

Seçimin ardından AK Parti teşkilatlarından Adıyaman, Afyonkarahisar, Erzincan, Gaziantep, Kastamonu, Osmaniye, Zonguldak, Rize, Şanlıurfa, Mardin, Kahramanmaraş ve Batman il başkanları ile bazı ilçe başkanları değiştirilerek kadrolarda bir yenileme süreci başlatıldı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Mahmud Abbas Ankara’ya geliyor

HIZLI YORUM YAP