27 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Marmarabirlik ürün alım fiyatlarını açıkladı

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2024-2025 iş yılı kampanyası ürün alım fiyatlarını duyurdu.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, Marmarabirlik Yönetim Kurulunun aldığı karar doÄŸrultusunda kilogram başına tavan fiyat “180 dane” cinsinde 125 lira, “200 dane”de 105 lira, taban fiyat “380 dane”de 47 lira, yaÄŸlık zeytinin kilogram fiyatı ise 45 lira olarak belirlendi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, tarihi bir rekolte artışının yaşandığı sezonda, üretici ortakları piyasa koşullarından korumak için geçen yılın fiyatlarını avans fiyat olarak belirlediklerini kaydetti.

Birlik olarak 60 bin ton ürün alım planı yaptıklarını aktaran Asa, “Alınan ürün bedelleri, 15 günlük periyotlarda yüzde 50’si peÅŸin, geri kalan kısmı ürün alımları sona erdikten sonra belirlenecek. Bu yıl ödemelerle ilgili üreticimizin bize destek olacağına inanıyorum.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl ürünün “yok yılı” olduÄŸunu, bu ürün alım kampanyasında ise rekor seviyede rekolte beyanı geldiÄŸine dikkati çeken Asa, şöyle devam etti:

“Tarım ürünlerinde fiyat, arz ve talebe göre oluÅŸur. 2023’te yapılan ikinci fiyat artışı, arzın yüksek olması ve ürün alımında yaÅŸanan sıkıntı sebebiyle yapıldı. Marmarabirlik’in ticari çarkını çevirebilmesi için en az 35 bin ton ürün alması gerekir. GeçtiÄŸimiz yıl da 35 bin ton zeytin alınabilmiÅŸtir. Bunun altında bir miktar olursa faaliyetinden zarar eder. Bu yıl ise tam tersi bir tablo var. Bütün kooperatif bölgelerimizde tüm zamanların en yüksek rekoltesi yaÅŸanıyor. Gelen rekolte beyanı 99 bin 300 ton.”

“Arz fazlalığı oluÅŸmaması için hasat zamana yayılmalı”

Asa, hasadın zamana yayılmasının hem üretici hem de kooperatifler açısından önemli olduÄŸunu vurgulayarak “Sofralık ve yaÄŸlık zeytinin hasadında aceleci davranılırsa arz fazlalığı oluÅŸabilir. Arz ve talep dengesini iyi yönetmek gerekir. Arz fazlalığı oluÅŸmaması için hasat zamana yayılmalı.” ifadelerini kullandı.

Zeytin üreticisinin korunması gerektiğini belirten Asa, şunları kaydetti:

“Zeytinin kilogram maliyeti, 8 kooperatif ortalaması baz alınarak 34,2 lira olarak belirlendi. Piyasalardaki belirsizlik ve rekoltenin yüksek olmasını fırsata çevirmeye çalışanlar var. Burada 50 bin ton alıp kenara çekilen ile 60 bin ton ürün alan Marmarabirlik, hiçbir ÅŸekilde mukayese edilmemeli. Bir sepet zeytini yüksek fiyata alıp ürünün çoÄŸunluÄŸu olan ve Marmarabirlik’in 83 liraya aldığı 240 daneleri 60 liraya almaya çalışanları, üreticimiz çok iyi ayırt etmeli. Ãœretici kazanmalı ki üretimde devamlılık saÄŸlansın. Bütün ezberlerin bozulduÄŸu bir yıl yaşıyoruz. Bu yıl da üretici kurumuna sahip çıkmalıdır.”

 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

2024’ün en iyi hibrit araçları belli oldu

HIZLI YORUM YAP