16 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“AB Avrupa’yı koruyamaz”

Stoltenberg, "Avrupa'nın savunma girişimleri doğru şekilde yürütülürse, NATO'ya da katkı sağlar. Ancak AB, Avrupa'yı koruyamaz. Avrupa arasındaki dayanışma transatlantik bağların yerini alamaz." dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron, Paris’te ikili görüÅŸmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi. 

Mali’de hayatını kaybeden Fransız askerleri için baÅŸsaÄŸlığı dileyen Stoltenberg, “BelirsizliÄŸin hakim olduÄŸu dönemlerde NATO gibi çok taraflı örgütlere ihtiyacımız var. NATO, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın stratejik konuları birlikte ele alabildiÄŸi tek platform.” açıklamasında bulundu. 

Stoltenberg, son dönemde hem Avrupalı müttefiklerin daha fazla katkı saÄŸladığını, hem de ABD’nin Avrupa’daki mevcudiyetini artırdığını ifade etti.

“AB Avrupa’yı koruyamaz”

Fransa’nın Avrupa’nın savunma çalışmalarına saÄŸladığı katkıyı da memnuniyetle karşıladığını ifade eden Stoltenberg sözlerini ÅŸu ÅŸekilde sürdürdü:

“EÄŸer Avrupa’nın savunma giriÅŸimleri doÄŸru bir ÅŸekilde yürütülürse, NATO’ya da katkı saÄŸlar. Ancak Avrupa BirliÄŸi (AB), Avrupa’yı koruyamaz. Avrupa arasındaki dayanışma transatlantik baÄŸların yerini alamaz. Güçlü bir NATO ve güçlü bir AB madalyonun iki yüzü.”

“Farklılıkların üstesinden gelebiliyoruz”

Stoltenberg, ABD’nin YPG/PKK’nın da tehdit olarak yer aldığı plana karşı çıkması üzerine Türkiye’nin de NATO’nun Baltık ülkeleri hakkındaki savunma planını onaylamamasına iliÅŸkin bir soruya cevaben, “NATO müttefikleri arasında farklılıklar olduÄŸu bir sır deÄŸil. Daha önce de görüÅŸ ayrılıkları oluÅŸtu. NATO’nun gücü bu farklılıkların üstesinden gelerek temel görevimiz olan birbirimizi koruma konusunda anlaÅŸmamızdan geliyor.” açıklamasında bulundu. 

NATO bütçesine yeni formül

NATO bütçesine iliÅŸkin külfet paylaşımı konusunda da bir soruyu yanıtlayan Stoltenberg, külfet paylaşımının hem ülkelerin savunma harcamalarından, hem de daha az bir miktardan oluÅŸan NATO bütçesine olan katkılardan oluÅŸtuÄŸunu anlattı. 

Müttefiklerin savunma harcamalarında ciddi artışa giderek 2016’dan bu yana yaklaşık 100 milyar dolar artış kaydettiklerine dikkati çeken Stoltenberg, NATO bütçesinin fonlanması konusunda da yeni bir formül üzerinde anlaÅŸma saÄŸlandığını duyurdu. 

NATO bütçesinin karargah masrafları ve bazı ortak kabiliyet geliÅŸtirme giriÅŸimlerinden oluÅŸtuÄŸunu aktaran Stoltenberg, “ABD daha az, Almanya ise daha fazla katkı saÄŸlayacak. Böylelikle NATO bütçesine iki ülke de yaklaşık yüzde 16 oranında katkı verecek. Geriye kalan kısım da müttefikler arasında paylaÅŸtırılacak.”

“Ortak düÅŸmanımızın kim olduÄŸunu netleÅŸtirmemiz gerekiyor”

Fransa CumhurbaÅŸkanı Macron da “NATO kollektif bir savunma organizasyonu ama neye ya da kime karşı? Ortak düÅŸmanımızın kim olduÄŸunu netleÅŸtirmemiz gerekiyor. Bu çok stratejik bir soru.” diye konuÅŸtu.

Ä°ttifaktaki ortak düÅŸmanlarının “terörizm” olduÄŸunu belirten Macron, “Bununla birlikte, terörizmin ortak bir tanımına ihtiyacımız var. Terör örgütleri kimlerdir ve bunlara karşı nasıl koordineli biçimde mücadele edilebilir? Ortak güvenliÄŸe atfettiÄŸimiz baÄŸlılık yeterli deÄŸil. Bunu ispatlamamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Macron, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’na iliÅŸkin, “Müttefikimiz Türkiye’nin güvenlik kaygılarının son derece farkındayım. Çok sayıda terör saldırılarına maruz kaldılar. Bununla birlikte, hem DEAÅž karşıtı koalisyon için tehdit oluÅŸturan bir askeri hareket yapıp hem de birlik ve destek beklenemez.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“NATO’nun beyin ölümünün gerçekleÅŸtiÄŸine” iliÅŸkin açıklamasının sorulması üzerine Macron, “(Bu mesajım) Ä°ttifak üyeleri için faydalı bir uyanma çaÄŸrısı oldu.” dedi.

Macron, “Son iki NATO Zirvesi ABD’nin ittifaka sunduÄŸu finansal katkının nasıl azaltılabileceÄŸi üzerineydi. Ancak halen cevaplanmamış sorularımız var. ‘Avrupa’da barış, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler AnlaÅŸması sonrası dönem, Türkiye, Rusya ile iliÅŸkiler, düÅŸmanın kim olduÄŸu’ gibi.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Moskova yönetimi ile iliÅŸkilere de deÄŸinen Macron, Rusya’nın Avrupa’nın bir parçası olduÄŸunu belirterek, “Rusya ile diyalogdan kaçınmak Avrupa’yı daha güvenli kıldı mı?” sorusunu yöneltti.

Muhabir: Åžerife Çetin, Yusuf Hatip

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

2019 yılını pozitif bir büyümeyle geride bırakacağız

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.