25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

AB, Brexit’le kan kaybetti

Avrupa Birliği'nin, İngiltere'nin ayrılışı ile birlikte ekonomik ve siyasi olarak önemli ölçüde güç kaybetmesi bekleniyor.

 Ä°ngiltere’nin üyelikten 1 Åžubat’ta ayrılmasıyla (Brexit) Avrupa BirliÄŸi’nin (AB), ekonomik gücü ve küresel siyasi etkinliÄŸinin azalacağı deÄŸerlendiriliyor.

Brexit’le AB’nin üye sayısında, nüfusunda, milli gelirinde, yüz ölçümünde ciddi azalma yaÅŸanırken söz konusu kayıplar gelecek dönemde AB’yi zayıflatarak, ayrılığın diÄŸer ülkelerin gündemine gelme ihtimalini de artırıyor.

Bu baÄŸlamda yaÅŸanan güç kaybıyla AB’nin küresel anlamda siyaseten ve ekonomik olarak önemli rol üstlenememesi, birlik içinde Brexit benzeri ayrılık ihtimallerini güçlendiriyor.

GeçiÅŸ dönemi belirleyici

AB ile Ä°ngiltere arasındaki iliÅŸkilerde 31 Aralık tarihine kadar sürecek olan geçiÅŸ döneminin özellikle ticari alanda belirleyici olması bekleniyor.

Bu süre zarfında AB tarafı ile Ä°ngiltere gelecekteki ekonomik iliÅŸkileri belirlemek üzere sıkı ve zorlu müzakerelerde bulunacak.

Taraflar ortak bir noktada buluşursa 1 Ocak 2021 ile birlikte AB ve İngiltere arasında bir ticaret anlaşması yapılarak ekonomik bağların kopmaması sağlanacak.

Ancak, 27 üye ülkesi olan AB’nin söz konusu ticaret anlaÅŸmalarını yapması çok kolay olmuyor. Her üye ülkenin farklı gündemleri, ulusal çıkarları ve öncelikleri olması yapılan ticaret müzakerelerinde ortak tutum belirlenmesini ve uzlaşı saÄŸlanmasını geciktiriyor.

Öte yandan, AB ile Ä°ngiltere’nin yürüteceÄŸi müzakerelerin de 1 yıldan kısa sürede tamamlanmasına imkansız gözüyle bakılıyor.

AB’nin ticaret anlaÅŸması müzakereleri uzun yıllar alıyor ve söz konusu anlaÅŸma yapıldıktan sonra bunun tüm üye ülke parlamentolarından onay alması da yıllar sürebiliyor.

Ekonomik kayıplar

AB üyesi 28 üye ülkenin toplam milli geliri birliÄŸin ikinci büyük ekonomisinin ayrılışıyla azaldı.

AB’nin toplam milli geliri 15,9 trilyon avroyu bulurken, Ä°ngiltere’nin üyelikten çıkmasıyla 13,5 trilyon avro civarına geriledi.

Brexit’le birlikte AB’nin kiÅŸi başı milli gelirinde de azalma oldu. AB’nin ortalama geliri 28 ülkeyken 31 bin avroyu buluyordu. Bu rakam Brexit’le birlikte 30 bin avroya düÅŸtü.

AB bütçesi

Ä°ngiltere’nin AB’den ayrılması birliÄŸin bütçesini de deÄŸiÅŸtirecek. AB bütçesine ciddi oranda katkı saÄŸlayan Ä°ngiltere’nin çıkışı diÄŸer ülkelere düÅŸen mali yükümlülüÄŸü artıracak. Ä°ngiltere’nin AB’den ayrılması birlik bütçesinde yıllık yaklaşık 13 milyar avroluk bir açığa yol açacak. Bazı ülkeler ödeyecekleri payların artmasını desteklerken diÄŸer ülkeler AB’nin tarım politikası gibi alanlarda kısıntıya gitmesini talep ediyor. 27 üye ülkenin çatışan menfaatleri nedeniyle gelecekte AB bütçesi müzakerelerinin zorlu geçmesi öngörülüyor.

AB nüfus kaybetti

Ä°ngiltere’nin ayrılışının doÄŸrudan bir etkisi de AB’nin toplam nüfusunda yaÅŸandı. 28 üyeli AB’nin nüfusu 513 milyonu bulurken Brexit’le birlikte nüfusta 66 milyon kiÅŸilik bir gerileme oldu. Böylelikle AB üyesi 27 ülkenin nüfusu 447 milyona düÅŸtü.

Brexit, aynı zamanda AB’nin fiziki boyutunu da küçülttü. Ä°ngiltere’nin ayrılması ile AB’nin toplam alanı 4 milyon 475 bin 757 kilometrekareden 4 milyon 232 bin 147 kilometrekareye geriledi.

Siyasi güç kaybı

Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden Ä°ngiltere’nin birlikten ayrılmasının, jeopolitik anlamda daha karmaşık bir hal alan dünyada AB’nin siyasi gücünü de azaltması bekleniyor.

Ä°lk kez bir üye kaybeden birlik sadece imaj zedelenmesi deÄŸil, aynı zamanda Avrupa’da nükleer güce sahip bir ülkeyle de vedalaÅŸmış oluyor. Böylelikle nükleer güce sahip tek AB üyesi Fransa kalıyor.

Ä°ngiltere gibi önemli bir askeri gücün birlikten ayrılması, ortak savunma planı geliÅŸtirmekte zorluk çeken AB için önemli bir kayıp teÅŸkil ediyor.

Ä°ngiltere’nin ayrılışının “AB ile arası çok iyi olmayan” özellikle DoÄŸu Avrupa üyeleri için de örnek olacağı korkusu ilk zamanlara göre azalsa da hala geçerliliÄŸini koruyor. Brexit’in AB ile birçok konuda sık sık karşı karşıya gelen Macaristan, Polonya ve Çekya gibi ülkelerde “Ä°ngiltere gibi bağımsızlığa” kavuÅŸma hevesini tetikleyebileceÄŸi düÅŸünülüyor.

Yeni AB Komisyonu BaÅŸkanı Ursula von der Leyen, “jeopolitik komisyon” vaadiyle AB’yi “küresel bir aktöre” dönüÅŸtürmeyi hedefliyor. Ancak, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’nin de daimi üyesi olan Ä°ngiltere gibi önemli bir üyeyi kaybeden ve ortak hareket etmekte güçlük çeken AB’nin nasıl bir küresel aktör rolü oynayabileceÄŸi tartışma konusu olmaya devam ediyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Turizm gelirimiz arttı!

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.