18 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

AB’den Ä°ngiltere’ye ‘ikna olmadık’ mesajı

AB Konseyi Başkanı Tusk, "Johnson'a mesajım (Brexit müzakerelerine) açığız ancak halen ikna olmadık." dedi.

Avrupa BirliÄŸi (AB) Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk, Ä°rlanda’ya destek mesajı verirken, Ä°ngiltere’nin AB’ye sunduÄŸu yeni anlaÅŸma teklifine iliÅŸkin, “Halen ikna olmadık.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Tusk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Brexit’e iliÅŸkin Ä°rlanda BaÅŸbakanı Leo Varadkar ve Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Boris Johnson ile iki telefon görüÅŸmesi yaptığını bildirdi.

Varadkar’a “Ä°rlanda’nın tamamen arkasındayız” mesajı verdiÄŸini belirten Tusk, “Johnson’a mesajım ise (Brexit müzakerelerine) Açığız ancak halen ikna olmadık.” paylaşımında bulundu.

Ä°ngiltere, AB’ye reddedilen Brexit anlaÅŸmasındaki tartışmalı tedbir maddesinin Kuzey Ä°rlanda’nın 2025’e kadar Birlik ile özel iliÅŸki içinde kalmasını öngören düzenlemeyle deÄŸiÅŸtirilmesini teklif etmiÅŸti.

Johnson’ın “adil ve makul taviz” ÅŸeklinde nitelediÄŸi teklifte, Kuzey Ä°rlanda’nın dolaysıyla da tüm BirleÅŸik Krallık’ın belirsiz bir süre ortak pazarda kalmasına yol açabilecek tedbir maddesinin kaldırılması öngörülüyor.

Brexit süreci

Ä°ngiltere, 2016’daki referandumda yüzde 48’e karşı yüzde 52 oyla AB’den ayrılma kararı almıştı.

Ancak eski BaÅŸbakan May’in AB ile vardığı anlaÅŸma, 3 kez oylanmasına karşın parlamentoda kabul görmemiÅŸ ve Brexit, olası bir anlaÅŸmasız ayrılığı engellemek için önce 22 Mayıs’a daha sonra da 31 Ekim’e ertelenmiÅŸti.

Ä°ngiliz Parlamentosu, anlaÅŸmasız bir ayrılığın önüne geçmek için Johnson’ı AB’den yeni bir erteleme istemeye mecbur bırakan bir yasayı kabul etmiÅŸti.

Ancak ÅŸu ana kadar bu yasaya uyacağına dair bir açıklama yapmayan Johnson, anlaÅŸmasız da olsa 31 Ekim’de Brexit’i gerçekleÅŸtireceÄŸini söylüyor.

Tedbir maddesi ihtilafı

Johnson, selefi Theresa May’in vardığı Brexit anlaÅŸmasında yer alan tedbir maddesinin kaldırılmasını istiyor.

Ä°ngiliz hükümeti, AB üyesi Ä°rlanda Cumhuriyeti ile BirleÅŸik Krallık’ın parçası olan Kuzey Ä°rlanda arasında fiziki sınır oluÅŸturulmasının önüne geçen maddenin ülkenin egemenlik haklarını ihlal ettiÄŸini savunuyor.

Fiziki sınır oluÅŸturulmaması durumunda Kuzey Ä°rlanda’nın, dolayısıyla da tüm BirleÅŸik Krallık’ın belirsiz bir süre AB ile gümrük birliÄŸi içinde kalacağı kaydediliyor.

AB ise söz konusu maddenin üyesi Ä°rlanda Cumhuriyeti’nin haklarının garanti altına alınması ve 1998’te imzalanan Hayırlı Cuma AnlaÅŸması’nın ihlal edilmemesi açısından gerekli olduÄŸunu belirtiyor.

1998 yılında Ä°ngiltere ve Ä°rlanda Cumhuriyeti hükümetleri arasında imzalanan Hayırlı Cuma AnlaÅŸması, Ä°rlanda adasında 30 yıl süren “düÅŸük yoÄŸunluklu savaşı” sonlandırmıştı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Fındığınızı TMO’ya vermeye çalışın”

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.