27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

ABD borsaları rekor kırmaya devam etti

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın toplantı tutanaklarıyla artan belirsizlikler ve delta varyantına karşın ABD borsaları rekor kırmaya devam ederken, gelecek hafta gözler Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına çevrildi.

Küresel pay piyasaları para politikasının geleceğine ilişkin ipuçları için hafta içinde açıklanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarına odaklanırken, toplantı tutanakları varlık alımlarının azaltılması konusundaki belirsizliklerin uzun bir süre daha gündemi meşgul edeceğini ortaya koydu.

Tutanaklarda, Fed yetkililerinin varlık alımlarının henüz istenilen gelişmeyi sağlamadığı vurgulansa da varlık alımlarını azaltmayı konuşmaya başladıkları görüldü.

Buna göre, Fed yetkilileri gelecek toplantılarda ekonomik durumu göz önünde bulundurarak varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin yol haritası üzerinde tartışmayı kabul etti.

Bazı üyeler ise konut piyasasındaki değerlemeleri göz önüne alarak İpoteğe Dayalı Menkul Kıymet (MBS) alımlarının azaltılmasının tahvil alımlarından önce yapılmasının yararlı olacağını ifade etti.

Öte yandan, Kovid-19 salgınında yayılmaya devam eden delta varyantının, küresel ekonomik aktiviteye sekte vurabileceği endişesi pay piyasalarında satış baskısını artıran etkenlerden biri oldu.

Delta varyantı sebebiyle özellikle Asya’da artan kısıtlamalar dikkati çekerken, Afrika’da Kovid-19 vakalarında rekor artış kaydedildi.

Bu geliÅŸmelerle, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi bir ara 16 Åžubat haftasından bu yana en düşük seviye olan yüzde 1,2460’a kadar gerilese de haftanın ikinci günlerinde azalan tahvil talebiyle kayıplarını kısmen telafi etti. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı 8 baz puanlık azalışla yüzde 1,3570’den tamamlarken, ABD’nin 2 yıllık tahvil faizi ise düşüş eÄŸilimini üst üste iki haftaya çıkartarak 2,30 baz puan azalışla 0,2210’a indi.

Dolar endeksi ise 92,8 ile 5 Nisan haftasından bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından gerileyerek haftayı yüzde 0,1 azalışla 92,1’den tamamladı.

Altının ons fiyatı bu hafta yükselişini üst üste üçüncü haftaya taşıyarak yüzde 1,3 değer kazancıyla 1.810 dolara çıktı.

Brent petrolün varil fiyatı ise altı haftalık yükseliş eğiliminin ardından gerileyerek, haftayı yüzde 0,9 azalışla 75,2 dolara indi.

Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu henüz bir anlaşmaya varamazken, konuya ilişkin haber akışının petrol üzerinde etkili olmaya devam etmesi bekleniyor.

New York borsasını rekorları üst üste ikinci haftaya taşıdı

ABD’de FOMC toplantı tutanakları sonrası artan satış baskısı haftanın ikinci yarısında tersine dönerek ABD borsalarını rekora taşırken, gelecek hafta Fed BaÅŸkanı Powell’ın Temsilciler Meclisi’ndeki konuÅŸması ve Fed’in Bej Kitap Raporu yatırımcıların odağına yerleÅŸti.

Analistler, toplantı tutanaklarında para politikasının geleceÄŸine iliÅŸkin belirsizliklerin giderilmemesi sonrası Powell’ın açıklamalarının öneminin arttığını belirtti.

Makro ekonomik verilere göre ABD’de iÅŸ gücü piyasasının hala Kovid-19 salgınına göre oldukça geride olduÄŸunu hatırlatan analistler, iÅŸ gücü piyasasına giriÅŸlerdeki yavaÅŸlamanın da politika yapıcıları zor durumda bırakmaya devam ettiÄŸini ifade etti.

Analistler, öte yandan, Fed yetkililerinin bu hafta, hafta boyunca konuşmalarının bulunduğunu anımsatarak, yetkililerin sözle yönlendirmelerinin para politikasının geleceğine ilişkin ipucu vermesi açısından önem arz ettiğini bildirdi.

Bu hafta ABD’de açıklanan verilere göre, toptan eÅŸya stokları yüzde 1,3 artarken, hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 64,6’ya geriledi.

Söz konusu gelişmelerle haftanın ikinci yarısında yoğunlaşan alış ağırlıklı seyirle New York borsasında üç endeks de haftalık bazda rekor kapanış yaptı.

Buna göre, S&P 500 endeksi yüzde 0,40 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,43 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,24 yükseldi.

12 Temmuz ile baÅŸlayan haftanın veri takviminde, TÃœFE ve hazine bütçe dengesi, çarÅŸamba Fed BaÅŸkanı Powell’ın konuÅŸması ve Fed’in Bej Kitap Raporu ile birlikte ÃœFE, perÅŸembe New York Fed sanayi endeksi, Philadelphia Fed imalat endeksi, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve haftalık iÅŸsizlik baÅŸvuruları ve cuma günü perakende satışlar ile Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek. Bununla birlikte Fed üyelerinin hafta boyunca yapacakları açıklamaların da yatırımcıların odağında bulunması bekleniyor.

Delta varyantı Avrupa’yı vurdu

ABD’nin para politikasındaki belirsizliklerin FOMC tutanaklarından sonra da devam etmesi ve Kovid-19 salgınında delta varyantı hafta genelinde Avrupa borsalarında karışık bir seyre sebep olurken, gelecek hafta bölge genelinde TÃœFE baÅŸta olmak üzere yoÄŸun veri gündemi takip edilecek.

Avrupa’da yayılmaya devam eden delta varyantı ekonomik aktiviteye iliÅŸkin endiÅŸeleri artırırken, açıklanan makro ekonomik verilerin çoÄŸunlukla beklentilerin altında kalması pay piyasalarındaki yukarı yönlü hareketi törpüledi.

Kovid-19 salgınında delta varyantının, Almanya’da yeni vakalarda baskın tür olduÄŸu açıklanırken, kıta genelinde normalleÅŸme adımlarının yavaÅŸlayabileceÄŸine yönelik haber akışı dikkati çekti.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde konuya ilişkin açıklamasında delta varyantının risk dengesi konusunu sürüncemede bıraktığını ifade etti.

Bununla birlikte, Avrupa Komisyonu’nun, Avro bölgesi için büyüme tahminlerini bu yıl için yüzde 4,8’e ve 2022 için yüzde 4,5’e yükseltmesi pay piyasalarını destekleyen etkenlerden biri oldu.

Bu hafta açıklanan verilere göre ise Almanya’da fabrika sipariÅŸleri aylık yüzde 3,7 azalırken, Zew beklentiler endeksi 63,3’e düşerek beklentileri karşılayamadı.

Ä°ngiltere yılın ilk çeyreÄŸinde yüzde 1,6, yıllık yüzde 6,1 daralırken, Almanya’da TÃœFE, aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 2,3 artarak ekonomist öngörülerine paralel gerçekleÅŸti.

Söz konusu geliÅŸmelerle Almanya, Fransa, Ä°talya ve Ä°spanya’nın 10 yıllık tahvil faizleri iki haftalık yükseliÅŸ eÄŸiliminin ardından gerilerken, avro/dolar paritesi 1,1807 ile 5 Nisan haftasından bu yana en düşük seviyesini gördü. Parite bu seviyeden yükseliÅŸe geçerek kayıplarını kısmen kapatsa da haftayı yüzde 0,6 azalışla 1,1867’den tamamladı.

Avrupa borsalarında bu gelişmelerle Almanya hariç satıcılı bir seyir izlendi.

Haftalık bazda Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,27 yükselirken, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,06 ve Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,89 deÄŸer kaybetti.

Gelecek hafta; salı Almanya’da TÃœFE, çarÅŸamba Ä°ngiltere’de TÃœFE ve Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi, perÅŸembe Ä°ngiltere’de iÅŸsizlik ve cuma Avro Bölgesi’nde TÃœFE ile birlikte dış ticaret dengesi takip edilecek.

Asya’da delta varyantı satıcılı seyri beraberinde getirirken, Çin pozitif ayrıştı

Asya borsalarında bu hafta Kovid-19 salgınındaki delta varyantı sonrası artan bölgesel kapanmalar, ekonomik toparlanmaya ve jeopolitik risklere iliÅŸkin endiÅŸelerin sebep olduÄŸu satış ağırlıklı seyir devam ederken, haftaya Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz kararı gündemin odağında bulunuyor.

BoJ’un faiz oranlarında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmesi beklenmezken, Kovid-19 salgınında artan delta varyantı sonrası para politikasının geleceÄŸine iliÅŸkin yönlendirmeler önem arz ediyor.

Öte yandan, hafta boyunca hisseleri Hong Kong borsasında işlem gören Çinli teknoloji şirketlerine regülasyonların artırılabileceği endişeleri ve Kovid-19 salgınına yönelik tedbirlerin sıkılaştırılması pay piyasalarındaki negatif seyrin devam etmesine neden oldu.

Avustralya’da delta varyantı salgını nedeniyle kapanma önlemlerinin artacağına ilişkin haber akışı hafta boyunca gündemdeki yerini korurken, Güney Kore ise başkent Seul’de maske yasaklarını gevşetme kararını iptal etti.

Bununla birlikte, Avustralya Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0,10 seviyesinde bıraktı.

Parasal genişleme programında ise geçici bir uzatmaya giden Avustralya Merkez Bankası, eylülde sona erecek mevcut varlık alım programına kasım ortasına kadar haftalık 4 milyar Avustralya doları tutarında uzun vadeli varlıklarla devam etmeyi planladığını bildirdi.

Çin’de TÃœFE aylık yüzde 1,1 artsa da beklentilerin altında gerçekleÅŸirken, Ãœretici Fiyat Endeksi (ÃœFE) yüzde 8,8 yükseldi.

Bu geliÅŸmelerle Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi haftalık bazda yüzde 0,15 artılÅŸla sınırlı da olsa pozitif ayrılırken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,93 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,95 deÄŸer kaybetti.

12 Temmuz ile baÅŸlayan haftanın veri takviminde, pazartesi Japonya’da ÃœFE, salı Çin’de dış ticaret dengesi, çarÅŸamba Japonya’da sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı, perÅŸembe Çin’de büyüme, perakende satışlar ve sanayi üretimi ve cuma Japonya’da BoJ’un faiz kararı bulunuyor.

Borsa İstanbul sınırlı da olsa yükseldi

Yurt içinde bu hafta TÃœFE ve cari iÅŸlemler dengesi verileri yatırımcıların odağında yer alırken, gelecek hafta yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı ve sanayi üretimi verileri takip edilecek.

Küresel pay piyasalarındaki karışık seyir ve makro ekonomik verilerin beklentileri karşılamamasıyla Borsa Ä°stanbul’daki yukarı yönlü hareketleri törpülendiÄŸi hafta da, Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi sınırlı da olsa yükseldi.

Hafta içinde açıklanan TÃœFE yüzde aylık yüzde 1,94 artışla AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin yüzde 1,46 olan öngörülerini geride bıraktı.

Cari işlemler dengesi verilerine göre de 3 milyar 81 milyon dolar olan mayıs ayı cari açığı beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Ülke genelinde toplam yapılan aşı sayısı 57 milyonu, birinci doz aşı uygulanan kişi sayısı 37 milyonu geride bırakırken, ikinci doz aşı uygulana kişi sayısı 17 milyona yaklaştı.

Bu gelişmelerle, BIST 100 endeksi haftayı yüzde 0,12 artışla 1.378,28 puandan tamamlarken analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.390 ve 1.420 seviyelerinin direnç, 1.377 ve 1.330 seviyelerinin ise destek olduğunu söyledi.

Dolar/TL satıcılı bir seyir izlerken, haftayı yüzde 0,34 azalışla 8,6600’dan tamamladı.

Gelecek hafta yurt içinde pazartesi iÅŸsizlik, salı sanayi üretimi, çarÅŸamba TCMB’nin faiz kararı ve konut satışları, cuma ise bütçe dengesi ile konut fiyat endeksi verileri takip edilecek.

AA Finans’ın beklenti anketlerine katılan ekonomistler, TCMB’nin politika faizinde deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmesini beklemezken, sanayi üretim endeksinin mayısta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38,2 artmasını öngörüyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Altına dayalı borsa yatırım fonları ikinci çeyrekte geriledi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.