10 Şubat 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
ABD BaÅŸkanı Donald Trump, Kanada, Meksika ve Çin’den yapılan ithalata ek gümrük vergisi getirilmesini öngören bir kararname imzaladı.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin’den yapılan ithalata ise yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacağı bildirildi.
Kanada’dan ithal edilen enerji kaynaklarına ise yüzde 10’luk daha düşük bir tarife uygulanacağı kaydedildi.
Açıklamada, ticaretin Kanada’nın Gayrisafi Yurt İçi Hasılasının (GSYH) yüzde 67’sini, Meksika’nın yüzde 73’ünü ve Çin’in yüzde 37’sini oluÅŸtururken, ABD’de bu oranın yalnızca yüzde 24 olduÄŸu, ancak 2023’te ABD’nin 1 trilyon doların üzerindeki mal ticareti açığının dünyadaki en yüksek ticaret açığı olduÄŸu aktarıldı.
Tarifelerin ulusal çıkarları korumak için güçlü bir araç olduÄŸu vurgulanan açıklamada, BaÅŸkan Trump’ın elindeki araçları kullanarak Amerikan halkının güvenliÄŸini ve ulusal güvenliÄŸi ön planda tutan kararlı adımlar attığı ifade edildi.
Açıklamada, yasa dışı yabancı akınının yol açtığı sorunlara değinilerek, bunun ücretleri düşürdüğü, konut arzını azalttığı ve kiraları yükselttiği, sosyal yardım sistemini tükettiği ve suçlara neden olduğu kaydedildi.
Geçen mali yılda ülke sınırlarında 21 bin libreden fazla fentanil yakalandığına işaret edilen açıklamada, bu uyuşturucuların her yıl on binlerce Amerikalının ölümüne neden olduğu vurgulandı.
Öte yandan, bir “misilleme maddesi” de içeren kararnamede, söz konusu ülkelerin misilleme yapmayı seçmesi halinde tarifelerin artırılabileceÄŸi aktarıldı.
Tarifelerin 4 Şubat ABD yerel saatiyle gece yarısından sonra yürürlüğe gireceği kaydedildi.
Trump, Truth Social hesabından konuya iliÅŸkin yaptığı paylaşımda da, “Bugün, Meksika ve Kanada’dan yapılan ithalata yüzde 25 tarife (Kanada enerji sektörüne yüzde 10) ve Çin’e ek yüzde 10 tarife uyguladım.” ifadelerini kullandı.
Başkan Trump, bu kararın, düzensiz göçmenleri ve fentanil dahil Amerikan vatandaşlarını ölümüne sebep olan uyuşturucuların büyük tehdit oluşturması nedeniyle Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası aracılığıyla uygulandığını aktardı.
Trump, “Amerikalıları korumalıyız ve BaÅŸkan olarak tüm vatandaÅŸların güvenliÄŸini saÄŸlamak benim görevim. Seçim kampanyamda, yasa dışı göçmenler ve uyuÅŸturucuların sınırlarımızdan akışını durdurma sözü verdim ve Amerikalılar buna ezici bir çoÄŸunlukla oy verdi.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
AA
Sanatçılara vergi incelemesi
Tüketici derneklerinden 14 Şubat uyarısı
Doğal gaz tüketiminde rekor
Bakan ÅžimÅŸek’ten enflasyon açıklaması
Irak’ın kuzeyinde 11 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi
Piyasalarda gözler ABD enflasyonuna çevrildi
886 milyon liralık sigara ve tütün kaçakçılığı önlendi
Kirada oturan emekli ev sahibi vergiden muaf
Türkiye’nin nüfusu artarken kırsalda nüfus azalıyor
Haber bültenlerine şiddet ve tarafsızlık uyarısı
Barış Pınarı bölgesinde 13 terörist etkisiz hale getirildi
Tüketici derneklerinden 14 Şubat uyarısı
Doğal gaz tüketiminde rekor
Bakan ÅžimÅŸek’ten enflasyon açıklaması
Irak’ın kuzeyinde 11 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi
Piyasalarda gözler ABD enflasyonuna çevrildi
886 milyon liralık sigara ve tütün kaçakçılığı önlendi
Kirada oturan emekli ev sahibi vergiden muaf
Türkiye’nin nüfusu artarken kırsalda nüfus azalıyor
Haber bültenlerine şiddet ve tarafsızlık uyarısı
Barış Pınarı bölgesinde 13 terörist etkisiz hale getirildi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.