19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

ALFATEKS TEKSTİL Koronavirüs Sürecinde Dış Ticaretini Nasıl Yönetti?

Rekabet.net koronavirüs sürecinde Türkiye'nin uluslararası ticaretinde yaşadığı zorlukların en yakın tanıkları olan dış ticaret departmanlarıyla görüşmelerini sürdürüyor. Bu haftaki konuğumuz olan Alfatekstil Dış Ticaret Sorumlusu Selahattin Şen, 2020 yılında firmanın dış ticaret rakamlarında yarı yarıya düşme olduğunu söyledi. Bursa Gümrük Müşavirliği ile çalıştıklarını da belirten Şen, “aramızda oluşan aile ortamı sayesinde işlerimizi keyif alarak yapıyoruz” dedi.

Özge Comba Alkış

1998 yılında ilk olarak İstanbul’da proforma satışıyla sektöre giriş yapan Alfateks Tekstil Ür. Mad. San. Tic. A.Ş, zamanla mevcut yapısını iplik tesisine dönüştürdü.  Bir süre sonra da dokuma işletmesini bünyesine kattı. 20 yıldır Bursa’da üretim yaparak müşterinin güvenini kazanan firma, 300-350 kişiye de iş imkânı sağlıyor.

Peki Alfatekstil, neredeyse bir yıl önce başlayan ve hayatımızın merkez noktası haline gelen koronavirüs sürecinden nasıl etkilendi? Üretim ve dış ticaret rakamlarında değişiklik oldu mu? Hepsi ve daha fazlasını Alfatekstil Dış Ticaret Sorumlusu Selahattin Şen’le konuştuk…

Alfatekstil olarak dış ticaret departmanınızda çalışma sistemi koronavirüs sürecinden etkilendi mi?

Herkes gibi bizim de kısmen etkilendiğimiz durumlar oldu.”

“YURT DIŞI FİRMALARIYLA SIKINTI YAŞADIK”

Koronavirüs sebebiyle dış ticaret işlemlerinizde ne gibi değişiklikler oldu?

“İthalat işlemlerimizde ticaretimizin devam ettiği yurt dışı firmaları üretim, nakliye ve doküman anlamında birçok sıkıntı yaşadı. Malumunuz bizim ülkemizde de gerek bankalar gerek resmi kurumlar tam kapasite ile çalışamamışlardı. Bu durum yurt dışında da aynı olduğu için özellikle Hindistan bölgesinde ihracatçı firmalar gerekli evrakları temin etmekte çok zorlandılar.”

“2020’DE YARI YARIYA DÜŞTÜ”

“Dış ticaret rakamlarınız nedir? Geçmiş senelere bakıldığında bu yıl ile arasında fark var mı? Yani bu yıl kayıp yaşandı mı?”

2020 yılı 9. Ay itibari ile ithalat: 4.150.000 $, İhracat : 270.000 $

Önceki yıllara bakarak 2020 yılında yarı yarıya düşme yaşandığını söyleyebiliriz.

Koronavirüs sürecinde bütün dünyada ticaret anlamında bir düşüş ivmesi gerçekleşti ve bu durum tabiî ki bizleri de etkiledi. Hem iç piyasa olsun hem de dış ticaret olsun önceki yıllara göre daralma yaşandı.”

“İLERİDE ZOR BİR SÜREÇ BAŞLAYABİLİR”

Deniz yoluyla ticaret yapmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

“Deniz yolunu genellikle ithalat işlemlerimizde uzak doğu ülkelerinden gerçekleştiriyoruz ve en büyük avantajı diğer yöntemlerle kıyaslandığında maliyetinin daha uygun olması. Ama son günlerde pandemi döneminde biriken işlerin yığılması ve navlun fiyatlarının hızla artması nedeni ile ileriye dönük zor bir süreç başlayacak gibi duruyor.”

BGM İLE AİLE OLDUK

Bursa Gümrük Müşavirliği (BGM) ile yaptığınız çalışmalardan memnun musunuz?

“Öncelikle aldığımız hizmet ve ilgi konusunda son derece memnunuz, pratik çalışma olsun değişen koşullara uyum sağlama gibi konularda da son derece başarılı bir hizmet almaktayız. Aramızda uzun süredir devam çalışmanınım sonucunda bir aile ortamının da oluştu. Böylelikle çalışmalarımızı daha keyifli bir halde sürdürebiliyoruz”

“POLYESTER İPLİK VE KUMAŞ”

Hangi ülkelerle hangi mallar üzerinden ticaret gerçekleştiriyorsunuz?

İthalat işlemlerimizi genellikle; Çin, Güney Kore ve Hindistan ile polyester iplik üzerine gerçekleştiriyoruz.

İhracat işlemlerimiz ise; Belçika, Fransa, İspanya ve Çin ile polyester kumaş ve iplik olarak gerçekleşiyor”

Rekabet.net

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Brent petrolün varili 50,82 dolar

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.