27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Almanya Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti” programı gerçekleÅŸtirildi

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik:"Eylül ayında 2,6 milyar dolar ihracat ile geçen yılki aylık ortalamanın da üzerinde bir rakama ulaştık"
"Yılın son çeyreğinde de aylık bazda benzer rakamlara ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Ekim ayı da buna paralel şekilde ilk 15 gününü tamamladı"

UludaÄŸ Otomotiv Endüstrisi Ä°hracatçıları BirliÄŸi (OÄ°B) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Baran Çelik, eylül ayında 2,6 milyar dolar ihracat ile geçen yıl ki aylık ortalamanın da üzerinde bir rakama ulaÅŸtıklarını belirterek, “Yılın son çeyreÄŸinde de aylık bazda benzer rakamlara ulaÅŸacağımızı tahmin ediyoruz. Ekim ayı da buna paralel ÅŸekilde ilk 15 gününü tamamladı.” dedi.

Haziran ayından itibaren baÅŸlattığı Dijital Sektörel Ticaret Heyeti etkinlikleriyle Türk firmalarını hedef pazarlardaki firmalarla buluÅŸturan UludaÄŸ Otomotiv Endüstrisi Ä°hracatçıları BirliÄŸi (OÄ°B), Meksika ve Ä°ngiltere’nin ardından Almanya’ya yönelik Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programını hayata geçirdi.

Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi ve Ticaret Bakanlığı desteÄŸi ile, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla gerçekleÅŸtirilen programa, 25’si Türk, 50’si Alman olmak üzere toplam 75 firma katılıyor.

EtkinliÄŸin açılışında konuÅŸan OÄ°B Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Baran Çelik, 2019 yılında 30,6 milyar dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisinin, 2020 yılına 32 milyar dolarlık ihracat hedefi ile baÅŸladığını hatırlattı.

Ocak ve ÅŸubat aylarında yıla iyi bir baÅŸlangıç yaptıklarını ve bu hedef doÄŸrultusunda ilerlediklerini bildiren Çelik, ancak pandeminin tüm dünyada 2020 yılına yönelik tüm beklentileri deÄŸiÅŸtirdiÄŸini anlattı.

Pandeminin etkilerini Avrupa ve Türkiye’nin özellikle mart-nisan döneminde yoÄŸun ÅŸekilde yaÅŸadığına iÅŸaret eden Çelik, ÅŸunları kaydetti:

“Otomotiv üretimi ve ticareti durma noktasına geldi. Haziran ayı ile birlikte baÅŸlayan normalleÅŸme döneminin eylül ayında tamamlandığını ve olaÄŸan üretim sürecine geçildiÄŸini eylül ayı ihracat rakamlarından görebiliyoruz. Eylül ayında 2,6 milyar dolar ile geçen yılki aylık ortalamanın da üzerinde bir rakama ulaÅŸtık.

Yılın son çeyreÄŸinde de aylık bazda benzer rakamlara ulaÅŸacağımızı tahmin ediyoruz. Ekim ayı da buna paralel ÅŸekilde ilk 15 gününü tamamladı.”

 “Almanya’nın otomotiv ihracatımızdan aldığı pay ortalama olarak yüzde 15”

Çelik, OÄ°B olarak pandemi döneminde yurt dışına yönelik fuar ve heyet etkinliklerini iptal etmek zorunda kaldıklarını anımsatarak, küresel ticaretin büyük yara aldığı ve tedarik zincirlerinin yeniden ÅŸekillendirildiÄŸi bu dönemde Türkiye’nin güvenilir tedarikçi konumunu güçlendirmek için çalışmaya devam ettiklerini aktardı.

Almanya’nın otomotiv ihracatında uzun süredir en fazla ihracat yaptıkları ülke konumunda yer aldığına dikkati çeken Çelik, ÅŸu bilgileri verdi:

“Almanya’nın otomotiv ihracatımızdan aldığı pay ortalama olarak yüzde 15. Yani otomotivde her 100 dolarlık ihracat gelirimizin 15 dolarını tek bir ülkeden elde ediyoruz ve bu ülke de Almanya. Almanya her dönemde en önemli hedef pazarımız konumunda bulunuyor. 2018 yılında 4,7 milyar dolara ulaÅŸan Almanya’ya yönelik otomotiv ihracatımız, en son 2019 yılında 4,4 milyar dolar olarak gerçekleÅŸti.

Bu ihracat rakamımızın 2,4 milyar dolarlık bölümünün tedarik endüstrisi ürünlerinden oluÅŸması bizim açımızdan ayrıca önemli. 11 milyar dolarlık tedarik endüstrisi ihracatımızın yüzde 22’sini Almanya’ya yönelik gerçekleÅŸtiriyoruz. Almanya’ya binek otomobillerdeki ihracat rakamımız 1 milyar doların üzerinde seyrediyor. Yine ticari araçlardaki ihracat rakamımız da 1 milyar doların üzerinde.”

“Almanya’nın otobüs ve motor parçaları ithalatında ülkemiz 1’inci sırada”

Baran Çelik, Almanya’nın otobüs ve motor parçaları ithalatında Türkiye’nin 1’inci sırada yer aldığını belirterek, “Jant ve süspansiyon sistemleri ithalatında ise 3’üncü sıradayız. Buna karşılık Almanya’nın en fazla dizel motor ihracatı yaptığı 4’üncü ülkeyiz.” ifadelerini kullandı.

Otomotiv endüstrisinin iki ülke arasındaki karşılıklı ticarette en önemli sektörlerden birisi olarak öne çıktığını dile getiren Çelik, Almanya’da üretimin hibrid ve elektrikli araçlara kayması ile gerek üretici OEM’lerin gerekse aftermarket pazarının ihtiyaçlarının belirli ölçüde deÄŸiÅŸtiÄŸinden bahsetti.

Çelik, “Bu alanlara yatırım yapıp, yüksek katma deÄŸerli aksam ve parçalar üretip, ihraç ederek Almanya pazarındaki payımızı daha yukarılara çıkarabiliriz. Önümüzdeki birkaç yıl bu dönüÅŸümün daha da hızlanacağını düÅŸünürsek, tedarikçi firmalarımızın hızla bu yeni sürece adapte olmaları gerektiÄŸi açıktır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İçişleri Bakanlığı karantinada olan kişi sayısını açıkladı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.