29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Altında gidişat nasıl olacak?

Her şeye rağmen 2022 yılının sarı metal için iyi bir yıl olacağını düşünüyorum.

2021 yılını %6 düşüşle kapatan altın anlaşılan o ki 2022 yılına bir hayli iyi başlamış görünüyor. 2021’de piyasalarda yüksek enflasyon beklentileri ve gerçekleşmelerine rağmen altın bir türlü güvenli liman gömleğini giyememişti. Çünkü her ne kadar ülkelerde negatif reel faiz getirisi olsa da başta gelişmiş ülke merkez bankaları genişletici para politikası uygulamaya devam ettiler. Yani piyasaya yüklü miktarda likidite enjekte ettiler. Artan bu likidite ralli yapan borsalara ve kriptolara kayınca altına olan talepte ciddi azalma oldu. Tabi altın konusunda piyasada yapılan manipülasyonlarında altın fiyatını aşağı yönlü bastıran önemli bir unsur olduğunu söylemeden geçmek istemem.

Ocak 2022’de ABD’nin enflasyonu son 40 yılın en yüksek düzeyine ulaşınca altın artık yavaştan yavaştan güvenli liman gömleğini giymeye başladı diyebilirim. O tarihten itibaren kritik destek seviyesi 1780 altına hiç inmedi. Son açıklanan %7.5’luk TÜFE’de güvenli liman özelliğini daha da pekiştirdi diyebilirim. Tabi son iki haftalık sürede altındaki önce güçlü duruş ardından geçtiğimiz Cuma’dan bu yana belirginleşen ve hatta yazının kaleme alındığı sırada 1900 doları bulan hareketin arkasındaki en büyük neden Rusya-Ukrayna jeopolitik riskinin fiyatlanıyor olması. Bu konuda haber akışları olumsuza döndükçe altında da yükseliş hareketleri görüyoruz. Hatta bu öyle bir hareket ki altını en çok baskılayan ABD 10 yıllık faizleri %2’ler düzeyinde, dolar endeksi 96 seviyesinin hemen altında olmasına rağmen altın yükseliyor. Bu da sarı metalde çok güçlü bir çıkışın habercisi olabilir.

Altın fiyatlarını aşağı doğru baskılayacak en önemli gelişme FED’in özellikle Mart’tan itibaren başlayacak olan faiz artırımları ve hatta sonrasında bilanço küçültmesi olacaktır. Bu noktada şunu söyleyebilirim; jeopolitik riskler ortadan kalksa da ben altında şahin bir FED’e rağmen özellikle bu yılın ilk yarısında bir yükseliş bekliyorum. Eğer jeopolitik riskler ortadan kalkarsa yılın ilk yarısında yükselişin kademeli olacağını düşünüyorum. Ama jeopolitik riskler masada durmaya devam eder ve de haber akışları olumsuz olursa altında yükselişin parabolik yani çok hızlı olacağını düşünüyorum.

Yılın ikinci yarısında en kötü ihtimalle bir yatay hareket olur diye düşünüyorum. Jeopolitik risklerin olmadığı varsayımında yılın ikinci yarısında yükseliş olup olmayacağını özellikle ABD enflasyonunun durumu belirleyecek. FED’in de öngördüğü gibi enflasyon düşüş eğilimine girerse bu altında yükseliş hareketinin baskılanacağı anlamına gelecektir. Bu senaryoda ABD enflasyonu ve FED aksiyomları altın fiyatları için ana belirleyici olacaktır diye düşünüyorum. Ama her şeye rağmen 2022 yılının sarı metal için iyi bir yıl olacağını düşünüyorum.

Merkez Bankası Ne Zaman Faiz İndirmeye Başlayacak?

TCMB Şubat ayı faiz kararını açıkladı. Beklenildiği gibi politika faizi %14’te sabit tutuldu. Bu anlamda piyasayı şaşırtan bir karar olmadığı için fiyatlamalar ve de özellikle döviz kuru üzerinde bir etkisi olmadı. Faiz karar metninde de dikkat çeken bir iki noktaya değinmek isterim. İlki TCMB cari fazla hedefine ulaşmada uzun vadeli yatırım kredilerinin önemli olduğu vurgusu ile karşımıza çıktı. Daha önceki karar metinlerinde bireysel ve ticari krediler vurgusu söz konusuydu. Buradan da şu anlaşılabilir; TCMB bundan sonraki süreçte özel sektöre uzun vadeli yatırı kredi kolaylığı sağlayacak ve iç talebin özellikli tüketim tarafını baskılayan politikalar uygulayabilir.

Metinde dikkat çeken bir diğer kısım da liralaşma stratejisinin metne ilk kez girmiş olması. Liralaşma stratejisi ilk kez son enflasyon raporunda karşımıza çıkmıştı. Bu strateji finansal piyasalarda tüm işlemleri TL ile yapmayı hedefleyen ve doların baskınlığını önleme gayesi olan bütüncül bir yaklaşım. İlk kez faiz karar metnine şu cümleyle girdi; “TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir”. Bana göre TCMB’nin “kalıcı liralaşma stratejisi ile” asıl kastettiği Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve benzeri finansal ürünlerin daha uzunca bir süre uygulanmaya devam edeceği yönünde. Ben bunu şöyle yorumladım, seçime kadar KKM ve benzeri araçlar olmaya devam edecek.

Son olarak piyasalar TCMB’nin politika gözden geçirme sürecinin ne zaman biteceğini merak ediyordu. Faiz karar metninde bu anlamda bu sürecin ne zaman biteceğine dair bir zamanlama yönlendirmesinin olmadığını gördük. Bana kalırsa Mart ayında en çok merak edilen konu bu olacak. Çünkü TCMB daha önce Mart sonu bekle ve gör bitecek demişti. Haliyle Mart ayında ileriye dönük nasıl bir sözlü yönlendirme yapacak hayli merak konusu. Bu konuda piyasanın beklentisi TCMB Mart ayında da bekle ve görün bitip bitmediğini net olarak belirtmeyecek. Ve hatta hâkim beklentiye göre TCMB 2022 yılında faizleri %14’te sabit tutacak. Kimileri de yaz aylarında turizm gelirlerinin piyasayı rahatlamasının da etkisiyle TCMB bir faiz indirimine gidebilir. Kimileri de enflasyonda baz etkisinin güçlü bir şekilde ortaya çıkmasının hemen ardından yani Kasım veya Aralık sonrası bir faiz indirimi gelebilir. Ben de sene sonuna kadar kurda sakinlik devam ederse TCMB’nin faizleri indirmeyeceğini düşünüyorum.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye Ekonomi Modeli işe yarıyor mu?

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.