27 Temmuz 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Anzak Koyu, Åžafak Töreni’ne hazırlanıyor

Çanakkale Kara Savaşları'nın 109'uncu yılı dolayısıyla Anzak Koyu'nda, Avustralya ve Yeni Zelandalı konukların gerçekleştireceği geleneksel Şafak Töreni için hazırlık yapılıyor.

Çanakkale SavaÅŸları Gelibolu Tarihi Alan BaÅŸkanlığı ekiplerinin, adını, Birinci Dünya Savaşı’na Britanya Ordusu bünyesinde katılan Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusunun Ä°ngilizce kısaltması “ANZAC”tan alan koyda, 24 Nisan’ı 25 Nisan’a baÄŸlayan gece yapılacak tören için çalışmaları sürüyor.

Törenlere katılacak konukların oturacağı portatif tribünler, platformlar, sahne, dinlenme odaları ile giriş ve çıkışlar için oluşturulacak güvenlik koridorlarının kurulumunun yanı sıra ihtiyaç duyulan bölgelerde peyzaj düzenlemesi gerçekleştiriliyor.

Anma etkinlikleri öncesi Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen ziyaretçiler de rehberler eÅŸliÄŸinde Anzak Koyu baÅŸta olmak üzere Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki savaÅŸ alanlarını, anıt ve mezarları geziyor.

Anzak Koyu isminin verilmesi

Çanakkale Onsekiz Mart Ãœniversitesi (ÇOMÃœ) Tarih Bölümü Dr. Öğr. Ãœyesi Mithat Atabay, Åžafak Töreni’nin yapıldığı alanın “Anzak Koyu” adını almasına iliÅŸkin süreci AA muhabirine anlattı.

UNESCO’nun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doÄŸumunun 100’üncü senesi olmasından dolayı 1981’i “Atatürk Yılı” ilan ettiÄŸini anımsatan Atabay, ÅŸu bilgileri verdi:

“1976 yılında UluÄŸ Ä°ldemir’in ‘Anzaklar ve Atatürk’ adlı kitabının yeni baskısı yapılacaktı. Türk Tarih Kurumu, buna ön söz yazması için Avustralyalı bir yazara baÅŸvuruda bulundu. Bir taraftan da Avustralya’daki gaziler, Türkiye’nin Avustralya’daki büyükelçiliÄŸiyle temasa geçerek ‘Hem Türkiye’de hem de Avustralya’da bir bölgeye Anzakları ve Atatürk’ü temsil eden bir isim verelim.’ dedi. Türkiye’nin Kanberra Büyükelçisi Ömer Faruk ÅžahinbaÅŸ ve Avustralya BaÅŸbakanı Bob Hawke arasında görüşme yapıldı ve bu konunun geliÅŸtirilmesi için hem DışiÅŸleri Bakanlığı hem de BaÅŸbakanlık danışmanlarına yetki verildi.”

Atabay, görüşmeler sonunda Avustralyalı yetkililerin, 1915’te Anzakların çıkarma yaptığı Küçükanafarta, Büyükanafarta ve Arıburnu bölgesiyle ilgili incelemelerde bulunduÄŸunu aktardı.

Yetkililerin, Arıburnu kıyıları ile Damakçı Bayırı arasındaki bölgeye Anzaklara ithafen isim verilmesini istediÄŸini dile getiren Atabay, “Bu talep karşısında Türk hükümeti, bunun incelenmesi için İçiÅŸleri Bakanlığı ve Genelkurmay BaÅŸkanlığına yetki verdi. Genelkurmay BaÅŸkanlığı, yaptığı incelemede, onların teklif ettiÄŸi yerin Anzakların karaya ilk asker çıkardıkları yer deÄŸil, Küçük Arıburnu ve Büyük Arıburnu arasındaki sahil olduÄŸunu belirtti.” diye konuÅŸtu.

Çanakkale SavaÅŸları’nın 70’inci yılı olan 25 Nisan 1985’te, Anzakların ilk çıkarma yaptığı yere “Anzak Koyu” adının verildiÄŸini belirten Atabay, “Türkiye ile iki ülke arasında dostluÄŸun geliÅŸmesinde burası bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır. 1985’ten beri her yıl 25 Nisan’da törenler burada yapılıyor.” dedi.

Çanakkale SavaÅŸları’nın Avustralya ve Yeni Zelandalılar için önemi

Mithat Atabay, Çanakkale SavaÅŸları’nın, Avustralyalılar yönünden bir milletin meydana gelmesine de sahne olduÄŸunu vurguladı.

Büyük bir kıta olan Avustralya’nın o dönem çok seyrek nüfusa sahip olduÄŸunu, halkının çiftçilik ve hayvancılıkla geçindiÄŸini bildiren Atabay, “Böyle bir çaÄŸrı (Birinci Dünya Savaşı’na katılma çaÄŸrısı) yapıldığı zaman oradaki erkekler, iÅŸlerini bırakarak oradaki yaÅŸamdan kurtulmak ve Avrupa’yı görmek istiyordu. O nedenle kısa süre içinde askere yazıldılar. Çok sayıda genç, savaÅŸa katılmak istedi.” ifadelerini kullandı.

Atabay, Avustralya ve Yeni Zelandalıların, Gelibolu Yarımadası’na geldiklerinde hem birbirlerini tanıdığını hem Türklere saygı gösterdiÄŸini hem de iÅŸbirliÄŸiyle bir ÅŸeyleri baÅŸarabileceklerini anladığını vurguladı.

Bundan dolayı Çanakkale SavaÅŸları’nın, Avustralya ve Yeni Zelanda halkları için millet olarak beraber yaÅŸama ve iÅŸbirliÄŸi içinde baÅŸarabilme zevkini ortaya çıkardığını anlatan Atabay, “Bu baÄŸlamda bugün Avustralya ve Yeni Zelanda, geliÅŸen sanayisi, tarımı, madenciliÄŸi ve eÄŸitimi sayesinde dünyanın sayılı refah ülkeleri arasında yerini almıştır. Bunun da temeli, Çanakkale SavaÅŸları’dır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Pedallar 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu için çevrilecek

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.