16 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Aşı projelerinin maliyeti…

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "(Kovid-19'a yönelik aşı ve ilaç) Şu anda desteklediğimiz 14 projenin maliyeti 18 milyon lira, bu fonu araştırmacılarımıza sağlıyoruz." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı ve ilaç geliÅŸtirmeye yönelik 14 projenin yaklaşık maliyetinin 18 milyon lira olduÄŸunu belirterek, “AraÅŸtırma bütçemizin tamamını bu iÅŸler için harcayabiliriz. Fon ve süreçleri hızlandırma açısından araÅŸtırmacılarımızın önünde hiçbir engel yok, yeter ki sonuç alsınlar.” dedi.

Varank, NTV’de konuk olduÄŸu programda, Kovid-19 ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmaları anlattı.

Kovid-19’a yönelik aşı ve ilaç geliÅŸtirme çalışmaları konusunda bakanlığın baÄŸlı kuruluÅŸu TÜBÄ°TAK koordinasyonunda çalışmalar yürütüldüÄŸünü anlatan Varank, ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı:

“24 üniversite, 8 kamu Ar-Ge birimi, 8 özel sektör kuruluÅŸu ve 100’lerce araÅŸtırmacı COVID-19 Platformu altında projelerini yürütüyor. Bunun içinde 7 aşı geliÅŸtirme, 7 kimyasal ve biyoteknoloji ilaç geliÅŸtirme projesi var. Åžu anda desteklediÄŸimiz 14 projenin yaklaşık maliyeti 18 milyon lira, bu fonu araÅŸtırmacılarımıza saÄŸlıyoruz. AraÅŸtırma bütçemizin tamamını bu iÅŸler için harcayabiliriz. Fon ve süreçleri hızlandırma açısından araÅŸtırmacılarımızın önünde hiçbir engel yok, yeter ki sonuç alsınlar.”

Varank, araÅŸtırmacılara 9 ay-1 sene gibi kısa sürede netice alınabilecek projelere odaklanmaları yönünde çaÄŸrıda bulunduklarını belirterek, bu süreçte ihtiyaç duyulabilecek, stajyer ve doktora öÄŸrencilerinin de TÜBÄ°TAK MAM’da istihdam edilerek araÅŸtırma gruplarının hizmetine sunabileceklerini kaydetti.

Kovid-19’un tedavisinde stratejik öneme sahip solunum cihazlarının üretilmesi konusunda yapılan çalışmalardan da bahseden Varank, ÅŸunları kaydetti:

“Bir firmanın pilot olarak uluslararası standartlarda solunum cihazı ürettiÄŸini gördük. Bu giriÅŸimimizi Türkiye’deki Baykar, Aselsan, TUSAÅž gibi yüksek teknoloji üreten firmalarla buluÅŸturduk. Seri üretim için hazırlıklara baÅŸlandı, Arçelik’i de içine katarak bir konsorsiyum oluÅŸturuldu. Åžimdi yüzden fazla mühendis seri üretim için çalışıyor. Hedefleri 15 Nisan’dan itibaren ilk ürünleri teslim etmeye baÅŸlamak.”

Bakan Varank, Türkiye’de saÄŸlık teknolojisi üretiminde katkıda bulunabilecek firmalara çaÄŸrıda bulunduklarını hatırlatarak, oradan geri dönüÅŸler aldıklarını söyledi.

Türkiye’de günlük 25 milyon maske üretebilecek kadar kumaÅŸ imalatı olduÄŸunu belirten Varank, maskeye yönelik ÅŸikayetlerin fırsatçılardan kaynaklandığını ve vatandaÅŸların sıkıntıya düÅŸmemesi için en sert tedbirleri aldıklarını vurguladı.

“Tüm tedbirleri alıyoruz”

Varank, kolonya ve dezenfektan üretimine yönelik alınan tedbirlere deÄŸinerek, bu ürünlere yönelik yaÅŸanabilecek sıkıntıları da takip ettiklerini söyledi.

Kovid-19 salgınının dinamik bir ÅŸekilde yönetilmesi gereken bir süreç olduÄŸunu ifade eden Varank, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: 

“SipariÅŸlerin azaldığını, tedarik zincirlerinde kırılmaları görüyoruz. Ä°hracatta talep olsa bile gemi, konteyner bulamayan firmalar var. Bazı sanayi kuruluÅŸlarımız sipariÅŸ yetersizliÄŸinden üretimlerine ara verdi. Aynı zamanda Türkiye’de hayatın devam etmesi için üretimlerini artıran firmalar da var. Temel ihtiyaç maddeleri, enerji gibi kritik sektörlerde üretimi asla durdurmayacağız. Ama bunları yaparken de iÅŸverenlerin çalışanların saÄŸlığına dikkat etmesi gerekiyor.”

Varank, emekçilerin iÅŸlerini kaybetmemesi, her hanenin gelir seviyesini sürdürebilmesi, temel ihtiyaçların karşılanması ve vatandaÅŸların saÄŸlık hizmetlerinden yararlanabilmesini önemsediklerini, bu nedenle tüm tedbirleri bakanlık ve baÄŸlı kuruluÅŸları olarak uyguladıklarını belirtti.

Kısa çalışma ödeneÄŸinden faydalanma ÅŸartlarının da hafifletildiÄŸini aktaran Varank, iÅŸ dünyasından bu desteÄŸe baÅŸvurmalarını istedi.

Varank, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan KOSGEB’in geri ödemesiz faiz desteÄŸi limitinin 10 katına çıkarılmasına iliÅŸkin karara deÄŸinerek, “Bu süreçte KOBÄ°’lerimizi ihtiyaç duyması halinde onlara kullandıracağımız destek limitlerini 300 bin liradan 3 milyon liraya çıkardık. Türkiye’deki koster filosu yaÅŸlanmış durumda. LojistiÄŸin ne kadar önemli olduÄŸu yeni geliÅŸmelerle görüyoruz. Bu desteÄŸi koster filosunun yenilenmesi için kullandırmak istiyoruz.” diye konuÅŸtu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

UİB mart ayında 2,1 milyar dolarlık ihracat yaptı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.