27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bağışıklığı destekleyen propolis, antibiyotiğe gereksinimi azaltıyor

Prof. Dr. Erdem Yeşilada, arı ürünü propolisle ilgili, "Antibiyotikle birlikte kullanıldığında tedaviye yardımcı olabilmekte ya da enfeksiyon riskini azaltarak antibiyotiğe gereksinimi minimalize edebilmektedir." dedi.

Arıların bitkilerin tomurcuk ve gövdelerinden topladığı reçinemsi maddeleri iÅŸlemesiyle ürettikleri bir arı ürünü olan propolis, kovanı mikroplara ve dış etkenlere karşı koruyor. Propolisin vücudun savunma elemanlarını uyarıcı özelliÄŸiyle koruyucu etkisi de biliniyor. 

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Erdem YeÅŸilada, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken tarih boyunca propolisin, insan saÄŸlığında çeÅŸitli amaçlarla kullanıldığını, savaÅŸ yaraları veya günlük yaraların enfeksiyondan korunması ve tedavisi için propolisten faydalanıldığını dile getirdi.

Hipokrat’ın yara tedavisi ve ülserlerde, Plinus’un yangı giderici, aÄŸrı kesici, yara iyileÅŸtirici, Ä°nkaların ise ateÅŸ düÅŸürücü olarak propolis kullandığının kayıtlı olduÄŸunu anlatan YeÅŸilada, ÅŸöyle devam etti:

“Özellikle son 10 yıldır bilim dünyasının büyük ilgi gösterdiÄŸi propolisin mikropları öldürücü, vücudun savunma elemanlarını uyarıcı özelliÄŸi ile soÄŸuk algınlığından tutun kanserlere kadar geniÅŸ bir biyolojik etki yelpazesinde çocuk, yetiÅŸkin ve ileri yaÅŸlarda koruyucu etkisi bilinmektedir. Propolisin bakteri, mantar, virüs gibi farklı mikroorganizmalar üzerinde etkileri kanıtlanmıştır. Ağız ve boÄŸaz enfeksiyonları, yaralar ve mide ülseri gibi mikroorganizma kaynaklı hastalıklar üzerindeki propolisin olumlu etkileri de bu özelliÄŸinden kaynaklanmaktadır. Bu özelliÄŸine baÄŸlı olarak antibiyotikle birlikte kullanıldığında tedaviye yardımcı olabilmekte ya da enfeksiyon riskini azaltarak antibiyotiÄŸe gereksinimi minimalize edebilmektedir.”

YeÅŸilada, propolisin zengin içeriÄŸiyle nar, çilek, böÄŸürtlen, üzüm gibi antioksidan içeriÄŸi yüksek olarak bilinen meyvelerden çok daha fazla antioksidatif etkiye sahip olduÄŸunu belirterek, “Propolis antioksidan özelliÄŸi ile hücrenin yapısal deÄŸiÅŸimini önleyerek tümör oluÅŸumunun engellenmesine yardımcı olabilmektedir. Kalp damar sistemi ve göz saÄŸlığı üzerindeki etkileri de bu özelliÄŸine baÄŸlanmaktadır. Propolis, antimikrobiyal ve antioksidatif özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini desteklemektedir.” dedi.

“4 yaşından büyük çocuklar tarafından alınmalı ve su ile seyreltilmeli”

Propolisin kovandan alındığı haliyle tüketilemeyeceÄŸinin altını çizen YeÅŸilada, kullanıma iliÅŸkin ÅŸu bilgileri verdi:

“Kovandan alındığında içeriÄŸinde balmumu ve farklı kirlilikler bulunabilir. Bu bakımdan ekstraksiyon iÅŸlemi yapılarak yapısındaki etken maddelerin alınması gerekir. Ekstraksiyon iÅŸlemi sırasında farklı çözücüler (etil alkol, su, propilen glikol gibi) ve teknikler kullanılır. Etil alkol veya alkol türevi olan propilen glikol gibi çözücülerin kullanılması durumunda, günlük kullanım miktarlarına dikkat etmek gerekir. Dünya SaÄŸlık Örgütü tarafından propilen glikolün günlük kullanım miktarı kilo başına 25 miligram ile sınırlandırılmıştır. Ancak farklı bilimsel araÅŸtırmalar bu gibi çözücülerin özellikle çocuklarda kullanılmasının sakıncalı olduÄŸunu ortaya koymuÅŸtur. Özel teknolojiyle saf propolisin su içinde çözündürülmesiyle elde edilen ürünler ise hem yetiÅŸkinler hem de çocuklarda güvenle kullanılabilir.”

Propolisin, bu gıdaya karşı alerjisi bulunan, düÅŸük tansiyon sorunu olan, organ transplantasyonu geçirmiÅŸ, propolis intoleransı veya kan pıhtılaÅŸma sorunu bulunan, insanlar gibi istisnai durum dışında neredeyse herkes tarafından kullanılabildiÄŸini belirten YeÅŸilada, bu kiÅŸilerin tıp hekimlerinden, aile hekimlerinden doz ve kullanımı hakkında daha fazla bilgi istemesi gerektiÄŸine dikkati çekti.

Çocukların, soÄŸuk algınlığı, grip, bağışıklık sistemi zayıflığı gibi birçok durumda ihtiyaç duyduÄŸu propolisi kullanabildiÄŸine deÄŸinen YeÅŸilada, “Ä°deal olarak 4 yaşından büyük çocuklar tarafından alınmalı ve su ile seyreltilmelidir. Aynısı yaÅŸlılar, hamile kadınlar, kronik hastalar ve kanser hastaları için de geçerlidir.” dedi.

“Tek kullanımlık ambalajlı ürünler etken maddeleri iyi korur” 

Prof. Dr. Erdem YeÅŸilada, gerçek propolisin tespit edilmesine iliÅŸkin olarak da ÅŸunları söyledi:

“Tıpkı balda olduÄŸu gibi tüketicinin propolisin sahtesini ayırt etmesi maalesef mümkün deÄŸil. Ayrıca propolis sahte olmasa bile seyreltilerek veya kötü bir ÅŸekilde ekstrakte edilerek veya etikette propolis oranını yüksek belirtmek suretiyle hilesi yapılabilen bir ürün. Bu nedenle analiz edilmiÅŸ, etken maddesi yüksek, kalıntı içermeyen, güvenilir markaların su bazlı ürünleri tercih edilmeli. Ayrıca tek kullanımlık ürünleri tercih edebilirsiniz. Tek kullanımlık ambalajlı ürünler, hem hijyenik hem de hava ve ışık ile temas etmediÄŸinden etken maddeleri iyi korunmaktadır. Çocuk ve yetiÅŸkinlere özel olarak dozları ayarlandığı için damla saymanız gerekmez ve doÄŸru miktarda kullanabilirsiniz.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Almanya’nın büyüme tahmini düşürüldü

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.