24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bakan Pekcan’dan Kadın Kooperatiflerine Tam Destek

Ticaret Bakanı Pekcan, kooperatifçiliğin üretimde ve ihracatta öncü rol üstlendiği belirterek, "Biz de kooperatiflerimizin, özellikle de kadın kooperatiflerimizin üretimde ve ihracatta daha fazla yer almasını hedefliyoruz." dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanlığınca Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleÅŸtirilen “Türkiye’de Kooperatifçilik ve Kadın Kooperatifleri Paneli“ne video konferans yöntemiyle katılarak deÄŸerlendirmede bulundu.

Panel kapsamında Bakanlık ekiplerince Malatya’da, yerel ürünlerle ilgili kooperatiflerin nasıl etkin bir ÅŸekilde kurulup yönetilebileceÄŸinin anlatılacağını, kadın giriÅŸimciler ve kooperatiflerle bir araya gelineceÄŸini ifade eden Pekcan, ayrıca kentte bulunan Kooperatifçilik Otobüsü ile de bir hafta boyunca tüm ilçelerde kooperatifçilik konusunda eÄŸitimlerin verileceÄŸini söyledi.

“KooperatifçiliÄŸin üretimde ve ihracatta ne kadar öncü rol üstlendiÄŸini hep beraber görüyoruz”

Pekcan, kooperatiflerin tarımsal üretimden ulaşıma, eÄŸitimden enerjiye kadar pek çok alanda faaliyet gösterdiÄŸine iÅŸaret ederek, “Özellikle geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ekonomilerde kooperatifçiliÄŸin üretimde ve ihracatta ne kadar öncü rol üstlendiÄŸini hep beraber görüyoruz. Biz de kooperatiflerimizin, özellikle de kadın kooperatiflerimizin üretimde ve ihracatta daha fazla yer almasını hedefliyoruz. Ayrıca biliÅŸim alanında da kadınların faaliyet göstermesini, kooperatifleÅŸmesini önemsiyoruz.” diye konuÅŸtu.

Yerel, yerinde, doÄŸal, ekolojik ve çevreye duyarlı üretimin ne kadar önemli bir faaliyet olduÄŸunu, istendiÄŸinde ve bir araya gelindiÄŸinde nasıl bir katma deÄŸer yaratıldığını birçok baÅŸarılı kooperatif örneÄŸinde gördüklerini vurgulayan Pekcan, tek başına bir giriÅŸimcinin veya küçük iÅŸletmenin cesaret edemediÄŸi veya altından kalkamayacağı ölçekte bir üretimin, el birliÄŸi yaparak örgütlenen kooperatifler eliyle kolaylıkla hayata geçtiÄŸini, üretime ve ihracata katkı saÄŸlandığını dile getirdi.

Pekcan, Türkiye’de gerek tarımsal üretim ve el sanatlarında gerekse turizme dönük faaliyetlerde ve ticaret ile sanayi üretiminin pek çok kolunda yerel potansiyellerin ve dinamiklerin oldukça güçlü, yaratıcı ve üretken olduÄŸuna dikkati çekerek, kooperatiflerin ve birliklerin bu yerel dinamikleri hayata geçirmede son derece önemli roller üstlendiÄŸini bildirdi. Bakan Pekcan, “Biz de Ticaret Bakanlığı olarak, bütün ekibimizle, imkanlarımızla kooperatiflerimizin, giriÅŸimci ve kooperatifçi kadınlarımızın, esnafın her zaman yanında olduk, olmaya da devam edeceÄŸiz.” ifadelerini kullandı.

“Projelerle, fikri olan giriÅŸimcileri, melek yatırımcılarla buluÅŸturacağız”

Bakanlığın, Kooperatiflerin Desteklenmesi Projesi’ne (KOOP-DES) deÄŸinen Pekcan, projeyle kadın kooperatiflerini desteklemeyi amaçladıklarını söyledi.

Pekcan, söz konusu programla kooperatiflerin üretime, istihdama katkısı olan, katma deÄŸer saÄŸlayan proje bedellerinin bir bölümünün hibe ÅŸeklinde destekleneceÄŸini hatırlatarak ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

“Burada makine ve ekipman tedarikleriyle ilgili destek yüzde 50 ama Malatya için yüzde 75. Makine ve ekipman tedarikine maksimum 150 bin liraya kadar olmak üzere hibe desteÄŸi vereceÄŸiz. Kooperatiflerimiz baÅŸvurularını 81 ilde bulunan ticaret il müdürlüklerine yapabilecek. Programla yeni alanlarda giriÅŸimciliÄŸi özendirmeyi, faaliyetlerde etkinlik ve verimlilik saÄŸlamayı ve öz kaynak yetersizliÄŸinde olan kooperatiflerimizi desteklemeyi amaçlıyoruz.”

“Kooperatifçilik Proje Destek YönetmeliÄŸi”nin yayımlandığını ve bu kapsamda desteklerin kural temelli, ölçülebilir, denetlenebilir ve objektif biçimde olacağını belirten Pekcan, ortaklarının çoÄŸunluÄŸunu kadınların oluÅŸturduÄŸu kooperatiflere öncelik verdiklerini bildirdi.

Bakanlık olarak Kadın ve Genç GiriÅŸimci Ä°hracat Daire BaÅŸkanlığını kurduklarını ve önemli projeleri hayata geçirdiklerini vurgulayan Pekcan, ÅŸunları söyledi:

“Pandemi öncesi her ay 4 ili ziyaret ediyorduk. Her ilden 100 kadın giriÅŸimcimize e- ticaret eÄŸitimleri, ihracat eÄŸitimleri, çeÅŸitli eÄŸitimler veriyorduk. Pandemi sürecinde bu eÄŸitimlerimizi de sanal ortama taşıdık ve 1000 kadın giriÅŸimcimizle bir araya geldik. Aynı zamanda Ulusal Kadın GiriÅŸimci Network Platformu’nu ve Melek Yatırımcı Ağı projelerini oluÅŸturuyoruz. Bunlarla ilgili de yazılım çalışmalarımız devam ediyor. Ä°nÅŸallah yazılım çalışmalarımızın tamamlanmasıyla birlikte fikri olan, projesi olan genç ve kadın giriÅŸimcilerimiz ile melek yatırımcılarımızı da bir araya getirmeyi hedefliyoruz.”

“Kooperatiflerimizden uluslararası olmalarını bekliyoruz”

Pekcan, son 1 yıl içinde kadın esnaf ve sanatkar sayısının 318 bin 154’e yükseldiÄŸini ve kadın esnaf sayısının 25 bin arttığını belirterek, “Bütün dünyada ekonomik alanda küresel daralma yaÅŸanırken, kadın esnaf sayımızdaki artış bizi cesaretlendiriyor. Dolayısıyla burada birlikte yapabileceÄŸimiz çok ÅŸey var. Biz Bakanlık olarak her zaman kadınlarımızın yanında olacağız.” dedi.

Yerel kalkınmanın hızlandırılması, yerelde katma deÄŸer oluÅŸturulması, istihdamın geliÅŸtirilmesi ve bu sayede göçün önlenmesi, kadınlar baÅŸta olmak üzere ekonomik olanakların artırılmasıyla ilgili çalışmaları hızlandıracaklarını ve kooperatifçilik faaliyetlerine destek vermeye devam edeceklerini vurgulayan Pekcan, ÅŸunları kaydetti:

“Biz kooperatiflerimizden sadece lokal olmalarını deÄŸil, uluslararası olmalarını bekliyoruz. Biz hem iç ticarette hem uluslararası ticarette kooperatiflerimizin lokomotif rol oynamasını istiyoruz. Gerçekten çok güçlü, büyük ve uluslararası boyutta kooperatif örneklerimiz var. Bunlardan da rol model alarak yararlanabiliriz. Bakanlık olarak desteklerimizle kooperatiflerimizin yanınızda olacağız.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kurbanlık fiyatları açıklandı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.