20 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bakan Varank, BTSO Müşterek Komiteler Toplantısı’nda konuÅŸtu:

Kurallara uyulması durumunda salgının üretime etkisi azalarak yok olacak. Pandemiye karşı dayanıklılığınız artacak ve dış talepte başlayan iyileşmeyle birlikte Kovid-19 sonrası dönemde rakiplerinizin önüne geçebileceksiniz"
Model fabrikanın Bursa sınırlarını aşarak Mersin, Gaziantep, Konya, Kayseri, Tarsus, Ardahan, Balıkesir, Bilecik ve Eskişehir'den de ziyaretçileri olduğunu biliyorum."

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında geçilen “yeni normal”de önlemlerin yaÅŸam tarzı olarak belirlenmesi gerektiÄŸini belirterek, “Hasarın boyutlarını minimuma indirmek ve bu dönemin sunduÄŸu fırsatları en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirmek istiyoruz. Bunun için de en baÅŸta saÄŸlık diyerek üretim cephesinde kalıcı bir toparlanmayı gerçekleÅŸtirmeye odaklandık.” dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) MüÅŸterek Komiteler Toplantısı, Bakan Varank’ın da katılımıyla video konferans sistemiyle gerçekleÅŸtirildi.

Varank, burada yaptığı konuÅŸmada, Kovid-19 nedeniyle küresel ekonomide arz ve talep ÅŸoklarının yaÅŸandığını anımsatarak, sürecin yeni bir dönemin baÅŸlangıcına iÅŸaret ettiÄŸini söyledi.

Türkiye’nin Kovid-19 ile mücadelede baÅŸarılı bir sınav verdiÄŸini vurgulayan Varank, ekonomik sürdürülebilirlik dikkate alınarak uygulanan tedbirleri anlattı. 

Varank, salgın döneminde Türk sanayisinin üretim kabiliyeti ve deÄŸiÅŸikliklere hızla adapte olma becerisini gösterdiÄŸini ifade ederek, aşı ve ilaç geliÅŸtirme çalışmalarıyla tanı kiti ve tanı sistemleri alanında projelerin devam ettiÄŸini bildirdi.

Gelinen noktada, salgının seyrinin deÄŸiÅŸmesiyle normalleÅŸme adımlarının atıldığına iÅŸaret eden Varank, “Yeni normalde tedbirlerimizi yeni yaÅŸam tarzımız olarak belirlememiz gerekiyor. Hasarın boyutlarını minimuma indirmek ve bu dönemin sunduÄŸu fırsatları en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirmek istiyoruz. Bunun için de en baÅŸta saÄŸlık diyerek üretim cephesinde kalıcı bir toparlanmayı gerçekleÅŸtirmeye odaklandık.” diye konuÅŸtu.

Varank, son iki haftada reel sektörden normalleÅŸme yönünde pozitif sinyaller alındığını ifade ederek, organize sanayi bölgelerindeki (OSB) elektrik tüketiminin mayıs başından itibaren artmaya baÅŸladığı bilgisini verdi.

Bursa’daki verileri de dikkatle takip ettiklerini vurgulayan Varank, DemirtaÅŸ, Bursa, Ä°negöl, Nilüfer, Kestel ve HasanaÄŸa OSB’lerinde, mayısın ilk iki haftasında elektrik tüketiminin bir önceki ayın aynı dönemine göre ortalamada yüzde 32 arttığını bildirdi.

Varank, TEKNOSAB OSB’nin altyapı çalışmalarında birinci ve ikinci kısmın yüzde 90’ının tamamlandığını ve temmuz-aÄŸustos döneminde burada ilk yatırımların baÅŸlayacağını söyledi.

“Reel sektör çalışmaya istekli”

Ülke genelinde otomotiv ana fabrikalarının tümünün çalıştığını ve tekstilde tekrar üretime geçen firmaların bulunduÄŸunu belirten Varank, sektör temsilcileri ve OSB yönetimlerinin çalışma isteÄŸinin görüldüÄŸünü dile getirdi.

Varank, içinde yaÅŸanılan dönemin kodlarının güvenli üretim, ticaret ve turizm gibi tanımlamalar üzerinden ÅŸekilleneceÄŸini ifade ederek, bu kapsamda saÄŸlıklı üretim kurallarının belirlendiÄŸini hatırlattı.

Getirilen tedbirlerin sanayi iÅŸletmelerinde çalışanların saÄŸlığını gözettiÄŸini vurgulayan Varank, tedbirlerin düÅŸük maliyetle iÅŸletmelerin rekabet gücüne güç katacağını kaydetti.

Varank, dünyada standartların oluÅŸmadığı bu alanda Türkiye olarak öncü olmak istediklerine dikkati çekerek, firmalara bu kurallara uyarak güvenli üretim belgelerini almaları çaÄŸrısında bulundu. Bakan Varank, “Kurallara uyulması durumunda salgının üretime olan etkisi azalarak yok olacak. Pandemiye karşı dayanıklılığınız artacak ve dış talepte baÅŸlayan iyileÅŸmeyle birlikte Kovid-19 sonrası dönemde rakiplerinizin önüne geçebileceksiniz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Yeni normal”e geçiÅŸte küresel tedarik zincirlerinin yeniden ÅŸekillendiÄŸine iÅŸaret eden Varank, dünya ekonomisinde yeni üretim merkezlerinin oluÅŸmaya baÅŸlayacağını ve bu noktada Türkiye’nin önünde önemli bir fırsat bulunduÄŸunu, Bursa’nın da sahip olduÄŸu avantajlarla pek çok yabancı yatırımcının hedefi haline de gelebileceÄŸini anlattı.

Varank, sanayicilerin bu duruma karşı atik olmaları ve uluslararası iÅŸ birliÄŸi imkanlarını zorlamaları gerektiÄŸini belirterek, “Sektörünüzde faaliyet gösteren uluslararası firmalarla irtibat kurun, ortak iÅŸ yapmanın yollarını araÅŸtırın. Tedarikte sahip olduÄŸunuz kapasiteyi böyle iÅŸ birlikleriyle katma deÄŸerli alanlara taşıyın.” diye konuÅŸtu.

“Temmuzda yeni çaÄŸrıya çıkılacak”

Geçen yıl uygulanmaya baÅŸlanan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda gelecek ay makine sektöründe çıkılan çaÄŸrının sonuçlarını açıklayacaklarını bildiren Varank, temmuzda da yeni çaÄŸrıların açılacağı bilgisini verdi.

Varank, programla üretimde yeni yöntemler deneyip yurt içi kaynaklardan en iyi ÅŸekilde faydalanmanın amaçladığını belirterek, çaÄŸrıların yakından takip edilmesi tavsiyesinde bulundu.

Bursa’daki “model fabrika”ya da deÄŸinen Varank, “Firmaların yalın eÄŸitim ve dijital dönüÅŸüm eÄŸitimleri baÅŸarıyla devam ediyor. Model fabrikanın Bursa sınırlarını aÅŸarak Mersin, Gaziantep, Konya, Kayseri, Tarsus, Ardahan, Balıkesir, Bilecik ve EskiÅŸehir’den de ziyaretçileri olduÄŸunu biliyorum. Bu durum sanayideki farkındalığı göstermesi açısından oldukça sevindirici.” ifadelerini kullandı.

Varank, geçen hafta açıklanan KOSGEB’in yeni destek mekanizmasının önemine de iÅŸaret ederek, model fabrikalarda eÄŸitim alarak iÅŸletmelerini dönüÅŸtürecek KOBÄ°’lerin eÄŸitim giderlerinin 70 bin liraya kadar olan kısmını karşılayacaklarını hatırlattı. Varank, ÅŸunları kaydetti:

“Model fabrikalarda alacağınız eÄŸitimler size verimlilik ve rekabet artışı olarak dönecek. Ankara’da model fabrikalarda eÄŸitim almış ve iÅŸletmelerini dönüÅŸtüren ÅŸirketlerin yüzde 100-150’lilere varan verimlilik oranlarından bahsetmeleri beni memnun etti. Bu çalışmamızın Türk sanayisinin dönüÅŸümünde oldukça etkili olacağına inanıyoruz.”

Varank, Türkiye’nin yerli üretim üssü Bursa’nın sanayisine gelecek dönemde çok daha fazla iÅŸ düÅŸeceÄŸini belirterek, Bakanlık olarak her türlü desteÄŸi vereceklerini sözlerine ekledi.

Toplantıya, BTSO Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°brahim Burkay da katıldı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Piyasa güne eksi rezervle başladı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.