24 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Beklenen kar yağmadı kayak merkezleri zorda

Küresel ısınmanın etkileri her gün yeni bir alanda ortaya çıkıyor. Kış dönemine girildiği halde beklenen kar yağışı gerçekleşmedi. Bu nedenle Türkiye’de ve dünyada kayak merkezleri zor durumda.

Küresel çapta etkisini gösteren kuraklık kayak merkezlerini zora soktu. Avrupa’da bir çok ünlü kayak merkezi sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyretmesiyle kapılarını açamadı.

Yılın 7-8 ayı kar altında kalan Kars’ta bir imam ve cemaat kar duasına çıkarken, Palandöken, Uludağ gibi kış turizm merkezlerinde kayak pistleri suni karla örtülmeye çalışılıyor. Bazı kayak merkezlerinde kar olmadığı için sezon açılışı yapılamadı. Bursa’nın kış turizm merkezi Uludağ’da, 15 Aralık’ta açılması planlanan kayak sezonu kar yağışı olmadığı için açılamadı, işletmeciler çareyi suni kar makinelerinde buldu, önceki gece -5 derecede çalışan makineler bölgeyi beyaza bürüdü.

Kartalkaya’da 5 otelden 3’ü açılmadı Bolu’daki Kartalkaya Kayak Merkezi’nde, az kar yağışı nedeniyle yılbaşı öncesi 5 otelden 3’ü sezonu açmadı. 2 otel ise “yapay karlama” ile pistlerini doldurdu.

Kartepe: 11 kayak pisti devreye girmedi

Kocaeli’deki Kartepe Kayak Merkezi’nde kar kalınlığı sadece 20 santimetreyi gördü. Yeterli miktarda kar yağmadığı için bölgede 11 kayak pisti yılbaşı öncesinde devreye giremedi.

Dünya ısındıkça kayak can çekişiyor

Avrupa’nın kayak merkezi Alpler’e de küresel ısınmanın etkisiyle kar yağmayınca birçok tesis kapanmak zorunda kaldı. 2023’ün ilk günlerinde Fransa’dan Batı Rusya’ya kadar 10 ila 20 derece arasında artan sıcaklıklar görüldü. Alpler’deki kayak merkezleri de Avrupa’daki sıcak hava dalgasının etkisiyle krize girdi.

Alpler’de kayak biter

Uzmanlara göre, böyle giderse Alpler’de kayak biter. Aralarında Danimarka, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti’nin de yer aldığı en az 7 Avrupa ülkesi bu ay kaydedilen en sıcak havayı gördü.

Bu durumdan kayak turizminin Avrupa’daki merkezi Alp Dağları’nın bulunduğu İsviçre ve Fransa en olumsuz şekilde etkilendi.

Kar olmayınca festival de yok

Bern kentine bağlı Grindelwald köyünde her yıl geleneksel olarak yapılan Dünya Kar Festivali de iptal edildi. Yetkililer, son ana kadar bu yıl da festivalin yapılması için uğraş verdiklerini ancak vazgeçmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Fransa’da kayak merkezlerinin yarısı kapalı

Fransa’da ise kayak pistlerinin yarısı kar yetersizliği nedeniyle kapandı.

Alpler’in geçtiği diğer ülkeler Avusturya ve İtalya’nın biraz daha elverişli koşullara sahip olduğu ancak kayak yapmak için daha kar gerektiği belirtildi.

Fransa, Avusturya, İsviçre ve Avusturya’daki kayak merkezlerinde geçmişte lapa lapa kar yağar, her yer bembeyaz olurdu. Ancak şimdi makinelerle suni kar oluşturuluyor. Ne var ki makinelerle kayak merkezlerinin işletilmesi çok zor.

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Raporu’na göre İsviçre dünya ortalamasının iki katı hızında ısınıyor. Bu da çok sayıda buzulla kaplı ve kayak pistleri ile ünlü İsviçre Alpleri’ni tehdit ediyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

HIZLI YORUM YAP