19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“BiTıklaÄ°hracat” ne demek?

TOBB desteğiyle Amazon Türkiye, TOBB ETÜ, PwC Türkiye ve BÜYEM iş birliğiyle hayata geçirilen, Türkiye'de online satış ve e-ihracat alanında KOBİ ve girişimcileri desteklemeyi hedefleyen BiTıklaİhracat Programı tanıtıldı.

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) desteÄŸiyle Amazon Türkiye, TOBB ETÃœ, PwC Türkiye ve BoÄŸaziçi Ãœniversitesi YaÅŸamboyu EÄŸitim Merkezi (BÃœYEM) iÅŸ birliÄŸiyle hayata geçirilen, Türkiye’de online satış ve e-ihracat alanında KOBÄ° ve giriÅŸimcileri desteklemeyi hedefleyen BiTıklaÄ°hracat Programı tanıtıldı.

Tanıtımda konuÅŸan TOBB BaÅŸkan Yardımcısı Tamer Kıran, projeye “BiTıklaAvrupa” adıyla, Eylül 2019’da Amazon Türkiye ve BoÄŸaziçi Ãœniversitesi iÅŸ birliÄŸiyle baÅŸladıklarını hatırlatarak, amaçlarının, KOBÄ°’lerin Amazon’un Avrupa’daki pazar yeri üzerinden tüm AB ülkelerine e-ihracat yapmalarını saÄŸlayacak bir eÄŸitim ve farkındalık programı oluÅŸturmak olduÄŸunu söyledi.

Türkiye’nin AB’nin 6. en büyük ticaret ortağı olduÄŸunu belirten Kıran, AB ülkelerinin ihracattan aldığı payın yaklaşık yüzde 41 olduÄŸunu, bu rakamı daha da artırmak amacıyla yola çıktıklarını kaydetti.

Kıran, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2019-2020 döneminde oda ve borsalarımızın ev sahipliÄŸinde 12 farklı ilde eÄŸitimler düzenledik. Bu eÄŸitimlerden 3 bine yakın ÅŸirketimiz faydalandı. Araya pandemi musibeti girdi ama biz durmadık. EÄŸitimlerimizi çevrim içi ortama taşıdık, daha fazla KOBÄ°’ye dokunma imkanı bulduk. Aslında TOBB olarak KOBÄ°’lerimizin yurt dışına açılması, gerekli dijital yeterlilikleri edinebilmesi adına pek çok çalışma yürütüyoruz. Sadece bir örneÄŸi buradan paylaÅŸmak istiyorum. Tüm e-ticaret ve e-ihracat paydaÅŸlarını, yeni giriÅŸimcileri ve üniversite öğrencilerini buluÅŸturduÄŸumuz, sadece dijitalleÅŸmeyi konuÅŸtuÄŸumuz TOBB Türkiye Teknoloji BuluÅŸmaları’nı düzenliyoruz. Bugüne kadar 80’den fazla düzenlediÄŸimiz etkinliklerle 100 binden fazla giriÅŸimcimize ulaÅŸtık. Her ay farklı bir ilde düzenlediÄŸimiz ve yerel dinamikleri hareketlendirmeye çalıştığımız bu etkinliklere Amazon gibi önemli paydaÅŸlarımızın da katkı vermesinden memnuniyet duyacağımızı ifade etmek istiyorum.

e-ihracatın, giriÅŸimcilerimizin rekabet gücünün artması ve ülke ekonomimiz için ne kadar önemli olduÄŸunun farkındayız. Bununla birlikte Ticaret Bakanlığı verilerine göre, eylül sonu itibariyle yaklaşık 3 milyar dolarlık bir ihracatımız var. Genel sınır ötesi e-ticaret iÅŸlem hacmiyle karşılaÅŸtırdığımızda çok küçük bir rakamdan bahsediyoruz. Ä°ÅŸte bu noktada sadece AB ülkelerinde satış yapmaya odaklanacak bir e-ihracat projesinin etkisinin sınırlı olacağını tecrübe etmiÅŸ olduk. Bir önceki projemiz BiTiklaAvrupa’dan edindiÄŸimiz deneyimler, bugün detaylarını kamuoyuyla paylaÅŸacağımız projemizde bize yol gösterdi. Bu kapsamda Amazon’un globalde güçlü olduÄŸu baÅŸta ABD olmak üzere birçok ülkeye yönelik programlar tasarladık. PaydaÅŸlarımızı geniÅŸlettik. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Ãœniversitesi ve PwC aramıza katıldı. Proje ortaklarımızın desteÄŸiyle bir e-ihracat portalı oluÅŸturduk. Bitiklaihracat.com adresinden ulaÅŸabileceÄŸiniz bu platformda; çevrim içi video eÄŸitim serileri, internetten satışa iliÅŸkin güncel bilgiler, e-ihracatta baÅŸarılı giriÅŸimci deneyimleri, her an eriÅŸime açık bir ÅŸekilde giriÅŸimcilerimizin hizmetinde olacak. EÄŸitimlerini tamamlayan katılımcılarımız ise gümrüklemeden faturalandırmaya, vergiden depolamaya kadar birçok alanda ücretsiz olarak birebir danışmanlık ve mentorluk hizmeti alabilecek.”

TOBB olarak, e-ihracat desteklerinin giriÅŸimciler tarafından daha iyi anlaşılması amacıyla bir rehber hazırladıklarını bildiren Kıran, “Çalışmalarımızı hızlıca sonlandırıp iÅŸ insanlarımızın desteklerden en iyi derecede ve en kolay ÅŸekilde faydalanmalarını saÄŸlayacağız.” dedi.

“KOBÄ°’lerin ihracat satışları yıllık bazda iki katına çıktı”

Amazon Türkiye Ãœlke Müdürü Richard Marriott da Türkiye’deki giriÅŸimcilerin; sundukları ürün kalitesi, ürün çeÅŸitliliÄŸi ve sahip oldukları giriÅŸimci ruhu nedeniyle yüksek ihracat potansiyeline sahip olduÄŸu inancının artarak sürdüğünü ifade etti.

Amazon’un Türkiye’deki ilk gününden bu yana büyüyen küresel sınır ötesi ihracat pastasından Türkiye’deki satıcıların aldığı payı artırmak için çalıştıklarını belirten Marriott, ÅŸunları kaydetti:

“Bu hedefe ulaÅŸmak için Amazon’un dünyanın dört bir yanındaki mevcudiyetini ve müşterilerini Türkiye’deki satış ortaklarımızla buluÅŸturarak Türkiye’den dünyanın geri kalanına ihracat baÄŸlarını kurmaya odaklandık. Bu alanda yaptığımız çalışmaların satış ortaklarımız için meyvelerini verdiÄŸine inanıyorum. Åžu anda Türkiye’de Amazon üzerinden satış yapan KOBÄ°’lerin sayısı 25 bini aÅŸmış durumda. Bu iÅŸletmeler, geçen yıl 300 milyon avronun üzerinde ihracat gerçekleÅŸtirdi. KOBÄ°’lerin ihracat satışlarının yıllık bazda iki katına çıktığını paylaÅŸmaktan da mutluluk duyuyorum. Ä°lk olarak 2019 yılında Amazon’un 5 Avrupa maÄŸazası (Ä°ngiltere, Almanya, Fransa, Ä°talya, Ä°spanya) üzerinden Türkiye’den Avrupa’ya ihracatı mümkün kılan kanalımızı hayata geçirdik. Bugün Türkiye’deki satış ortaklarımız 30’dan fazla kategorideki ürünlerini, 9 Amazon maÄŸazası (Hollanda, Ä°sveç, Polonya ve Belçika’nın eklenmesiyle) üzerinden 27 Avrupa ülkesindeki 340 milyondan fazla müşteriye ihraç edebiliyor. Avrupa’ya ihracat yapan Türkiye’deki satış ortaklarımıza reklam, Amazon Avrupa lojistik ağı, Avrupa’ya gönderileri için çeÅŸitli kargo ÅŸirketleri ile anlaÅŸmalı fiyatlar ve hesap yönetimi gibi birçok farklı destek, hizmet ve araç saÄŸlıyoruz.

Türkiye’deki satış ortaklarımız, Avrupa’nın yanı sıra Amerika, Asya-Pasifik, Orta DoÄŸu ve Kuzey Afrika gibi farklı bölgelerdeki Amazon maÄŸazalarında satış yapmak için de sistemimize kayıt olabiliyor. ‘Küresel Satış Ortağı’ seçeneÄŸi ile Türkiye’deki satış ortaklarımız, yurt dışındaki 21 maÄŸaza hesabını (9 Avrupa, diÄŸer 12 tanesi ABD, Kanada, Meksika, Brezilya, Japonya, Hindistan, Avustralya, Singapur, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır olmak üzere) tek bir birleÅŸik, merkezi hesap üzerinden yönetebiliyor. Bu ihracat kanallarını kullanmak, Türkiye’deki satış ortaklarımızın dünyanın dört bir yanındaki müşterilere ulaÅŸması ve iÅŸlerini büyütmesi için gerçekten de büyük bir fırsat sunuyor. Ancak ihracat kanallarını açmanın ötesine geçerek Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelerin bu kanallardan en iyi ÅŸekilde yararlanabilmeleri için destek mekanizmaları oluÅŸturmamız gerektiÄŸinin de farkındayız. Amazon olarak biz de büyük baÅŸarıların ekip çalışmasıyla elde edilebileceÄŸine inanıyoruz. Bu nedenle Türkiye’deki giriÅŸimcilerin bilgi birikimlerini artırmak amacıyla ihracat eÄŸitim programları tasarlamak için özel-kamu-akademi ortaklıkları kurmaya odaklandık.”

“Ortak sayımızı 6’ya çıkarmış olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz”

Richard Marriott, 2019-2020’de TOBB ve BoÄŸaziçi Ãœniversitesi iÅŸ birliÄŸinde, yerel odalar ve Ticaret Bakanlığı desteÄŸiyle baÅŸlattıkları BiTıklaAvrupa eÄŸitim programı kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanındaki giriÅŸimcilere yüz yüze ve online olmak üzere toplam 22 eÄŸitim verdiklerini bildirdi.

Türkiye’de yaklaşık 3 bin satıcıya ulaÅŸtıklarını ve onları Amazon maÄŸazaları üzerinden ihracat süreci hakkında 360 derecelik bir bakış açısıyla bilgilendirdiklerini aktaran Marriott, “Bu ilk programdan öğrendiklerimizi temel alarak çevrim içi video eÄŸitimlerini, fiziksel ve çevrim içi canlı etkinlikleri, danışmanlık oturumları ve bir bilgi merkezini birleÅŸtirerek daha derin bir öğrenme fırsatı sunan BiTıklaÄ°hracat Programı’nı tasarladık. PwC Türkiye ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Ãœniversitesi’nin de katılımıyla ortak sayımızı 6’ya çıkarmış olmaktan da büyük memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Ticaret Bakanlığı E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal ise firmaların e-ticaret yapmak istediği zaman doğrudan pazar yerleri üzerinden ürünlerini listeleyebildiğini söyledi.

Önal, “Åžu anda dünyada e-ticaret modelinin yaygın yapılış ÅŸekli pazar yeri modelidir. Ä°kinci model ise kendi online web sitenizi yaparsınız. Kendi web sayfanız üzerinden satarsınız veya web sayfasını pazar yerine entegre edersiniz. Hem kendi web sayfanızdan hem online’dan satabilirsiniz.” diye konuÅŸtu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türk lirasıyla ihracat yüzde114 arttı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.