21 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği‘nin (BOSİAD) düzenlediği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması‘nın yarışma soruları, skorlama metodu ve ödüllendirme kriterlerinde gidilen değişiklik hakkında bilgilendirmede bulunmak üzere Meşelipark Sosyal Tesisleri’nde toplantı gerçekleşti.
BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Çağan, BOSİAD Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması soru, skorlama ve ödüllendirme kriterlerinde yapılan değişiklikleri açıklamak ve yeni dönem yarışmanın startını vermek için bir araya gelindiğini açıkladı. Çağan, “geride bıraktığımız 6 yarışmanın sonunda çevreci üretim konusunda artık farkındalık yarattığımıza inanarak daha etkin bir duyarlılık dönemi başlattığımızı önemle vurgulamak isterim. Sebebine gelince; çevre odaklı büyüme stratejisini benimseyen Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında artık herkesin kazanamayacağı bir döneme girildi. Dolayısıyla yarışma sorularında skorlama metodu ve ödüllendirme kriterlerinde yaptığımız değişikliklerle ayrışmanın başladığını fazlasıyla hissedeceğiz” dedi.
JÜRİLERİN İSİMLERİ
Çağan, Borusan Mannesmann – Çevre ve Sürdürülebilirlik Yöneticisi Ahu Olgun yarışma sırasında karşılaşanabilecek sorunları en aza indirebilmek adına sözcüsü olacağını belirterek jürilerin isimlerini açıkladı: Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selnur Uçaroğlu, Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Aygün ve Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sistem ve Laboratuvar Kalite Yöneticisi Sayın Meral Korkmaz Kesiciler.
“CDP METODOLOJİSİNİ TERCİH ETTİK”
Jüri Üyesi Mavi Yeşil Danışmanlık Firması Kurucusu Sayın Makbule Çetin, “sorularda yedinci metodoloji koyduk ve bu metodolojide bir yaklaşım uyguladık. Bu yaklaşım birçok skorlama meteorolojileri var. En çok kullanılanı seçmeye karar verdik ve bunlardan CDP belki de sizlerin de zaman zaman kullandığımız, maruz kaldığınız hatta tedarikçilerinizin sizden talep ettiği CDP metodolojisini tercih ettik ve tabii ki o kadar uzun bir soru listesi sizi karşılaşılmayacak. Öncelikle dedik ki biz bir hazırlık yapalım, buradaki amaç evet yarışmak ve yaptığımız çalışmaya ısınmak ama aynı zamanda yeşil dönüşümün dönüşümünü başlatmak, farkındalığı sağlamak. Şimdi nereden başlayacağız dediğinizde en azından bu soruları doldurarak, cevaplayarak kendi çalışmalarımıza da bir ışık tutmasını istediğinizden dolayı aslında biz CDP’yi yeni anket dediğimiz küçük bir kısmını ele alarak soruların altyapısını buna göre hazırlamış olduk” diye açıkladı.
VERSİYONLAR DEĞİŞTİ
Çetin, “Sorulara hazırlanılmalı çünkü sorular detaylı çalışma gerektiren sorular. Mevcut yaptığınız çok kıymetli çalışmalar var daha önceki yarışmalarda değerlendirdik. O çalışmaları bizlere ve soru paneline yüklemenizi isteyeceğiz. Eski versiyonda; mevzuat uyumu, sürdürülebilirlik çalışmaları, temiz üretim, karbonayakizi, su ayakizi, ürün ayakizi, sosyal sorumluluk varken yeni versiyonda; sürdürülebilirlik çalışmalar, karbonayakizi, su ayakizi, ürün ayakizi, sosyal sorumluluk, stratejik planlar, hedefler, riskler ve fırsatlar, yönetim yer almakta” diye ifade etti.
“BU YIL KATEGORİLERİ KALDIRDIK”
Rasim Çağan devamında, “öncelikle değişikliklerden bir diğeri de bundan önce Lisans Yönetmeliği’ne bağlı olarak Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan, Çevreye Kirletici Etkisi Olan ve İzin-Lisans Muafiyeti Olan Tesisler olmak üzere 3 farklı kategoride ödül verirken bu yıl bu kategorileri tamamen kaldırdık. Her kategorinin 1.sini seçmek yerine eski sistemde örneğin Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler dediğimizde bu kategori kriterlerini sağlayan 4-5 gibi sınırlı sayıdaki firma içerisinden hep 1. seçiliyordu. Bir diğer kategoride ise 25 firma yer alıyordu. Dolayısıyla çok adaletli olmuyordu. Halbuki o 25 firma içerisinde daha iyi, daha farklı, daha inovatif projelerle karşılaşmamıza rağmen kendi kategorilerinin içinde oldukları için değerlendirilemiyordu. Biz de o zaman dedik ki; iyi projeler kazansın, iyi dönüşüm yapan kazansın. Buradaki asıl mesele Yeşil Dönüşümü iyi projelendiren kazansın. Yükü ne kadar kısmını değil dönüşümü projelendiren, dönüşmeyi hedefleyen tarafı artık değerlendiriyoruz ki rol model olsunlar.Bundan önce 3 farklı kategoride birinciler ve teşvik ödülleri oluyordu. Ancak bundan sonra Platin, Altın ve Gümüş olmak üzere sadece 3 firmayı ödüllendireceğiz. Sizlerin de önerilerini alalım. Aklımızdan geçen bu ödüllere Hava, Su ve Toprak adlarını vermekti” dedi.
YARIŞMA TAKVİMİ
Başvuru başlangıç tarihi: 15 Mart 2024
Son başvuru tarihi: 26 Nisan 2024
Ödül Töreni: 5 Haziran 2024
İş dünyası yurt dışından eleman ithal edecek
Suriye-Türkiye ilişkilerini çok daha farklı bir yere taşıyacağız
Özlem Gürses gözaltına alındı
14 üniversiteye rektör atandı
Sıfırın altında 23,3 dereceyle Türkiye’nin en soğuk ili…
Haftanın tek kazandıranı dolar oldu
Cep telefonu ve taşıt satışlarına yeni taksit düzenlemesi
Almanya’da Noel pazarına araçla saldırı: 2 ölü
CEO’lar 2025’te Türkiye ekonomisinin “zor” olacağını düşünüyor
BDDK’dan ticari kredilerde normalleşme adımı
Polisin vurduğu ünlü mimar Turgut Toydemir hayatını kaybetti
Suriye-Türkiye ilişkilerini çok daha farklı bir yere taşıyacağız
Özlem Gürses gözaltına alındı
14 üniversiteye rektör atandı
Sıfırın altında 23,3 dereceyle Türkiye’nin en soğuk ili…
Haftanın tek kazandıranı dolar oldu
Cep telefonu ve taşıt satışlarına yeni taksit düzenlemesi
Almanya’da Noel pazarına araçla saldırı: 2 ölü
CEO’lar 2025’te Türkiye ekonomisinin “zor” olacağını düşünüyor
BDDK’dan ticari kredilerde normalleşme adımı
Polisin vurduğu ünlü mimar Turgut Toydemir hayatını kaybetti