27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

BOSİAD, yeşil sanayi için yarışma kriterlerini değiştirdi

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD), Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması'nın yeni dönemi hakkında bilgilendirmede bulundu.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve Ä°ÅŸ Ä°nsanları DerneÄŸi‘nin (BOSÄ°AD) düzenlediÄŸi Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması‘nın yarışma soruları, skorlama metodu ve ödüllendirme kriterlerinde gidilen deÄŸiÅŸiklik hakkında bilgilendirmede bulunmak üzere MeÅŸelipark Sosyal Tesisleri’nde toplantı gerçekleÅŸti.

BOSÄ°AD Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Rasim ÇaÄŸan, BOSÄ°AD Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması soru, skorlama ve ödüllendirme kriterlerinde yapılan deÄŸiÅŸiklikleri açıklamak ve yeni dönem yarışmanın startını vermek için bir araya gelindiÄŸini açıkladı. ÇaÄŸan, “geride bıraktığımız 6 yarışmanın sonunda çevreci üretim konusunda artık farkındalık yarattığımıza inanarak daha etkin bir duyarlılık dönemi baÅŸlattığımızı önemle vurgulamak isterim. Sebebine gelince; çevre odaklı büyüme stratejisini benimseyen Avrupa YeÅŸil Mutabakatı kapsamında artık herkesin kazanamayacağı bir döneme girildi. Dolayısıyla yarışma sorularında skorlama metodu ve ödüllendirme kriterlerinde yaptığımız deÄŸiÅŸikliklerle ayrışmanın baÅŸladığını fazlasıyla hissedeceÄŸiz” dedi.

JÃœRÄ°LERÄ°N Ä°SÄ°MLERÄ°

ÇaÄŸan, Borusan Mannesmann – Çevre ve Sürdürülebilirlik Yöneticisi Ahu Olgun yarışma sırasında karşılaÅŸanabilecek sorunları en aza indirebilmek adına  sözcüsü olacağını belirterek jürilerin isimlerini açıkladı: Bursa UludaÄŸ Ãœniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre MühendisliÄŸi Bölümü Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Selnur UçaroÄŸlu, Bursa Teknik Ãœniversitesi Mühendislik ve DoÄŸa Bilimleri Fakültesi Çevre MühendisliÄŸi Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Ahmet Aygün ve Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sistem ve Laboratuvar Kalite Yöneticisi Sayın Meral Korkmaz Kesiciler.

“CDP METODOLOJÄ°SÄ°NÄ° TERCÄ°H ETTÄ°K”

Jüri Ãœyesi Mavi YeÅŸil Danışmanlık Firması Kurucusu Sayın Makbule Çetin, “sorularda yedinci metodoloji koyduk ve bu metodolojide bir yaklaşım uyguladık. Bu yaklaşım birçok  skorlama meteorolojileri var. En çok  kullanılanı seçmeye karar verdik ve bunlardan CDP belki de sizlerin de zaman zaman kullandığımız, maruz kaldığınız hatta tedarikçilerinizin sizden talep ettiÄŸi CDP metodolojisini tercih ettik ve tabii ki o kadar uzun bir  soru listesi sizi karşılaşılmayacak. Öncelikle dedik ki biz bir hazırlık yapalım, buradaki amaç evet  yarışmak ve yaptığımız çalışmaya ısınmak ama aynı zamanda yeÅŸil dönüşümün  dönüşümünü baÅŸlatmak, farkındalığı saÄŸlamak. Åžimdi nereden baÅŸlayacağız dediÄŸinizde en azından bu soruları  doldurarak, cevaplayarak  kendi çalışmalarımıza da bir ışık tutmasını istediÄŸinizden dolayı aslında biz CDP’yi yeni anket dediÄŸimiz küçük bir kısmını ele alarak soruların altyapısını buna göre hazırlamış olduk” diye açıkladı.

VERSİYONLAR DEĞİŞTİ

Çetin, “Sorulara hazırlanılmalı çünkü sorular detaylı çalışma gerektiren sorular. Mevcut yaptığınız çok kıymetli çalışmalar var daha önceki yarışmalarda deÄŸerlendirdik. O çalışmaları bizlere ve soru paneline yüklemenizi isteyeceÄŸiz. Eski versiyonda; mevzuat uyumu, sürdürülebilirlik çalışmaları, temiz üretim, karbonayakizi, su ayakizi, ürün ayakizi, sosyal sorumluluk varken yeni versiyonda; sürdürülebilirlik çalışmalar, karbonayakizi, su ayakizi, ürün ayakizi, sosyal sorumluluk, stratejik planlar, hedefler, riskler ve fırsatlar, yönetim yer almakta” diye ifade etti.

“BU YIL KATEGORÄ°LERÄ° KALDIRDIK”

Rasim ÇaÄŸan devamında, “öncelikle deÄŸiÅŸikliklerden bir diÄŸeri de bundan önce Lisans YönetmeliÄŸi’ne baÄŸlı olarak Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan, Çevreye Kirletici Etkisi Olan ve Ä°zin-Lisans Muafiyeti Olan Tesisler olmak üzere 3 farklı kategoride ödül verirken bu yıl bu kategorileri tamamen kaldırdık. Her kategorinin 1.sini seçmek yerine eski sistemde örneÄŸin Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler dediÄŸimizde bu kategori kriterlerini saÄŸlayan 4-5 gibi sınırlı sayıdaki firma içerisinden hep 1. seçiliyordu. Bir diÄŸer kategoride ise 25 firma yer alıyordu. Dolayısıyla çok adaletli olmuyordu. Halbuki o 25 firma içerisinde daha iyi, daha farklı, daha inovatif projelerle karşılaÅŸmamıza raÄŸmen kendi kategorilerinin içinde oldukları için deÄŸerlendirilemiyordu. Biz de o zaman dedik ki; iyi projeler kazansın, iyi dönüşüm yapan kazansın. Buradaki asıl mesele YeÅŸil Dönüşümü iyi projelendiren kazansın. Yükü ne kadar kısmını deÄŸil dönüşümü projelendiren, dönüşmeyi hedefleyen tarafı artık deÄŸerlendiriyoruz ki rol model olsunlar.Bundan önce 3 farklı kategoride birinciler ve teÅŸvik ödülleri oluyordu. Ancak bundan sonra Platin, Altın ve Gümüş olmak üzere sadece 3 firmayı ödüllendireceÄŸiz. Sizlerin de önerilerini alalım. Aklımızdan geçen bu ödüllere Hava, Su ve Toprak adlarını vermekti” dedi.

YARIŞMA TAKVİMİ 

Başvuru başlangıç tarihi: 15 Mart 2024

Son baÅŸvuru tarihi: 26 Nisan 2024

Ödül Töreni: 5 Haziran 2024

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İş dünyası yurt dışından eleman ithal edecek

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.