18 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Brent petrolün varili 43,63 dolar

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 43,63 dolardan işlem görüyor.

Dün 43,66 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 43,30 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.25 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,76 yükseliÅŸle 43,63 dolardan iÅŸlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 41,23 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatlarındaki artışta, perÅŸembe günü yapılan OPEC+ grubu toplantısında petrol üreticisi ülkelerin birlik ve petrol kısıtlamalarına uyma konusundaki kararlılık açıklaması etkili oldu.

Deriva Danışmanlık Kurucu Ortağı ve Enerji Uzmanı Tolga Uysal, Anadolu Ajansına yaptığı deÄŸerlendirmede, birçok OPEC ülkesinin üretim kesintilerine uyma konusunda kararlılık gösterdiÄŸini belirterek, “Fakat BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Irak ve Nijerya gibi ülkeler kota üzeri bir üretim yaptılar ve yıl sonuna kadar bunu telafi etmeleri isteniyor. Rusya’nın da kısıntılara ne kadar uyacağını zaman gösterecek. Bu yüzden burada yaÅŸanabilecek bir kırılma fiyatları aÅŸağı baskılayabilir.” ifadelerini kullandı.

Arz-talep dengesindeki kırılganlığın devam ettiÄŸine dikkati çeken Uysal, ÅŸunları kaydetti:

“Kovid-19 salgını nedeniyle talep tarafında yaÅŸanan azalma en önemli faktör olarak önümüze çıkıyor. Bu yıl içinde OPEC tarafından gerçekleÅŸtirilen arzı azaltma amaçlı yüzde 10 civarı günlük petrol kısıtlamasına raÄŸmen arz ve talebin dengeye gelmesinin önümüzdeki yıl bahar aylarına kadar sürebileceÄŸini düÅŸünüyorum. Burada en önemli etken Kovid-19 aşısının bulunması ve kullanılmaya baÅŸlanması olacaktır. Arz tarafında 9,7 milyon varille baÅŸlayan kısıtlamalar ÅŸu an 7,7 milyon varile düÅŸürüldü ve yıl sonuna kadar bu ÅŸekilde devam edilecek. 2021’de de 6 milyon varile yakın günlük bir kısıntı yapılması planlanıyor. Fakat Kovid-19 sebebiyle bu yıl ülke ekonomilerinin daralacak olması ve hava yolu ulaşımının neredeyse yarı yarıya düÅŸmesi talep tarafının kolay kolay toplanamayacağı sinyalini veriyor.”

Politik risk ve petrol analisti Jose Chalhoub da OPEC+ grubunun talep ve Kovid-19 salgınına iliÅŸkin endiÅŸelerinin devam ettiÄŸini belirtirken, Suudi Arabistan’ın kesinti kararına uymayan ülkelere tepkisinin “bu oyunu kimin yönettiÄŸi” konusunda oldukça net bir gösterge olduÄŸunu ifade etti.

Meksika Körfezi’ni bir aydan kısa süre içinde ikinci kez vuran kasırganın etkisini kaybetmesiyle enerji ÅŸirketlerinin, daha önce durdurdukları açık deniz petrol platformlarındaki üretimlerine geri dönmeye baÅŸlaması da fiyatların daha fazla yükselmesini baskılayan unsurlar arasında yer aldı.

Brent petrolde teknik olarak 43,69 ile 43,76 dolar aralığının direnç, 43,51 ile 43,40 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceÄŸi belirtiliyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Borsada manipülasyonun cezası artırıldı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.