23 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Çelik, kentteki bir otelde Nasıl Bir Ekonomi gazetesinin Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Hakan GüldaÄŸ‘ın moderatörlüğünde düzenlenen “Yeni Dönemde Dayanıklı Olmak: Bursa Yarınlara Hazır mı?” konulu panelde yaptığı konuÅŸmada, Avrupa’da 2050’den sonra içten yanmalı motora sahip araçların trafiÄŸe çıkışına izin verilmeyeceÄŸinin gündemde olduÄŸunu hatırlattı.
Otomotiv sektörünün ciddi bir dönüşüm içinde olduÄŸunu belirten Çelik, endüstride Bursa‘nın çok önemli bir konumda yer aldığını dile getirdi. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye‘de otomotiv endüstrisi, pandemiden en fazla yara alan endüstri oldu. Türkiye‘de özellikle Bursa‘nın da başı çektiÄŸi otomotiv ihracatçılarının küresel bir mikroçip problemi oldu bu dönemde. Ä°ÅŸin aksiliÄŸi bu küresel mikroçip probleminin en fazla etkilediÄŸi ana sanayiler ve özellikle global tedarik sanayi Bursa’da konuÅŸlanmış durumda. Yani bu iÅŸin devleri Bursa’da. Özellikle binek araç üretimi küresel çip tedariki noktasında çok fazla etkilendi, ticari araç üretimine göre. Bu çerçevede bir miktar geri kaldık. Bursa ihracatının yüzde 55’ine yakını pandemi öncesi otomotiv endüstrisinden geliyordu. Otomotiv endüstrisi halen pandemi öncesi deÄŸerlerine ulaÅŸmış durumda deÄŸil. Aslında ihracat tabana yayıldı diyebiliriz. Daha çok küçük ve orta ölçekli firmalarımız özellikle yaÅŸanan iç pazardaki sıkıntılara alternatif olarak ihracat kanallarını, ihracatı denediler ve bunda da baÅŸarılı oldular. Yani aslında çok saÄŸlıklı bir yöne doÄŸru evrildi. Bu pandemi sonrası makro anlamda büyük ihracatçıların sürüklediÄŸi ÅŸehir ihracatı birazcık daha tabana yayıldı.”
Çelik, Bursa’nın otomotiv endüstrisiyle ilgili olabilecek herhangi bir teknolojik dönüşümün de önderliÄŸini yapmaya devam edeceÄŸini anlattı.
Bu konuda yatırım yapmak amacıyla yola çıkan bir giriÅŸimci veya yatırım grubunun öncelikle o ekosistemin içindeki insan kaynağı, tecrübe ve geçmiÅŸe bakacağını vurgulayan Çelik, “O noktada da ÅŸu anda Türkiye‘de planlanan birçok teknolojik üst, orta ve yüksek teknoloji yatırımların oranına bakarsanız, bu teÅŸvik belgelerinde de görülüyor zaten, Bursa her zaman bunun ön planında yer almaya devam edecek. Yeni yatırım planlarımızı yapıyoruz ancak bu tam anlamıyla yeterli deÄŸil. Yani özellikle yüksek teknoloji üretim saÄŸlamak için çok fazla yatırıma ihtiyacımız var. Otomotiv endüstrisinde çok büyük bir dönüşüm var. Bu dönüşümün içinde yeni yatırım yapılmazsa yer alınamayacak. Yeni yatırım yapmamız için de ÅŸartların uygun olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
 “Türkiye makine ve üretim konusunda kabiliyetini artırıyor”
Makine İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özkayan da makine denilince gelişmiş bir sanayinin akıllara geldiğini belirtti.
Özkayan, ülkeninin geliÅŸmiÅŸliÄŸinin üretebildiÄŸi makinelerle ölçüldüğüne iÅŸaret ederek, “Sektörün önü her zaman açık ama burada tabii ne kadar niÅŸ konular, ne kadar rekabetçi ürünler üretebiliyoruz. Katma deÄŸeri ne kadar yükseltebiliyoruz. Bu durum çok önemli. Türkiye makine konusunda, üretim konusunda kabiliyetini artırıyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Ambargoların özellikle savunma sanayisinin çok iÅŸine yaradığına deÄŸinen Özkayan, “Yani gerçekten savunma sanayisinde bir ÅŸey üretmek eskiden zordu. Åžu anda kapılar açık. Ä°stediÄŸinizi doÄŸru ÅŸartlarda üretebilirsiniz. Zaten ambargolar olmasaydı bu savunma sanayisi de bu kadar büyümezdi diye düşünüyorum. Makineciler aslında üretim aşığı insanlar, her sanayici gibi. Ambargolar makinecilere sökmez aslında.” diye konuÅŸtu.
“HEDEF YÃœKSEK TEKNOLOJÄ° OLMALI”
Piri Reis Ãœniversitesi Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Erhan AslanoÄŸlu da, Dünya ekonomisinde tarihi bir döneme geçtiÄŸimizi, artık üretim biçimlerinin daha da deÄŸiÅŸeceÄŸi bir döneme geçtiÄŸimizi söyledi. AslanoÄŸlu; “Çin artık büyüme konusunda yavaÅŸladı. 8/10 deÄŸil, 4/5 büyümeyi hedefliyor. GloballeÅŸme deÄŸil, bölgeselleÅŸme yayılacak. Türkiye bu bölgede en güçlü ülkelerden biri. Çin’i ikame edeceksek yüksek teknoloji ürünlerle yapmalıyız” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Programda, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ersan Özsoy, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, Zer Satış ve Promena Hizmetleri Direktörü Orçun Güven de katılımcılara hitap etti.
Özenalp’ten Beyçelik Holding’e tebrik mesajı
Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Rusya gıda ürünlerinde ihracat kısıtlaması yapabilir
THY, 13 yıl sonra Suriye’ye uçtu
Otel yangınında 79 kişi hayatını kaybetti
Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecek mi?
Altında yeni rekor sinyali
Grand Kartal Otel’in yangın merdiveni içerideymiÅŸ
Cumhurbaşkanı Erdoğan cenazede ağladı
Bolu Belediyesi’nden 2 gözaltı
Türkiye’de bayraklar yarıya indirildi
Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Rusya gıda ürünlerinde ihracat kısıtlaması yapabilir
THY, 13 yıl sonra Suriye’ye uçtu
Otel yangınında 79 kişi hayatını kaybetti
Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecek mi?
Altında yeni rekor sinyali
Grand Kartal Otel’in yangın merdiveni içerideymiÅŸ
Cumhurbaşkanı Erdoğan cenazede ağladı
Bolu Belediyesi’nden 2 gözaltı
Türkiye’de bayraklar yarıya indirildi