25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bursa’da ev fiyatları neden yüksek?

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, "Artık bu malzeme zamları nedeniyle, hem kamuya hem de özel sektöre çalışan inşaat sektörü durma noktasına gelmiştir" dedi. Andıç, "Eskiden beş yüz bin TL'ye satılan bir dairenin, bundan sonra bir milyon TL'nin üzerinde satılması kaçınılmazdır. İnşaat firmalarımız bu fiyata ev alacak alım gücüne sahip alıcı bulamayacak ve tekrar stok dairelerden bahsediyor olacağız"

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, son dönemde pandemi ve yaşanan ekonomik gelişmelerden etkilenen inşaat sektörünün mevcut durumu hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

Andıç; Pandemi öncesinde baÅŸka yerde iÅŸ bulma olanağı bulamayacak olan 2 milyon 200 bin kiÅŸiyi doÄŸrudan istihdam eden inÅŸaat sektörünün istihdamı, pandemide 1 milyon 200 bine  kadar düşmüştür. Çünkü inÅŸaat sektörü Covid-19 salgınının dünyada ve ülkemizde yarattığı tüm sıkıntılara ilaveten, bir de hammadde ve yarı mamul inÅŸaat malzemelerine gelen aşırı zamlarla baÅŸ etmek zorunda kalmıştır. Halbuki, ülkemizin taşıyıcı sektörlerinden biri olan inÅŸaat sektöründe sürekliliÄŸi saÄŸlayacak olan, hammadde ve yarı mamül tedariÄŸi ve bunların fiyat istikrarıdır. Covid-19 salgınının ilk çıktığı yer olan Çin’den mal tedariÄŸinde yaÅŸanan sıkıntılar, ülkemiz sanayisinin tercih edilirliÄŸini arttırmış, bu da ihracat olanaklarının artmasını saÄŸlamıştır. Bu süreçte ayrıca dövizde yaÅŸanan fiyat artışı da, ihracat hevesini artırmıştır. Ancak ülkemiz iç piyasasına belki de Covid-19’dan daha fazla zarar veren, iç piyasa ihtiyaçları karşılanmadan hammadde ve yarı mamul inÅŸaat malzemelerinin ihraç edilmesidir. Dövizdeki artış ile birlikte yerli üreticilerin ihracata, nakit ve yüksek fiyatla malzeme satışına yönelmeleri iç piyasadaki fiyatların döviz artışının da üzerinde artmasına neden olmuÅŸtur. Arz talep dengesinin böylesine iç piyasa aleyhine bozulması, inÅŸaat firmalarını karaborsadan ve çok yüksek fiyatla malzeme temin etmeye zorlamaktadır. Burada gayrimenkul alıcılarının alım gücü uluslar arası seviyede deÄŸilken, iç piyasada malzeme fiyatlarının uluslar arası fiyatlara doÄŸru çıkarılmaya çalışılınası, iç piyasanın bütün dengesini bozmaktadır. Bu nedenle, iç pazar dengelerini yok sayarak kontrolsüzce ihracat yapma heveslisi olan birtakım malzeme üreticileri, hem ülkenıizin yerli üretim gücü olan inÅŸaat firmalarına, hem inÅŸaat firmalarının saÄŸladığı istihdam, vergi-harç gelirlerinden mahrum olacak olan Devlete, hem de ev hayali kuran milyonlara zarar vermektedirler. Artık bu malzeme zamları nedeniyle, hem kamuya hem de özel sektöre çalışan inÅŸaat sektörü durma noktasına gelmiÅŸtir. Sektör temsilcileri yoÄŸun ekonomik sıkıntılar ve pandeminin getirdiÄŸi olumsuzluklarla uÄŸraşırken, bir de döviz artışıyla gerekçelendirilen zam yaÄŸmuru ile de baÅŸ etmek durumunda kalmaktadır. Bu nedenle, inÅŸaat sektörünü desteklemek amacıyla, iç piyasada aşırı yükselen hammadde ve yarı mamul fiyatlarını devletimiz sübvanse etmeli” dedi.

BURSA’DA EV FÄ°YATLARI TAVAN YAPTI

Bursa özelinde de açıklama yapan Andıç, “Yeni imarlı alanlar açılmaması nedeniyle arsa stoÄŸunun hızla azalması, arsa fiyatlarının bir yılda 3 misline kadar çıkmasına sebep olmuÅŸtur. Arsa fiyatlarında yaÅŸanan bu artış da, doÄŸrudan doÄŸruya ev hayali kuran vatandaÅŸlarımızın ulaşılabilir fiyatlara ev sahibi olmalarını güçleÅŸtiren temel bir nedene dönüşmüş durumdadır. En temel insan ihtiyacı olan barınma konusunda arsa fiyatlarının Bursa’da bu kadar yükselmesi, tekrar bir gecekondulaÅŸma dalgasına sebep olursa, bunun vebalini kim ödeyecek? 2017 yılında Planlı Alanlar Tip Ä°mar YönetmeliÄŸi’ne geçilmesiyle birlikte, bodrum katlar ve dublekslerde getirilen sınırlamalar, bir arsadan elde edilen inÅŸaat alanını yüzde 20-30 seviyelerinde azaltmıştır. Bu da, Bursa’mızda gayrimenkul fiyatlarını yükselten gizli bir nedene dönüşmüştür. Ayrıca yeni imara açılan bölgelerde, imar yoÄŸunluÄŸunun düşük olması da, Bursamızda gayrimenkul fiyatlarını yükselten gizli bir nedendir. Ä°mar yoÄŸunluÄŸunun bölge gerçeklerini sarsmayacak ÅŸekilde üst seviyelerden verilmesi, yeni imara açılan bölgeler ile gayrimenkul fiyat artışlarının kontrol edilebilmesi için kritik önem taşımaktadır. Ayrıca yine Bursamızda imar davalarında alınabilen imar iptali kararlarının planın bütününde iptalle sonuçlanması, o bölgede faaliyet gösteren tüm yatırımcı ve alıcıları sıkıntıya sokmaktadır. Bu uygulamaya biran önce son verilmelidir. Son olarak dünyada ve ülkemizde etkisini sürdüren Covid-19 salgını nedeniyle kamuda gördüğümüz esnek çalışma uygulamasının personel tarafından istismar edildiÄŸini, en basit bir evrakın bile belediyelerden aylarca çıkmamasından anlamaktayız. Personelin yüzde 50 dönüşümlü çalışması verimliliÄŸi ÅŸuan yüzde 10’un bile altına düşürmüştür. Salgını tatile çeviren personele karşı önlem alınmalıdır” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bursa’ya ÅŸehit ateÅŸi düştü

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.