26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bütçede kadın erkek fırsat eşitliği takip edilecek

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca, Kadın Erkek Fırsat Eşitliğine Duyarlı Bütçeleme yaklaşımının Program Bütçe reformu kapsamında hayata geçirilmesi planlanıyor.

CumhurbaÅŸkanlığı Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığınca, Kadın Erkek Fırsat EÅŸitliÄŸine Duyarlı Bütçeleme yaklaşımının Program Bütçe reformu kapsamında hayata geçirilmesiyle, idarelerin yaptığı harcamalardan kadın ve erkeklerin nasıl etkilendiÄŸi izlenebilecek.

CumhurbaÅŸkanlığı Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığınca, 2020 bütçesinde Kadın Erkek Fırsat EÅŸitliÄŸine Duyarlı Bütçeleme konusunda TBMM Kadın Erkek Fırsat EÅŸitliÄŸi Komisyonuna sunum yapıldı. 

Sunuma göre, Türkiye’de Kadın Erkek Fırsat EÅŸitliÄŸine Duyarlı Bütçeleme, “Program Bütçe” reformu doÄŸrultusunda hazırlandı. 

Söz konusu reform kapsamında “Kadının Güçlenmesi” programı belirlendi. Program, “Kadına yönelik ayrımcılık ve ÅŸiddetle mücadele edilmesi” ve “Kadının toplumsal statüsünün geliÅŸtirilmesi ve fırsat eÅŸitliÄŸinin saÄŸlanması” alt baÅŸlıklarından oluÅŸturuldu. 

Program Bütçe sistemi içerisinde hizmetlerdeki ilerlemeyi ölçen, ulusal veya uluslararası düzeyde veri üretilmesini saÄŸlayan anahtar göstergeler yer aldı. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı anahtar göstergeler olarak, “kadınların iÅŸ gücüne katılım oranı” ve “kadınların yükseköÄŸretim okullaÅŸma oranı”nı, SaÄŸlık Bakanlığı ise “anne ölüm oranı”nı anahtar gösterge olarak belirledi. 

2020 yılı Kadın Erkek Fırsat EÅŸitliÄŸine Duyarlı Bütçeleme’nin, bütçe döngüsüne bütçenin hazırlanması ve uygulanması sürecinde dahil edilmesi ve alt program hedeflerinin bir kısmının kadın erkek fırsat eÅŸitliÄŸinin izlenmesine yönelik göstergelerle takip edilmesi öngörülüyor. 

CumhurbaÅŸkanlığı Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığınca, kadın erkek fırsat eÅŸitliÄŸinin saÄŸlanmasında etkinliÄŸin artırılması için kamu hizmetleri sunulurken kadın ve erkeklerin ihtiyaç ve önceliklerinin göz önünde tutulması gerektiÄŸi, sunulan kamu hizmetlerinin kadın ve erkekleri nasıl etkilediÄŸinin tespit edilmesi ve kadınların güçlenmesi konusunda saÄŸlanan geliÅŸmelerin ölçülmesi amacıyla göstergeler oluÅŸturulmasının önem arz ettiÄŸi vurgulanarak, idarelerden kadın erkek fırsat eÅŸitliÄŸinin izlenmesine yönelik göstergelere mümkün olduÄŸunca yer vermeleri talep edildi. Söz konusu göstergeler aracılığıyla idarelerin yaptığı harcamalardan kadın ve erkeklerin nasıl etkilendiÄŸinin izlenebilmesi amaçlanıyor. 

Bakanlık takip edecek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı için “Kadının güçlenmesi” programı kapsamında kadına yönelik ayrımcılık ve ÅŸiddetle mücadele edilmesine iliÅŸkin göstergeleri de belirlendi. 

Buna göre, kadın konukevi sayısı, kadın konukevlerinde kalan kadın sayısı, ÅŸiddet önleme ve izleme merkezi sayısı, kadına yönelik ayrımcılık ve ÅŸiddetle mücadele kapsamında farkındalık etkinliklerine katılan kiÅŸi sayısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından takip edilecek ve geliÅŸmeler kamuoyuyla paylaşılacak. 

Bütçedeki uygulamalar

Türkiye’de Kadın Erkek Fırsat EÅŸitliÄŸine Duyarlı Bütçeleme kapsamında yapılanlar ÅŸöyle sıralandı; 

“Kadınlara yönelik uygulama ve politikalara 2016 yılından bu yana Bütçe Gerekçesinde yer verilmektedir. EÅŸi vefat etmiÅŸ kadınlara aylık 275 TL düzenli nakdi yardım verilmektedir. Bu amaçla ayrılan kaynak 430 milyon TL olarak belirlendi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinde kadın konukevlerinin giderleri için yaklaşık 235 milyon TL, ÅŸiddet önleme ve izleme merkezlerinin giderleri için 102,3 milyon TL, ÅŸiddet maÄŸduru kadınlara saÄŸlanan barınma imkanı için 3,6 milyon TL, çocukları için saÄŸlanan kreÅŸ hizmeti için 1,7 milyon TL ödenek öngörülmektedir. SaÄŸlık Bakanlığı Kanser Erken TeÅŸhis, Tarama ve EÄŸitim Merkezlerinde kadınların kanser taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ticaret Bakanlığı tarafından kadınlarımızın giriÅŸimcilik kabiliyetlerinin artırılması için kooperatif çatısı altında örgütlenmelerine iliÅŸkin çalışmalar yürütülmektedir. KOSGEB tarafından kadın giriÅŸimciliÄŸin artırılması ve yaygınlaÅŸtırılması hedefiyle yeni kadın giriÅŸimcilere yönelik ilave yüzde 20 destek saÄŸlanmaktadır. GAP Bölge Kalkınma Ä°daresi BaÅŸkanlığınca, kadın istihdamını ve kadın giriÅŸimciliÄŸini artırmak, kadını güçlendirerek fırsat eÅŸitliÄŸinin saÄŸlanmasına katkıda bulunmak için yürütülen Çok Amaçlı Toplum Merkezleri Projesine 8 milyon TL finansman desteÄŸi saÄŸlanması planlanmaktadır. Kız çocuklarının eÄŸitime devam etmeleri ve düzenli saÄŸlık kontrolünden geçmelerinin saÄŸlanması için ÅŸartlı nakit transferi uygulamasına devam edilmektedir. Kadın istihdamının artırılması için iÅŸveren prim teÅŸviÄŸi uygulanmaktadır.” 

Türkiye’de Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme ve Planlamanın Uygulanması Projesi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ana yararlanıcı Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığının ise eÅŸ yararlanıcı olduÄŸu “Türkiye’de Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Ve Planlamanın Uygulanması Projesi”nin 2020 yılında baÅŸlaması öngörülüyor. 

Projeden, Kadın Erkek Fırsat EÅŸitliÄŸi Komisyonu, Strateji ve Bütçe BaÅŸkanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, pilot belediyeler, sivil toplum kuruluÅŸları ve üniversitelerin yararlanması planlanıyor. 

Bütçede ÅŸeffaflık, hesap verilebilirliÄŸin artırılması amacıyla hazırlanan ve Kadın Erkek Fırsat EÅŸitliÄŸine Duyarlı Bütçeleme yaklaşımının geliÅŸtirilmesini saÄŸlayacak Program Bütçe, sistemine geçiÅŸin ilk adımı olarak 2020 yılı performans programları, Program Bütçe’ye uygun olarak hazırlandı. 2021 yılı merkezi yönetim bütçesi ise bütün unsurlarıyla Program Bütçe’ye uygun ÅŸekilde hazırlanacak ve uygulanacak. 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

GiriÅŸimcilere ‘geleneksel sektörlere bakın’ önerisi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.