28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

GiriÅŸimcilere ‘geleneksel sektörlere bakın’ önerisi

Girişim ve Mentor Ligi Üst Yöneticisi Batum, "Girişimci, geleneksel sektörlere bakmalı. 'Orada teknolojiyle hangi meseleleri, sorunları çözebilirim ve şirketi sıçratma konusunda nasıl katkı sağlayabilirim' yaklaşımı, çok güzel bir eşleşme." dedi.

GiriÅŸim ve Mentor Ligi (Ventures & Mentors League) Üst Yöneticisi Ufuk Batum, “GiriÅŸimci, geleneksel sektörlere bakmalı. ‘Orada teknolojiyle hangi meseleleri, sorunları çözebilirim ve ÅŸirketi sıçratma konusunda nasıl katkı saÄŸlayabilirim’ yaklaşımı, çok güzel bir eÅŸleÅŸme.” dedi.

Orta DoÄŸu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesi Ä°ÅŸletme Bölümünde de giriÅŸimcilik dersleri veren Batum, AA muhabirine, genç giriÅŸimcilerin dikkat etmesi gereken konuları anlattı.

Türkiye’deki giriÅŸimcilerin cesur olduÄŸunu belirten Batum, “GiriÅŸimciler, risk kavramını ve ununu elemiÅŸ, eleÄŸini asmış toplumlara kıyasla daha çok riskin alınması gerektiÄŸini biliyor.” diye konuÅŸtu.

GiriÅŸimciliÄŸin belirsizlik ortamında deÄŸer üretmek anlamına geldiÄŸini vurgulayan Batum, ÅŸunları kaydetti:

“Belirsizlikler, aslında bizim güçlü yönümüz. GiriÅŸimcilerimiz, teknik konularda, iÅŸin aslıyla ilgili konularda iyi ama iÅŸin aslı, tekniÄŸi iÅŸi oldurur zannediyorlar. Oysa giriÅŸimci, biraz finans, pazarlama, satış, ekip kurma ve ekip motivasyonu bilmeli, liderlik gösterebilmeli. Bu özellikleri biz ne ilkokul, ortaokul lise hatta üniversitede verebiliyoruz ne de bu kavramlar, mahallede, ailede öÄŸreniliyor. Bunlar, bizim sosyal kodlarımızda yok.”

Batum, yeni yeni birçok eÄŸitim kurumunda verilmeye baÅŸlanan giriÅŸimcilik derslerinin müfredata daha yaygın bir ÅŸekilde girmesi gerektiÄŸini ifade etti.

“GiriÅŸimciler, muhakkak iyi ekipler kursun”

GiriÅŸimciliÄŸin bir ekip iÅŸi olduÄŸuna dikkati çeken Batum, ÅŸöyle devam etti:

“GiriÅŸimciler, muhakkak iyi ekipler kursun. Ekip, illa ücret verdiÄŸimiz, maaÅŸlı çalışan anlamına gelmiyor. Küçük ortaklıklar, ortaklı yapılar kurulabilir. Türkiye’de ‘ortaklı yapılar çalışmaz’ gibi bir anlayış var. Bizim sermaye birikimimiz çok yüksek deÄŸil. Birey, aile, ÅŸirket, kamu düzeyinde de Türkiye sermaye eksiÄŸi olan bir ülke olduÄŸu için dışardan sermaye bulmak zorunda. Bu konuda çok yanlış bir tartışma yapıldığı kanaatindeyim; ‘çok borçluyuz, çok borçluyuz’. Ben buna inanmıyorum, katılmıyorum. Türkiye, borçlanabilmeli, borçlanabiliyorsa kredibilitesi olduÄŸu anlamına gelir. O aldığı kaynağı, hangi akıllı sektörlere geri ödeyeceÄŸi, hangi sektörlere aktardığı çok kritik bir tartışmadır. Bu tartışma yapılmıyor. ‘Borçlu muyuz, deÄŸil miyiz’ tartışması, yanlış bir tartışma.”

Batum, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“GiriÅŸimciler, yatırımcı gibi düÅŸünebilmeli, yatırımcının dünyasını anlayabilmeli. Çünkü oraya gidip yatırım alacak, para çekecek. Muhakkak ilk günden itibaren müÅŸterisine gidip onu anlayıp, dinlemesi lazım. ‘Ben hiç müÅŸteriye sormadan mükemmel bir ürün geliÅŸtireceÄŸim’ yaklaşımı, sıklıkla gördüÄŸümüz bir ÅŸey. Çok iyi mühendisler yetiÅŸtiriyoruz. Bunlar, özellikle tekno giriÅŸimcilikte kabuklarını kırsın. GiriÅŸimci, potansiyel kullanıcı veya müÅŸteriye gitsin ve onlar ne istiyorsa dinleyip sonra laboratuvara girsin ve o iyi ürünü yapsın. Mükemmel ürün diye bir ÅŸey yoktur, iyi ürün vardır. Sonra o iyi ürünün biraz daha, biraz daha iyisi olur. Buna versiyonlama denir. ‘En iyi ürünü yapmadan piyasaya çıkmayayım’ anlayışı, sıklıkla gördüÄŸümüz bir hata. Bu anlayışa ne motivasyon ne para ne de enerji yetiyor. GiriÅŸimciler, bu hataya düÅŸmesin.”

“GiriÅŸimci, geleneksel sektörlere bakmalı”

Türkiye’nin geleneksel üretim sektörlerine sahip olduÄŸuna deÄŸinen Batum, “Seramikten cama, demir-çelikten tekstile, kumaÅŸtan dokumaya, hazır giyimden gıdaya kadar Türkiye, çok ÅŸanslı bir ülke.” ifadesini kullandı.

Batum, mevcut teknolojilerden yaralanarak, geleneksel üretime sahip çıkılması ve bu üretimin geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸini dile getirerek, ÅŸöyle devam etti:

“Mecburiyetler, doÄŸal gaz, petrol ve diÄŸer cevherleri çok kuvvetli var olmadığı için bunları satın almak ve dış ticaret açığını kapatmak için ÅŸartlar bizi deÄŸiÅŸik alanlarda, hizmet sektöründen bankacılığa, turizmden lojistik ve ulaşıma kadar çeÅŸitlendirmiÅŸ. Ne Suudi Arabistan ne Suriye ne Azerbeycan ne Özbekistan ne de Rusya’da bunların hiçbirinin onda birini görmek mümkün deÄŸildir. O açıdan bence giriÅŸimci, geleneksel sektörlere bakmalı. ‘Orada teknolojiyle hangi meseleleri, sorunları çözebilirim ve ÅŸirketi sıçratma konusunda nasıl katkı saÄŸlayabilirim’ yaklaşımı, çok güzel bir eÅŸleÅŸme. Yeni kurulan bir teknoloji ÅŸirketinin geleneksel ama büyük bir ÅŸirketle bu denklemde buluÅŸmasında çok büyük fayda var.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Anıtkabir 10 Kasım törenine böyle hazırlandı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.