19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Çakıl’ı elimizde tutuyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, IDEF 2021 sergilenen yerli ve milli işletim sistemi "Çakıl Milli İşlemci Projesi'ne ilişkin "Türkiye'nin ilk yerli ve mili olarak tasarlanmış işlemcisini elimizde tutuyoruz." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÃœYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam eden 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nı (IDEF 2021) ziyaret etti. Milli Savunma Bakanlığı, Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Åžirketi (MKE AÅž), ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TÃœBÄ°TAK ve diÄŸer bazı ÅŸirketlerin stantlarını tek tek dolaÅŸan Varank, sergilenen ürünleri yakından inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Fuar ziyaretinde savaş gemisi, uçuş ve atış simülasyonlarını da deneyimleyen Bakan Varank, aynı saatlerde fuarı ziyaret eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile de selamlaştı.

Bakan Varank, ziyareti esnasında ASELSAN standında sergilenen yerli ve milli iÅŸletim sistemi “Çakıl Milli Ä°ÅŸlemci Projesi“, Terahertz (THz) Gerçek Zamanlı Yolcu Görüntüleme Sistemi Projesi’ ve AB-SGS Sınır Güvenlik Sistemi Projesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Çakıl Milli Ä°ÅŸlemci Projesi’ni TÃœBÄ°TAK BiliÅŸim ve Bilgi GüvenliÄŸi Ä°leri Teknolojiler AraÅŸtırma Merkezi (BÄ°LGEM) ve ASELSAN’ın beraber gerçekleÅŸtirdiÄŸini aktaran Varank, “Türkiye’nin ilk yerli ve mili olarak tasarlanmış iÅŸlemcisini elimizde tutuyoruz. Aslında burada uygulamada da bu iÅŸlemcinin kullanıldığını bir simülatörde test etmiÅŸ olduk. Tabii burada altını çizmemiz gereken husus mikro iÅŸlemciler günümüz teknoloji dünyasının olmazsa olmazları ve bildiÄŸiniz gibi çip krizi dediÄŸimiz dünyadaki çip krizinin aslında bir parçasını elimizde tutuyoruz.” diye konuÅŸtu.

“Bu tip ürünlerde bağımlılığımızı çok daha azaltmış olacağız”

Özellikle savunma sanayinde kullanabilecek mikro işlemcilerle ilgili dünyada büyük kısıtlamalar olduğunu belirten Mustafa Varank, şunları söyledi:

“Ãœlkeler baÅŸka ülkelere özellikle savunma sanayinde kullanmak üzere bu iÅŸlemcileri vermiyorlar. Ä°ÅŸte biz de ASELSAN’la beraber Savunma Sanayi BaÅŸkanlığının desteklediÄŸi bir projeyle TÃœBÄ°TAK Bilgem olarak ilk iÅŸlemcimizi tasarladık ve üretimini yaptırdık. Åžu anda elimizde tutuyoruz. Normalde bu süreçler çok uzun süreler alıyor. Tasarladığınız iÅŸlemcinin ilk üretimde çalışması nadir rastlanan hususlardan bir tanesi ama biz burada iÅŸ birliÄŸi sayesinde TÃœBÄ°TAK Bilgem’in ASELSAN’la beraber geliÅŸtirdiÄŸi iÅŸlemciyi, ilk üretimde çıkan ürünleri kullanabiliyoruz, çalıştığını görebiliyoruz. Tabii bu bizim bir gurur projemiz. Bundan sonra savunma sanayi alanında bu tip ürünlerde bağımlılığımızı çok daha azaltmış olacağız. Ben burada tabii, genel müdürümüze, ASELSAN’a çok teÅŸekkür etmek istiyorum. Burada TÃœBÄ°TAK’la gerçekleÅŸtirdikleri iÅŸ birliÄŸi iÅŸte böyle güzel neticeleri ortaya çıkardı.”

Terahertz (THz) Gerçek Zamanlı Yolcu Görüntüleme Sistemi Projesi

Bakan Varank, Terahertz (THz) Gerçek Zamanlı Yolcu Görüntüleme Sistemi Projesi’nin de TÃœBÄ°TAK’ın geliÅŸtirdiÄŸi bir sistem olduÄŸunu anımsatarak, “Burada özellikle gümrük kapılarında, üzerinde yabancı cisim taşıyan insanların tespit edildiÄŸi bir sistem. Bu ürünü ilk olarak TÃœBÄ°TAK Bilgem geliÅŸtirdi. Daha sonra bunun seri üretimi için ASELSAN ile iÅŸ birliÄŸi yaptık.” dedi.

Aslında halihazırda bu sistemin sınır kapılarında güvenli bir ÅŸekilde çalıştığını dile getiren Varank, “Özellikle yabancı cisim taşıyan insanları tespit ederek burada güvenlik güçlerimize yardımcı oluyor. Ä°ÅŸte bu ürünü de artık ASELSAN seri üretimi gerçekleÅŸtirip bundan sonra hem Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak hem de bununla ilgili önemli bir ihracat potansiyeli var. Bu sistemin özelliÄŸi bu bir X-ray deÄŸil. Yani vücuda herhangi bir ışığı göndermiyor. Dolayısıyla hiçbir zararı olmadan bir vücutta ya da kapalı bir çantanın içerisindeki yabancı cisimleri, kaçakçılığı vs. çok rahat bir ÅŸekilde tespit edebiliyor. Ä°ÅŸte aslında bizim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak TÃœBÄ°TAK gibi enstitülerimizde hedeflediÄŸimiz iÅŸler bunlar. Biz ileri teknoloji gerektiren ürünleri geliÅŸtirip bunları seri üretimini Türkiye’deki firmalarımızda yapıp bunları ticarileÅŸtirmeye çalışıyoruz. Terahertz sistemi de onların en güzel örneklerinden bir tanesi.” diye konuÅŸtu.

AB-SGS Sınır Güvenlik Sistemi Projesi

Sınır güvenliÄŸinin de çok önem verdikleri bir alan olduÄŸunu vurgulayan Varank, “BildiÄŸiniz gibi hem güney hem de doÄŸu sınırımızda sınır güvenliÄŸiyle ilgili çok ciddi, milyarlarca liralık yatırımlar yapıyoruz. Burada gördüğünüz aslında bizim sınırlarımızda uyguladığımız güvenlik sisteminin bir prototipi. Burada fiziki olarak duvarların yanında özellikle elektro optik sistemlerle biz, her türlü sınır geçiÅŸini kontrol altında tutuyoruz ve bir kaçak geçiÅŸ olduÄŸunda, izinsiz geçiÅŸ olduÄŸunda tabii ki güvenlik güçlerimiz bu geçiÅŸ yapanları yakalayabiliyor.” dedi.

Bakan Varank, AB-SGS Sınır Güvenlik Sistemi Projesi’nde elektro optik sistemlerin büyük faydası olduÄŸuna dikkati çekerek, “Burada hemen güvenlik duvarlarının ön tarafında yer altına optik kablolar döşeniyor ve bu optik kablolar sayesinde o kabloların üzerinden bir hayvan mı, bir insan mı, bir araç mı geçtiÄŸiyle ilgili kilometrelerce öteden anında bildirim ve sinyaller alınıyor ve güvenlik güçlerimiz müdahale ediyor. Biz dediÄŸim gibi ÅŸu anda güney sınırımızın tamamında aslında bu güvenlik duvarlarını inÅŸa ettik. DoÄŸu sınırımızda da yaklaşık 3 senedir bu projeyi uyguluyoruz. Ama bildiÄŸiniz gibi doÄŸu sınırımız çok daÄŸlık bir alandan oluÅŸuyor. Orada bunları tamamlamak, güney sınırımız kadar hızlı olmadı ama orada da inÅŸallah hem güvenlik duvarlarıyla hem elektro optik sınır güvenlik sistemleriyle tüm doÄŸu sınırımızı da tamamen kapatmış olacağız.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu projenin hem Türkiye’de çok faydalanılan bir proje hem de özellikle yurt dışından da sınır güvenliÄŸiyle ilgili ülkelerin çok merakla takip ettiÄŸi bir proje olduÄŸunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Özellikle yer altına döşenen optik kablolarla geçiÅŸlerin kilometrelerce öteden hem tespit edilmesi hem de geçen canlı mı deÄŸil mi, bunun tespit edilmesi güvenlik güçlerimizin iÅŸini kolaylaÅŸtırıyor. Burada ASELSAN’ı tebrik ediyorum. Böyle bir entegre sistemi oluÅŸturmuÅŸ olmaları bizim sınır güvenliÄŸimiz açısından bize oldukça büyük katkılar ve kolaylıklar saÄŸlıyor.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Toyota 27 üretim bandını geçici durduracak

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.