19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Çalışanların yüzde 41,5’i zaman baskısı yaşıyor

TÜİK'in "İş Organizasyonu ve Çalışma Zamanı Düzenlemeleri" araştırmasına göre, çalışanların yüzde 41,5'i zaman baskısı yaşadığını ifade ederken, istihdamda olanların yüzde 29,8'i çalışma zamanının başlangıç ve bitişine kendisinin karar verebildiğini belirtti.
Bir çalışma günü içerisinde saatlik izin alabilmenin en zor olduğu meslek grubu yüzde 31,6 ile tesis ve makine operatörleri ve montajcılar oldu.
Çalışanların yüzde 5,4'ü işlerini kendi evlerinden yürüttü.

Türkiye’de çalışanların yüzde 41,5’i zaman baskısı yaÅŸadığını ifade ederken, istihdamda olanların yüzde 29,8’i çalışma zamanının baÅŸlangıç ve bitiÅŸine kendisinin karar verebildiÄŸini belirtti.

Türkiye Ä°statistik Kurumunun (TÜÄ°K) yılın ikinci çeyreÄŸine iliÅŸkin “Ä°ÅŸ Organizasyonu ve Çalışma Zamanı Düzenlemeleri” araÅŸtırmasının sonuçları açıklandı.

Buna göre, bu yılın ikinci çeyreÄŸinde istihdamda olan 28 milyon 269 bin kiÅŸinin yüzde 29,8’i çalışma zamanının baÅŸlangıç ve bitiÅŸine kendisinin karar verebildiÄŸini belirtti. Bu oran erkeklerde yüzde 28,5, kadınlarda yüzde 32,7 oldu.

Çalışanların yüzde 9’u çalışma zamanının baÅŸlangıç ve bitiÅŸine belirli kısıtlamalara göre kendisinin karar verebildiÄŸini, yüzde 61,1’i ise iÅŸveren, kurum, müÅŸteriler, yapılan iÅŸler veya yasal düzenlemelere göre belirlediÄŸini kaydetti. 

Ä°ÅŸteki durum itibarıyla ücretli veya yevmiyeli çalışanların yüzde 6,2’si, iÅŸverenlerin yüzde 77,6’sı, kendi hesabına çalışanların yüzde 83’ü, ücretsiz aile iÅŸçilerinin ise yüzde 78,2’si çalışma zamanının baÅŸlangıç ve bitiÅŸine kendisinin karar verebildiÄŸini bildirdi.

En zor izin alanlar 

Bir çalışma günü içerisinde saatlik izin alabilmenin en zor olduÄŸu meslek grubu, yüzde 31,6 ile tesis ve makine operatörleri ve montajcılar oldu. Aynı meslek grubunda çalışanların yüzde 40,4’ü ise üç iÅŸ günü içerisinde takip eden birkaç gün için izin alabilmenin zor olduÄŸunu ifade etti.

Saatlik izin alabilmenin en kolay olduÄŸu meslek grubu, yüzde 97,8 ile nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri oldu. Bu grupta çalışanların yüzde 94,1’i günlük izin alabilmenin kolay olduÄŸunu kaydetti.

Çalışanların yüzde 41,5’i zaman baskısı yaşıyor

Yeterli olmadığı düÅŸünülen zaman aralığında görevi bitirmek zorunda olmak zaman baskısı altında çalışmayı ifade etmektedir. AraÅŸtırma sonucuna göre, çalışanların yüzde 41,5’i zaman baskısı altında çalıştığını belirtirken geri kalan yüzde 58,5’i çalışırken zaman baskısı yaÅŸamadığını ifade etti.

Ücretli veya yevmiyeli çalışanlardan zaman baskısı altında çalıştıklarını belirtenlerin oranı yüzde 47,3 iken bu oran iÅŸverenlerde yüzde 39,3, kendi hesabına çalışanlarda yüzde 29,3, ücretsiz aile iÅŸçilerinde ise yüzde 24,8 oldu.

Ücretli veya yevmiyeli çalışanların yüzde 48,8’i iÅŸ yerinde çalışma saati kaydı, yüzde 11,0’i ise iÅŸ yerinde bulunma kaydı tutulduÄŸunu belirtti. Ä°ÅŸ yerinde bulunma veya çalışma saati kaydı tutulmayanların oranı yüzde 40,1 oldu. Sanayi sektöründe çalışma saati kaydı tutulanların oranı yüzde 65,5, iÅŸ yerinde bulunma kaydı tutulanların oranı yüzde 6,3 olarak gerçekleÅŸti. Bu oranlar hizmet sektöründe ise sırasıyla yüzde 47,3 ve yüzde 13,3 olarak kaydedildi.

Ä°ÅŸ yerine ulaÅŸma süresi  

Ä°stihdamda olanların yüzde 21,7’si ile son iki ayda çalışma zamanı dışında müÅŸteri, amir veya iÅŸveren tarafından iÅŸle ilgili konularda bir veya iki defa, yüzde 9,6’sı ile üç veya daha fazla defa iletiÅŸime geçildi. Üç veya daha fazla defa iletiÅŸime geçilenlerin yüzde 2,8’inin sonraki iÅŸ gününden/mesai saatinden önce harekete geçmesi beklenirken, yüzde 6,7’sinin harekete geçmesi beklenmedi. Son iki ayda iÅŸ ile ilgili konularda çalışma saatleri dışında hiç iletiÅŸime geçilmeyen çalışanların oranı ise yüzde 68,7 oldu.

Çalışanların yüzde 30,3’ü ev ile iÅŸ arası (tek yön) ortalama ulaşım süresinin 15 dakikanın altında olduÄŸunu belirtirken, yüzde 30,3’ü 15-30 dakika arasında, yüzde 26,6’sı 30-59 dakika, yüzde 6,2’si ise 60-89 dakika arasında iÅŸ yerine ulaÅŸtığını belirtti. Ev ile iÅŸ arasındaki ulaşım süresi 90 dakika ve üstü olarak belirtenlerin oranı ise yüzde 1,3 olarak gerçekleÅŸti. Çalışanların yüzde 5,4’ü iÅŸlerini kendi evinden yürüttüÄŸünü belirtti.

Bu yıl ilk kez açıklanan “Ä°ÅŸ Organizasyonu ve Çalışma Zamanı Düzenlemeleri” adlı özel konulu araÅŸtırma, nisan-mayıs-haziran dönemi “Hanehalkı Ä°ÅŸgücü AraÅŸtırması” ile birlikte uygulandı. Avrupa BirliÄŸi’ne (AB) uyum çalışmaları kapsamında gerçekleÅŸtirilen, iÅŸ organizasyonu ve çalışma zamanı düzenlemelerinin çalışanlar için içerdiÄŸi esnekliklerin tespitine yönelik veri derleyen araÅŸtırma, 15 yaÅŸ ve üzerindeki çalışan tüm kiÅŸileri kapsıyor. AB ile aynı dönemde uygulanan araÅŸtırma, bu konuda Türkiye’de yürütülen ilk modüler anket olma özelliÄŸi taşıyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Google da siyasi reklamlara düzenleme getiriyor

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.