05 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Yılmaz’dan enflasyon tahmini

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Suudilerin sahibi olduğu bir şirket, enerji ve diğer sektörlerde Türkiye'ye 5 milyar dolarlık yatırım yapmak istediğinden bahsetti." dedi.

Yılmaz, Kanal 7’deki BaÅŸkent Kulisi programında, gündeme iliÅŸkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan baÅŸkanlığında dün gerçekleÅŸtirilen Yatırım Danışma Konseyi 10. Toplantısı’na iliÅŸkin soru üzerine Yılmaz, seçimden bugüne ekonomide, istikrarlı ve kararlı bir politika uygulandığını, güncellenen Orta Vadeli Program’ın bunu teyit ettiÄŸini söyledi.

Ekonomi programına ciddi bir güven olduÄŸunu, Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı’na katılan yatırımcıların da bunu ifade ettiÄŸini belirten Yılmaz, “Gerek portföy yatırımı gerekse doÄŸrudan yatırımlarda Türkiye daha farklı bir döneme girdi. Bunun sonuçlarını önümüzdeki dönem daha fazla göreceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Cevdet Yılmaz, başkanlığını yaptığı Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) mekanizması ile kamu ve özel sektörü bir araya getirdiklerini, çok güzel eylem planları yaptıklarını anlattı.

Bu mekanizmanın uluslararası boyutunu da Yatırım Danışma Konseyi’nin oluÅŸturduÄŸuna dikkati çeken Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yatırım Danışma Konseyi, uluslararası CEO’ların katıldığı ve doÄŸrudan piyasanın içinden insanların görüşlerini, önerilerini ortaya koyduÄŸu bir platform. Çok faydalı oldu. Sonuç bildirgesi de kamuoyu ile paylaşıldı. Gelecek yıl da bunu gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Yatırımcılar, dünyada siyasi, jeopolitik ve ekonomik sebeplerden dolayı yatırım yapılabilir çok ülke kalmadığını söylüyorlar. Türkiye istikrarlı, politika çerçevesi belirginleÅŸtirilmiÅŸ, öngörülebilirlik saÄŸlayan bir ülke. Her ÅŸeyden önemlisi huzurlu bir ülke. Dolayısıyla Türkiye bu dönem ciddi anlamda yatırımcıların tartıştığı, konuÅŸtuÄŸu bir ülke haline gelmiÅŸ durumda. Önemli olan bu ilgiyi sonuca dönüştürmemiz.”

Doğrudan uluslararası sermaye yatırımları

Yılmaz, kalıcı, istihdam sağlayacak, yeni teknolojiler getirecek doğrudan uluslararası sermaye yatırımlarını artırmaları gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı’nda, yatırımcıların Türkiye’ye doÄŸrudan yatırım yapma arzusunu gördüğünü anlatan Yılmaz, “Suudilerin sahip olduÄŸu bir ÅŸirket, enerji ve diÄŸer sektörlerde Türkiye’ye 5 milyar dolarlık yatırım yapmak istediÄŸinden bahsetti. ABD’de bakanlarımız, Sayın CumhurbaÅŸkanımız yatırımcılarla buluÅŸtular. Hangi ortama gidersek gidelim ÅŸunu görüyoruz; Dünyadan çok ciddi bir teveccüh var, yatırımcılardan çok ciddi bir bakış var. Türkiye, ne yapabiliriz diye çok ciddi tartışılan bir ülke, ilgi odağı. Bunun sonuçlarını göreceÄŸiz.” ifadesini kullandı.

“Yatırımcıların iç siyasetle derdi yok”

Cevdet Yılmaz, Uluslararası Yatırımcılar DerneÄŸi tarafından yapılan anketlerde, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yatırımcıların sayısında iki kata çıkan oranda artış olduÄŸunu gördüklerini belirtti.

DoÄŸrudan yatırımlarda son üç ayda bir ivmelenme gördüklerini vurgulayan Yılmaz, “DoÄŸrudan yatırımlar son 7 ayda 6 milyar doları aÅŸtı. Yıl sonu 10 milyar doların üstünde olacağız. Dünyadan yüzde 1 pay alıyoruz, amacımız yüzde 1,5’a çıkarmak.” bilgisini paylaÅŸtı.

Ülkede karamsarlık yayma ve hükümetin programına gölge düşürme çabası içinde olan bir kesimin de bulunduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

“Yatırımcıların iç siyasetle derdi yok. Yatırımcılar ülkenin durumuna ve rakamlara bakarlar. Durum neyse onu gören insanlar. Türkiye’nin istikrarını, huzurunu, coÄŸrafyasını, giriÅŸimci iÅŸ gücünü, genç dinamik nüfusunu birçok yönünü takdir ediyorlar. Dünyada bu sene üç kredi derecelendirme kuruluÅŸunun da olumlu yönde not artırımı yaptığı tek ülke Türkiye. Yatırım imajımız, algımız daha iyiye doÄŸru gidiyor. Türkiye, yeni yatırımcılarla tanışacak. Sadece Çin’den deÄŸil Latin Amerika’dan Körfez’e, Uzak DoÄŸu’dan Avrupa’ya, Amerika’ya Türkiye ilgi odağı halinde. Bunu çok iyi deÄŸerlendirmemiz lazım.”

Erken seçim çağrıları

Erken seçim çaÄŸrılarına yönelik soruyu ise Yılmaz, “Türkiye’nin böyle bir gündemi yok. AK Parti döneminde cumhurbaÅŸkanımız ile Türkiye siyasi istikrarla tanıştı. Siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar da olmuyor. Yılda bir seçimler, yılda bir yeni hükümetler, 1990’lı yıllarda Türkiye bunları yaÅŸadı ve bedellerini çok ağır ödedik ekonomik olarak. Dolayısıyla ihtiyacımız olan siyasi istikrar ve güven ortamında halkımızın gerçek sorunlarına odaklanmak ve bunlara çözüm üretmek.” diye yanıtladı.

Yerli ve yabancı yatırımcıların bir ülkede öncelikle öngörülebilirlik istediğini aktaran Yılmaz, bunun için de siyasi istikrarın en kilit kavram olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, Orta Vadeli Program’a yönelik piyasanın beklentisinin oldukça iyileÅŸtiÄŸinin görüldüğünü belirterek, ama henüz tam sonuçlarını almadıklarını bildirdi.

Geçen yıl bütçe açığında yılı 5,2 ile kapattıklarını hatırlatan Yılmaz, bu yıl 6,4 öngördüklerini, şu an tahminlerinin 4,9 olduğunu söyledi.

Bu yıl 2,5 trilyon lira depreme ödenek ayırdıkları halde bütçe açığını yüzde 5’in altına çekebildiklerini anlatan Yılmaz, “Gelecek sene de yüzde 3’leri hedefliyoruz. Bütçe açığı büyük oranda toparlandı. Cari açık geçen yılın ortalarında yüzde 6’lar civarındaydı, 60 milyar dolara yakın cari açığımız vardı. Bugün geldiÄŸimiz noktada ihracat artıyor, ithalat azalıyor, turizm gelirleri iyi gidiyor ve cari açığımız yüzde 2’ler civarında. Yıl sonunda yüzde 1,7’ye düşecek.” açıklamasında bulundu.

Enflasyon tahmini

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Yılmaz, ekonomide risklerin düşürüldüğüne, ÅŸoklara karşı direncin artırıldığına dikkati çekerek, Türkiye’nin ÅŸu an çok daha saÄŸlam bünyeyle yoluna devam ettiÄŸini vurguladı.

Bu riskleri azaltırken enflasyonun geçici olarak bir miktar yükseldiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

“Daha önce ‘enflasyon bir miktar yükselecek ama sonra düşecek. Özellikle yılın ikinci yarısında belirgin düşüş göreceksiniz’ dedik. Çok şükür mahcup olmadık yüzde 75,5’lere kadar çıkmıştı mayısta, hazirandan itibaren bir düşüş sürecine girdi, son 3 ayda 23,5 puan düşüş oldu ve yüzde 52’ye gelmiÅŸ oldu. Gelecek ay yakın bir tarihte açıklanacak, 50’nin altında 40’lı bir rakam bekliyoruz. Yıl sonunda da yüzde 41,5 gibi bir tahminimiz var. Gelecek yıl bu zamanlar artık yüzde 20 ile 30 arası, yıl sonunda da yüzde 20’nin altında bir beklentimiz var.”

Cevdet Yılmaz, “Halkta karamsarlık oluÅŸturmaya çalışan, spekülatif hadiselerle ülkeye zarar vermeye çalışan bir sistematik çabayı da görüyoruz. Biz bunlara pirim vermeyeceÄŸiz, kararlı ÅŸekilde yolumuza devam edeceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere uyarı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.